Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

BAŞKANLIK SİSTEMİ VE ÇALIŞMA HAYATI

Bir süredir Başkanlık sistemi üzerinden nasıl yönetileceğimizi tartışıyoruz. Rejimler insanların gündelik hayatlarını, çalışma şartlarını, hak ve özgürlüklerini, hayatımızı etkiler mi? Başkanlık sistemine geçildiğinde bizi neler bekliyor? Birlikte cevap arayalım.
Büro-İş Sendikası tarafından yapılan araştırmada 54’ü başkanlık, 66’sı parlamenter ve 26’sı da yarı başkanlık sistemiyle yönetilen toplam 146 ülke inceleniyor. Sonuçlar çok ilgi çekici.
Araştırmada, Başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerde asgari ücret ortalama 210 dolarken, parlamenter sistemle yönetilen ülkelerde ortalama 995 dolar.
Başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerde yıllık izin ve doğum izni süreleri, parlamenter sistemle yönetilen ülkelere göre daha düşük, haftalık çalışma saatleri daha yüksek.
Parlamenter sistemle yönetilen ülkelerde ortalama doğum izni 19 hafta iki günken, başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerdeki çalışanlar 13 hafta 2 gün doğum izni alabiliyor.
Başkanlık sisteminde haftalık çalışma saatleri yüksek, kişi başı geliri ise düşük seviyede, parlamenter sistemle yönetilen ülkelerde haftalık çalışma saatleri düşükken kişi başı gelir yüksek seviyede saptanmış.
Başkanlık sistemindeki antidemokratik uygulama eğilimlerinin çalışma barışı ve çalışma koşullarını kötü yönde etkilediği açık bir şekilde görülüyor.
DİSK tarafından yapılan araştırmada da çarpıcı sonuçlar var.
Ortalama Ömür Beklentisi Başkanlık Sisteminde; 67 yıl, Yarı Başkanlık sisteminde; 67 yıl, Parlamenter sistemde ise 76 yıl saptanmış.
Sendikal Hakların En Çok Korunduğu / En Az İhlal Edildiği Ülkeler sıralamasında Başkanlık sisteminde: % 8, Yarı Başkanlık sisteminde:% 8,Parlamenter sisteminde ise % 84 saptanmış.
Sendikalaşma Oranları; Başkanlık sisteminde % 11,9, Yarı Başkanlık sisteminde % 15,4, Parlamenter sistemde % 28,6 olarak saptanmış.
Haftalık çalışma süreleri Başkanlık sisteminde 42.5 saat, Parlamenter sistemde 37.6 saat, Yarı başkanlık sisteminde 39.5 saat saptanmış.
Son Söz: Rakamların dilinin bize söylediği şey şu; başkanlık sistemleri tek kişinin keyfiyeti, antidemokratik uygulamalar ve hak aramada yaşanan aksaklıklar nedeniyle emeğiyle geçinen insanların geçim ve yaşam şartlarına, özlük haklarına olumsuz etkisi yapıyor.
Başkanlık sistemi tartışmalarının ne getirip neleri götüreceğini bilmeden, düşünmeden kararınızı vermeyin. Bu karar sadece sizin değil torunlarınızın yaşantısını etkileyecek.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER