• Haberler
  • Genel
  • Başkan Çoban: “Yatırım bedelinin tahsili, bizi zor durumda bırakır”

Başkan Çoban: “Yatırım bedelinin tahsili, bizi zor durumda bırakır”

Adalet ve Kalkınma Partisi İl Yerel Yönetimler Şurası, Afyonkarahisar Ticaret Borsası’nda yapıldı. Şura’da konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Belediye Gelirleri Kanunu’na göre altyapı yatırımlarının bedelinin vatandaştan alınması gerektiğini, bu durumun belediyeleri zor durumda bıraktığını söyledi Adalet ve Kalkınma Partisi İl Yerel Yönetimler Şurası, AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili [&hellip]

Başkan Çoban: "Yatırım bedelinin tahsili, bizi zor durumda bırakır"

Adalet ve Kalkınma Partisi İl Yerel Yönetimler Şurası, Afyonkarahisar Ticaret Borsası’nda yapıldı. Şura’da konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Belediye Gelirleri Kanunu’na göre altyapı yatırımlarının bedelinin vatandaştan alınması gerektiğini, bu durumun belediyeleri zor durumda bıraktığını söyledi

Adalet ve Kalkınma Partisi İl Yerel Yönetimler Şurası, AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu’nun başkanlığında gerçekleştirildi. Afyonkarahisar Ticaret Borsası toplantı salonunda gerçekleştirilen Şura’da konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 1981 yılında yürürlüğe giren Belediye Gelirleri Kanunu’ndaki hükümler nedeniyle belediyelerin zor durumda kaldıklarını söyledi. Askeri ihtilal döneminde çıkan Belediye Gelirleri Kanunu’na göre belediyelerin yaptığı altyapı hizmetlerinin bedelini vatandaştan tahsil etmek zorunda olduğunu kaydeden Çoban, bu konuda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi.
“Sayıştay denetçileri açık
arar bir tavır sergiliyorlar”
Belediyelere gönderilen Sayıştay denetçilerinin yolsuz-luk bulmak için adeta açık arar bir tavır sergilediklerini, bu durumdan da rahatsız olunduğunu hatırlatan Çoban, “Bu seneki teftiş anlayışında değişen şey şu: Belediyeler 2464 sayılı kanun gereğince altyapı yatırımları yaptığı zaman onun bedelini vatandaştan alıyor mu, almıyor mu? Bunun denetlemesini yapıyorlar. Bunu geriye dönük olarak da çıkaracaklar. Belediyelere ‘Bunun bedelini alacaksın. Almazsan şahsen Belediye çalışanları ile birlikte sorumlusun’ diyecekler. Böyle bir durum, seçim öncesi tüm belediyelerimizi sıkıntıya sokar. Bu illerin yanında ilçe ve belde belediyelerimizin sorunu. En ufak bir şikayette bunların hepsi çıkacak” dedi.
“50 bin nüfus bir anda
tamamlanamaz”
2009’da yapılan yerel seçimlerin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Antalya ve Balıkesir’de hizmet yapılmasına rağmen seçimin kaybedildiğine üzüldüğünü ifade ettiğini hatırlatan Çoban, “Balıkesir’in eski belediye başkanı Sabri Uğur Bey’e, ‘Siz hizmet yaptınız. Neden seçim kaybedildi’ diye sordum. O da kanun gereği altyapı çalışmalarının bedelini vatandaştan tahsil ettiğini, şimdiki belediye başkanı (MHP’li) İsmail Ok’un ise ‘Biz altyapı için para almayacağız’ dediğini aktardı” diye konuştu.
Altyapı yatırım bedelinin vatandaştan tahsil edileceğine ilişkin bilginin vatandaş arasında da yayıldığına dikkat çeken Çoban, “Vatandaşımız, aziz ve muhterem. Ancak zengin bile olsa cebinden 50 lira çıksın istemiyor. Bazı mahallelere altyapı çalışması için girdiğimizde vatandaşlar, ‘Bizden para alacaksanız, yol da kaldırım da istemiyoruz’ diyorlar” ifadelerini kullandı.
Çoban, nüfusu 750 bin olan şehirlerin büyükşehir statüsünü kazanacağını, ancak Afyonkarahisar’da eksik olan yaklaşık 50 bin nüfusun bir anda tamamlanamayacağını söyledi.
“Afyonkarahisar’ın şansı var”
AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu ise konuşmasından dolayı Çoban’a teşekkür etti. Hükümetin nüfusu 750 bin olan şehirleri büyükşehir haline getireceğini, bununla ilgili yasanın hazır olduğunu kaydeden Baloğlu, “Afyonkarahisar 690 bin civarında kalıyor. Çıkacak yasa 2014 seçimlerinden sonra geçerli olacak. 2013 nüfus sayımı geçerli olacak. Dolayısıyla Afyon’un şansı var diye düşünüyorum” dedi.
Baloğlu, teftiş ile ilgili sıkıntının giderilmesi için ise istişarede bulunacaklarını söyledi.
“İstişare bizim için fırsat”
Milletvekili Halil Ürün ise konuşmasında toplantının istişareye imkan vermesi noktasında önemli olduğuna dikkat çekerek şunları ifade etti:
“Genel Merkezimizin yapmış olduğu bu çalışma yerel yönetimler konusunda sıkıntı yaşadığımız, fiilen yüz yüze kaldığımız bu sıkıntıların çözümünde inşallah iyi bir fırsat olacaktır. Bu fırsatın değerlendirilmesinde belediyelerimizde, İl Genel Meclisimizde fiilen çalışan arkadaşlarımız bizlere de aktaracaklardır. Bizler de TBMM’de sizleri temsil eden milletvekilleri muhterem Bakanımızın ifadesi ile ise hizmetkârlarınız olarak taleplerinizin gerçekleşmesi noktasında elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bundan hiç kimsenin bir şüphesi olmasın.”
Toplantıya AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, AK Parti İl Başkanı Mehmet Zeybek ile AK Partili belediye başkanları ile İl Genel Meclisi üyeleri katıldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme