• Haberler
  • Gündem
  • Başka binanın raporuyla bizim Çarşı'yı yıkacaklar

Başka binanın raporuyla bizim Çarşı'yı yıkacaklar

Afyonkarahisar Belediyesi ile esnaflar arasında tartışmalara neden olan 2. Belediye Şehir Çarşısı hakında alınan 'yıkım kararı'na esnafın itirazları sürüyor.Afyonkarahisar Belediyesi'nin 2. Belediye Şehir Çarşısı'nı yıkarak bu binada bulunan 103 dükkanın esnafını mağdur edeceğini belirten 2. Belediye Şehir Çarşısı Yöneticisi Mustafa Şevik, 'Hukuki mücadelemiz sürüyor' dedi. Afyonkarahisar Belediyesi ile 'yıkım' konusundaki mücadelelerinin, kendilerinin tadilat ruhsatı istemeleri [&hellip]

Afyonkarahisar Belediyesi ile esnaflar arasında tartışmalara neden olan 2. Belediye Şehir Çarşısı hakında alınan “yıkım kararı”na esnafın itirazları sürüyor.
Afyonkarahisar Belediyesi’nin 2. Belediye Şehir Çarşısı’nı yıkarak bu binada bulunan 103 dükkanın esnafını mağdur edeceğini belirten 2. Belediye Şehir Çarşısı Yöneticisi Mustafa Şevik, “Hukuki mücadelemiz sürüyor” dedi. Afyonkarahisar Belediyesi ile “yıkım” konusundaki mücadelelerinin, kendilerinin tadilat ruhsatı istemeleri ile başladığını hatırlatan 2. Belediye Şehir Çarşısı Yöneticisi Mustafa Şevik, konunun geçmişini özetledi. Çarşı bünyesinde bulunan düğün salonu sahiplerinin merdiven boşluklarıyla ilgili tadilat ruhsatı istemeleri üzerine Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile konuyu görüştüklerini belirten Mustafa Şevik, “Belediye Başkanı bana esnafa boşa masraf ettirilmemesi gerektiğini, deprem etüd raporu alındıktan sonra eğer bina depreme dayanıklı çıkarsa böyle bir tadilata izin verilmesi gerektiğini anlattı ve önerdi. O zaman ben de Başkan’a itimat ettim ve yazılı olarak etüd raporu işinin Belediye tarafından düşünülüp, düşünülmediğini sordum. Benim bu sorum rapor talebi olarak algılandı ve tartışmalı süreç başladı. Oysa bizim deprem etüd raporu isteyebilmemiz için yetkimiz yok, böyle bir rapor alabilmek için kat malikleri kurulundan yetki almamız gerekiyordu. Böyle bir yetkimiz olmadığı gibi, rapor talebimiz de olmadı” dedi.
Çarşı’daki 103 dükkan için Belediye’den yapı kullanma izin belgesi istediklerini anlatan 2. Belediye Şehir Çarşısı Yöneticisi Mustafa Şevik, “Belediye’den bize ‘arşivimizde rastlanılamamıştır’ diye cevap verildi. Çarşı’nın projesi yok dediler. Binanın projelerini temin ettik. Bizzat Başkan’a götürdüm. Yapı kullanma belgelerimiz yine de verilmedi. Danıştay’ın aldığı ‘yapı kullanma belgesi verilmeyen binalar bitmemiş sayılır’ kararına rağmen bize yapı kullanma belgelerimiz verilmedi” dedi.
Bu sürecin ardından Belediye yöneticilerinin binanın deprem etüd raporuyla ilgili işlemlere başladığını aktaran 2. Belediye Şehir Çarşısı Yöneticisi Mustafa Şevik, kendi çarşıları ile alakası olmayan bir binanın deprem etüd raporunun 2. Belediye Çarşısı için işleme konulduğunu iddia etti. Alakasız bir deprem etüd raporu ile 103 dükkanlık çarşının yıkımına karar alındığını belirten Mustafa Şevik, “İmaret Camii karşısında, eski bir belediye meclis üyesinin binası için daha önceden hazırlanan zemin etüd raporu çarşının zeminine uygundur diye işlemi devam ettirdiler. Oysa raporun alındığı İmaret Camii karşısındaki bina ile bizim çarşımız arasında yüzlerce metrelik fark var. O binanın zemini başka, bizim zeminimiz başka. Başka binanın zemin etüd raporuna dayanılarak bizim çarşı için yıkım kararı alındı ve bizlere tebliğ edildi. 2. Belediye Şehir Çarşısı’nın Aralık ayı sonuna kadar yıkılmasına yönelik karar bizlere tebliğ edildi. Tebliğde Belediye Başkanı’nın değil, Belediye Başkan Yardımcısının imzasının bulunması da dikkatimizi çekti” dedi
Çarşı esnafının kendisini tehdit etmeye başladığını, binanın yıkımından kendisini mesul tuttuklarını anlatan Şevik, “Benim deprem raporu için müracaat ettiğim söyleniyor, oysa benim böyle bir talebim olmadı. Belediye beni neden hedef gösteriyor? Başka bir binanın zemin raporuyla bizim binamız yıkılacak. Çarşımızın olduğu zeminde neredeyse % 35-40 eğim varken, çıkan raporda %2-3 eğimden bahsediliyor. Çarşımızda 4. Kata yol üzerinden girilebilmektedir. Bu bile raporun bizim çarşıyla alakasız olduğunu gösteriyor” dedi.
Öte yandan Afyonkarahisar Belediyesi’nin, 2. Belediye Şehir Çarşısı’nın hemen yanındaki 150 yıllık bir binayı tadilata aldığına dikkat çeken Mustafa Şevik, “600 milyar masrafla restore edilen bina 150 yaşında. Hemen yanındaki bizim çarşı ise 17 yıllık. Afyonkarahisar Belediyesi’nin bu uygunsuz ve usulsüz tavrını gözden geçirmesini bekliyoruz” dedi. 

Bakmadan Geçme