• Haberler
  • Genel
  • Basın Tarihi, bilimsel ölçülerle araştırılacak

Basın Tarihi, bilimsel ölçülerle araştırılacak

Afyonkarahisar’ın Basın Tarihi, kapsamlı bir şekilde ortaya konacak. Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Turan Akkoyun’un çalışması, Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında ele alınacak Etkili bir basın geleneğine sahip olan Afyonkarahisar’da Basın Tarihi araştırması yapılacak. Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Turan Akkoyun’un çalışması, Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında tarihe ışık tutacak. Araştırma [&hellip]

Basın Tarihi, bilimsel ölçülerle araştırılacak

Afyonkarahisar’ın Basın Tarihi, kapsamlı bir şekilde ortaya konacak. Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Turan Akkoyun’un çalışması, Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında ele alınacak

Etkili bir basın geleneğine sahip olan Afyonkarahisar’da Basın Tarihi araştırması yapılacak. Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Turan Akkoyun’un çalışması, Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında tarihe ışık tutacak. Araştırma ile ilgili açıklama yapan Akkoyun, “Bugüne kadar yerine göre küçümsenen ve kendi içinde bile değer verilmeyen bu çok önemli toplumsal kaynağın, araştırmacılar açısından dikkatini çekmesi lüzumundan hareketle projenin bundan sonraki tarih, dil, etnoloji, sosyoloji, iletişim, siyaset bilimi, edebiyat ve coğrafya araştırmalarına da mahalli katkı sağlayacağı düşüncesindedir” dedi.
KOCATEPE, TÜRKELİ…
Akkoyun, ilçelerde de bu araştırmanın yürütüleceğini belirterek “İlk anda şehrin bu alandaki armadaları olarak kabul edilmesi gereken Türkeli, Kocatepe, Sandıklı Postası, Sandıklı Sesi Gazeteleri yanında Afyon Zafer nispeten daha yeni olmasına karşın dikkate değer bir yer bulan temsilcileriyle birlikte geçmişte az ya da çok yayınlanmış, bir kısmı ancak hatıralarda kalmış veya diğer refik yayınlardan ancak tespit edilebilen basın temsilcilerinin ortaya konulması ve değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.İlk andan projenin tamamlanmasına kadar ölçü tarih biliminin yöntemleri ve usulleri olacaktır. Bu konuda da Ord. Prof. Dr. Zeki Velidi Togan ile Prof. Dr. Mübahat Kütükoğlu’nun ortaya koyduğu kriterler esas alınacaktır” ifadelerini kullandı.
DİKKAT ÇEKİCİ MAHLASLAR
Afyonkarahisar’daki gazetelerin, ülkedeki demokrasi mücadelesine katkıda bulunduğuna dikkat çeken Akkoyun, “Afyonkarahisar Basın Tarihi boyunca Türk demokrasisi gelişim için büyük mücadeleler vermiş, yaralar almıştır. Bu arada kendi siyasi geleceği için basını güç olarak kullananlar ve kullanmak isteyenler de çıkmıştır.Projenin kabulünden bu yana kadar yapılan çalışmalar bile, unutulan bazı konulara ve şahıslara ulaşma imkanı vermiştir. Buna göre Tilki, Bozkurt, Şehir Habercisi, Kale Bekçisi, Diplomat, Kümes, Su Kuşu, Leylek, Deve Kuşu, Dilekçi, Güvercin, Kereste, Fırıncıoğlu, Hacıkavasoğlu, Yakupoğlu, Palancıoğlu, Kurtoğlu gibi mahlaslar ve yakıştırmalar vilayet basınının imzaları arasında gözükmektedir. Deli Mehmet Ağa gibi şahsiyetler şehrin tarihini sosyal açıdan da zenginleştirmektedir. Basın, gizli değerlerin sinyallerini de ortaya koyan çok önemli bir kaynaktır. Zira eserlerinin hiçbirini kitap olarak bastırma yoluna gitmeyen ama inanılmaz bir sevgiyle şehrinin tarihine ve kültürüne bağlı Riyaziyeci Ömer Fevzi Atabek gibi bir şahsiyetin kaleme aldığı makalelerin ardındaki birikimin ne olduğu geçmişteki yayınlarda da ortaya konulmuştu” ifadelerini kullandı.
YAZARLAR, GÜNÜMÜZÜ AYDINLATACAK
Akkoyun, yazarların da araştırılması gerektiğini belirterek şöyle devam etti:
“Koçzade Mehmet Şükrü, Rüştü Kutman, Mehmet Saadettin Aygen, Behçetoğlu Muzaffer Görktan, Şükrü Küçükkurt, İbrahim Küçükkurt, Mehmet Tokman gibi Afyonkarahisar basının temsilcileri bugün kütüphane raflarında yıllarca karıştırılmayan ciltler arasında şehrin sosyal tarihini aydınlatacak eserler kaleme almışlar kaleme alanlara kucak açmışlardır. Bu da ayrıca değerlendirilebilir.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme