Baştankara kuşları, zararlı böceklerle mücadele ediyor
Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, genç ormanlara baştankara kuş cinsinin yerleşebileceği yuvalar koyuyor. Bu yöntemle zararlı böceklere karşı doğal yollardan mücadele ediliyor Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, zararlı böceklere karşı kimyasal mücadele yerine doğal yollardan mücadele ediyor. Bu çerçevede özellikle genç ormanlara, kent ormanlarına ve mesire yerlerine baştankara kuş cinsinin yerleşebileceği yuvalar yapılıp asılıyor. Her yıl 2 [&hellip]
Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, genç ormanlara baştankara kuş cinsinin yerleşebileceği yuvalar koyuyor. Bu yöntemle zararlı böceklere karşı doğal yollardan mücadele ediliyor
Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, zararlı böceklere karşı kimyasal mücadele yerine doğal yollardan mücadele ediyor. Bu çerçevede özellikle genç ormanlara, kent ormanlarına ve mesire yerlerine baştankara kuş cinsinin yerleşebileceği yuvalar yapılıp asılıyor. Her yıl 2 bin adet asılan yuvalar, özellikle kabuk böceklerini yok etmede etkin bir işleve sahip.
Konu hakkında bilgi veren Eskişehir Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, “Birçok yerde görüyorsunuzdur bu yuvaları. Süs gibi geliyor. Bunlar süs değil. Bunlar bizim kuş yuvaları. Baştankara denen ormanda yaşayan bir kuşun yuva yapmasına imkan sağlıyor. Bu bizim ormandaki kabuk böcekleri-mizi eski yıllarda biz kimyasal mücadele yapıyorduk. Kimyasal mücadelede zararlı böcekleri öldürüyorsunuz, ama faydalıların da öldüğü tespit edilince biz özellikle kimyasal mücadeleden vazgeçtik. Mekanik ya da biyolojik mücadeleyi tercih ettik” dedi.
Bakımları da yapılıyor
Mere, şöyle devam etti:
“Ormanda kabuk böceği vardır. Bu kabuk böceği, koca ağacı kurutabiliyor. Biz kabuk böcekleri ve ormandaki diğer zararlı böcekler için biyolojik mücadeleler yapıyoruz. Bunlardan bir tanesi de bu kuş. Bu kuş bizim için çok faydalı, bu böceklerle savaşan bu böcekleri yok eden bir kuş. Genç ormanlarda daha çok tahribat yapıyor. Bunları genç ormanlarda asıyoruz. Bu kuş yuvasının çapı bile çok önemli. Bu çapı biraz geniş yaparsanız başka kuşlar yuva yapıyor. Küçük yaparsanız da baştankara kuşu giremiyor. Yıllık 2 bin tane kuş yuvası asıyoruz. Birkaç senede bir bakımlarını da yapıyoruz. Ağacın dallarına asıyoruz. Değişik kent ormanları, mesire yerlerine de veriyoruz. Bu süs amaçlı bir şey değildir.” (Kocatepe)