Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Ramazan ve Kurban Bayramı'nın en önemli ibadetlerinden biri olan bayram namazı, Müslümanlar için büyük bir manevi anlam taşıyor. Cemaatle birlikte kılınan bu namaz, bayram sevincini pekiştirirken, birlik ve beraberliği de simgeliyor. Peki, bayram namazı nasıl kılınır? İşte adım adım bayram namazının kılınışı…

Bayram namazı, İslam toplumunda birlik ve beraberliğin simgesi olan önemli bir ibadettir. Ramazan ve Kurban Bayramı’nın sabahında cemaatle kılınan bu namaz, Müslümanların bayram sevincini paylaşmalarına vesile olur. Manevi bir huzur içinde eda edilen bayram namazı, müminleri bir araya getirerek kardeşlik duygularını pekiştirir. Aynı zamanda Allah’a şükrün bir ifadesi olan bu ibadet, bireylerin hem manevi dünyalarını güçlendirmesine hem de toplumsal dayanışmayı artırmasına katkı sağlar.


PEKİ BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?
Bayram namazı, hangi bayram namazı kılınacaksa ona uygun niyet edilerek başlar. Ramazan Bayramı namazı için “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde niyet edilir. Kurban Bayramı namazı için ise “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” denilir. Bayram namazı iki rekattan oluşur ve cemaatle birlikte kılınır.


Namaza başlanırken imam ve cemaat birlikte Allahuekber diyerek iftitah tekbiri alır ve eller göbek hizasında bağlanır. Ardından gizlice Sübhaneke okunur. Daha sonra imam, bayram namazına özel ilave (zâit) tekbirleri almaya başlar. Birinci tekbirde eller kulak hizasına kaldırılır ve yanlara bırakılır. Aynı şekilde ikinci tekbir alınır ve yine eller yanlara bırakılır. Üçüncü tekbirde ise eller kaldırıldıktan sonra bağlanır. Daha sonra imam, gizlice Euzü besmele çektikten sonra açıktan Fatiha suresi ile zammı sure okur. Cemaat ise eller bağlı şekilde sessizce imamı dinler. Ardından imam tekbir alarak rükuya varır, burada üç kez “Sübhâne rabbiye’l-azîm” denilir. “Semiallahü limen hamideh” diyerek rükudan kalkılır ve ardından iki secde yapılır. Secdelerde üç defa “Sübhâne rabbiye’l-â’lâ” denilir ve ikinci rekate kalkılır.


İkinci rekatta imam, gizlice Besmele çeker ve açıktan Fatiha suresi ile zammı sure okur. Cemaat sessizce imamı dinler. Rükuya gitmeden önce imam tekbir getirir, eller kulak hizasına kaldırılarak yanlara bırakılır. Aynı şekilde ikinci ve üçüncü tekbirler alınır ve eller yanlara salınır. Dördüncü tekbirde ise eller kulak hizasına kaldırılmadan doğrudan rükuya gidilir. Rüku ve secdelerin ardından oturulur, Tahiyyat, Salli-Barik ve Rabbenâ duaları okunur. Son olarak önce sağa, ardından sola “Esselamu aleyküm ve rahmetullah” diyerek selam verilir ve namaz tamamlanır.


Namazın ardından müezzinle birlikte üç defa “Allāhüekber Allāhüekber lâ ilâhe illallāhü vallāhü ekber Allāhüekber ve lillâhi’l-hamd” diyerek tekbir getirilir. Tekbirlerin ardından imam-hatip bayram hutbesini okumak üzere minbere çıkar. Hutbe sona erdikten sonra dua edilir ve bayram namazı tamamlanmış olur.
 

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme