'Batı'nın yeni düşmanı: İslam dünyası'

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tarih Kulübü, 'Yok Edilmek İstenen Bir Halk: Kırım Tatarları' konulu bir konferans düzenledi. Konferansı Kırım Tatar Mili Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay verdi Kırım Tatar Mili Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, konferansta yaptığı konuşmada 'Kırım konusu, gerçekten çok aktüel bir konu. Ama günümüz dünyasında, hızlı dünya gündemi içerisinde maalesef, Türkiye'nin etrafında [&hellip]

“Batı’nın yeni düşmanı: İslam dünyası”

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tarih Kulübü, “Yok Edilmek İstenen Bir Halk: Kırım Tatarları” konulu bir konferans düzenledi. Konferansı Kırım Tatar Mili Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay verdi

Kırım Tatar Mili Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, konferansta yaptığı konuşmada “Kırım konusu, gerçekten çok aktüel bir konu. Ama günümüz dünyasında, hızlı dünya gündemi içerisinde maalesef, Türkiye’nin etrafında gelişen pek çok olay sebebiyle gerektiği kadar gündemimizde yer almayan, çok önemli bir konu. Aslında biz bazı problemlere son anda, kapıya dayandıktan sonra dikkat çekmeye alışmış, son ana kadar ‘bize bir şey olmaz’ diyen bir milletiz. Ondan sonra aklımız başımıza geliyor. Bu ortaya çıkan durumu yok etmek için aslında daha önceden, daha kolaylıkla tedbir alabilecekken, daha az bir maliyetle bu sorunu çözebilecekken, son dakikaya bıraktığımız için hem mali hem manevi olarak çok daha ağır bedeller ödeyerek bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Kırım da maalesef böyle bir şey” dedi.
Karatay, Kırım Türklerinin yaşadığı sıkıntılardan da bahsettiği konuşmasına şöyle devam etti: “Günümüzde özelikle Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra, dünyada özelikle Amerika’da, batıda yeni bir düşman yaratılmaya başlandı. Bu yeni düşman, çok net bir şekilde belli oldu ki Müslüman Dünyası, İslam Dünyası. Çünkü İslam dünyasının yaşadığı coğrafyalar çok önemli enerji kaynaklarına sahip. Buraların kullanılması lazım. Buralardan yararlanılması lazım. Ama, topluma da belli operasyonlar yapılırken düşman algısı yaratılması lazım ki, bu düşman algısı üzerinden yapılan operasyonlarda kamuoyunun tepkisi olmasın. İşte biz buna karşılık, Sovyetler Birliği döneminde Kırım Türkleri’nin sürgünden dönüş mücadelelerine, Sovyetler Birliği içerisinde Yahudisi, Ermenisi, Ukraynalısı, Rusu başka milletlerden pek çok insan hakları savunucusu destek vermişti. Ama, soğuk savaş bitip de saflar yeniden düzenlendiğinde, eski destekler maalesef aynı şekilde sürmedi. Pek çok kişi tarafından sürdürülmedi. Biz de göstermek istedik ki bir Müslüman toplumu, bir Türk toplumu uğradığı büyük haksızlıklara rağmen tarih boyunca süregiden soykırım çabalarına rağmen asla teröre, şiddete başvurmadan bu mücadeleyi yürüttü. Bu mücadelesinde de büyük oranda başarılı oldu. 1990’lı yıllardan itibaren vatanına dönmeye başladı.”
Konferans dinleyicilerin sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi. AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güler, etkinliğin sonunda günün anısına Zafer Karatay’a plaket takdim etti. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme