Bayındırlık Nedir Ne Anlama Gelir?

Tarih derslerinde geçen, önceki yıllarda bir bakanlığın adında da yer alan ve günlük hayatta zaman zaman karşılaşılan bayındırlık nedir ne anlama gelir? İşte köken olarak çok eski bir tanımın tam karşılığı.

Bayındırlık köken olarak çok eski bir kelime. Bununla birlikte ahenkli söylenişi ile bilinirliği ve tanınırlığı yüksek. Tıpkı iskan kelimesi gibi. Peki eğitim sisteminde zaman zaman tarih derslerinde geçen, önceki yıllarda bir bakanlığın adında yer alan ve günlük hayatta karşılaşılan bayındırlık nedir ne anlama gelir? İşte köken olarak çok eski bir tanımın tam karşılığı.

Bayındırlık nedir sorusu özellikle gelişmişlik düzeyinin söz konusu olduğu durumlarda gündeme gelir. Hayat standartları ile ilgilidir, ayrıca gelişmişliği de kapsayacak şekilde yürütülen faaliyetlerde de bayındırlık kelimesi gündeme gelebilir. Bu noktada bayındırlık, geniş bir alanın, bölgenin ya da yerleşim noktasının gelişmesine karşılık gelir. Ayrıca hayat standartlarının artırılması ve güzelleştirilmesine yönelik gerçekleştirilen faaliyetleri tanımlar. Bir bölgede geliştirme amaçlı faaliyetler, uygulamalar bayındırlık kapsamında değerlendirilir. Daha önce bu alanda bir de bakanlık vardı.

Bayındırlık nedir ne anlama gelir?

Bir bölgede geliştirme, güzelleştirme, yaşam koşullarını iyileştirme amaçlı faaliyetler yürütülmesini esas alan bakanlığın adı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ydı. Daha sonra bakanlık ismi, 2011’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak değiştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, daha önceki adıyla Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın faaliyet alanını kapsayacak şekilde hizmet vermeye devam ediyor. Peki bayındırlık faaliyetleri nedir?

Bayındırlık faaliyetleri nedir?

Bayındırlık faaliyetleri, yollar yapılması, köprüler ve barajlar inşa edilmesi gibi halk yararına yapılan işlerdir. Yol, köprü, baraj, vb. yapılara ilişkin bakım ve onarım işleri de bayındırlık faaliyetleri arasında yer alır. Bu doğrultudaki kamusal denilen hizmetler, ülkeler açısından büyük önem taşırken kalkınma planlarında mutlak suretle kendilerine geniş yer bulur. Kamu teşkilatının yerine getirdiği söz konusu hizmetler, dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde ayrıca kurulmuş bir bakanlık tarafından koordine edilir.

Öte yandan bayındırlık faaliyetleri, ekonomik kalkınma ve sosyo-kültürel alt unsurlara da hizmet eder. Zira ekonomik gidişatın olumsuz seyirde olduğu ülkelerde gerekli koşulların oluştuğu durumlarda bayındırlık hizmetleri yapmak, işsizliğin azaltılması ve ekonominin toplam talep hacminin artışına paralel olarak büyümesine katkı sağlar. Gelişmekte olan ülkelerde hızlı kalkınma esaslı bir yöntem şeklinde belirir bayındırlık odaklı hizmetler.

TDK’ya göre bayındır nedir?

TDK, bayındır kelimesinin cümlede kullanıma ilişkin bazı temel örnekler paylaşmıştır. Bunlar arasında “Anadolu’yu aşıp Halep kapısını vurduğumuz zaman, bayındırlık ve kalabalık görmeye başlıyorduk.” Dikkat çeker. Ayrıca ilgili kelime karşılığı olarak da “Bayındır olma durumu, ümran, mamurluk” ve “Bayındır duruma getirme işi, imar” ifadeleri vardır. Ve son olarak bayındır İngilizce karşılık prosperity; public Works şeklindedir.

Bakmadan Geçme