Batı Cephesinde Kimlerle Savaştık

Türkiye Büyük Millet Meclisi Orduları olan Türk Ordusu Batı Cephesi’nde görünürde Yunan ordusu ile savaşmış olsa da perde gerisinde Yunan Ordusu’nu tüm imkanları ile destekleyen İtilaf Devletleri ile mücadele edildi

Haber

Millî Mücadele’deki kesin sonuca Batı Cephesi’nde yapılan muharebelerle ulaşıldı. Mondros Mütarekesi ile Türk topraklarında İtilaf Devletleri tarafından gerçekleştirilen işgallerin en uzunu ve kapsamlısı Batı Anadolu’da yaşanan Yunan işgalidir. Başta Antalya olmak üzere, Güneybatı Anadolu’daki İtalyan işgali ise herhangi bir mücadele olmadan sona erdi.

O günkü ismiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Orduları olan Türk Ordusu Batı Cephesi’nde görünürde Yunan ordusu ile savaşmış olsa da perde gerisinde Yunan Ordusu’nu tüm imkanları ile destekleyen İtilaf Devletleri ile mücadele edildi. Bu nedenle Türk Ordusu’nun şanlı zaferi 7 düvele karşı kazanılan bir zafer olarak adlandırılmıştır.

15 Mayıs 1919’da Yunanların İzmir’e çıkmasıyla başlayan işgallere karşı Anadolu’da millî bir uyanış başlamıştır. Bir taraftan Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri kurulurken aynı zamanda da gönüllü millî kuvvetler yani Kuvâ-yı Milliye oluşturulması için hazırlıklara başlanmıştır. Hemen her tarafta Kuvâ-yı Milliye birlikleri kurulmuş ve Batı Anadolu’da Yunan ordusu karşısında cepheler açılmaya başlamıştır.

İzmir’e çıkan Yunan kuvvetleri bir taraftan Anadolu içlerine doğru işgallerine devam ederken öte yandan 29 Mayıs’ta Ayvalık’ı işgal ederek Batı Anadolu’nun kuzeyinden ikinci bir kol ile işgali genişletmişlerdir. Buradaki işgal hareketi, 172’nci Alay Komutanı, Afyonkarahisarlı Yarbay Ali (Çetinkaya) Bey’in komutasındaki kuvvetlerin direnişi ile karşılaşmıştır. Bu direniş, Millî Mücadele Dönemi’nde bir düzenli ordu birliğinin ilk silahlı mukavemeti olarak kabul edilmiştir.

Batı Cephesi’nde yaklaşık 3,5 yıl süren mücadele ve sonuçları yeni Türk Devleti’nin doğuşunu hazırlamıştır. Türk ordusunun başarısı karşısında İtilaf Devletleri anlaşma yapmak zorunda kalmıştır. Mustafa Kemal Paşa’nın tutarlı ve kesin davranışı sonunda 3 Ekim 1922 tarihinde Mudanya’da ateşkes görüşmelerine başlanmıştır. Görüşmeler, hararetli ve gergin bir ortamda 11 Ekim 1922 sabahı anlaşmayla sonuçlanmıştır.

Bakmadan Geçme