Başbağlar Olayı Nedir?

5 Temmuz 1993 tarihinde Başbağlar'da meydana gelen ve tarihe 'Başbağlar Katliamı' olarak geçen katilamın 31'inci yıldönümünde bu olay merak ediliyor.

31 yıl önce meydana gelen Başbağlar Katliamı ve detayları nedir?

KATLİAM 5 TEMMUZ 1993 TARİHİNDE MEYDANA GELDİ

Başbağlar Katliamı, 5 Temmuz 1993’te, Erzincan ilinin Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde PKK tarafından 33 sivilin öldürülüp köyün ateşe verildiği katliamdır. Terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan olaydan habersiz olduğunu ve olayın sorumlusunun Dr. Baran kod adlı bir PKK sorumlusu olduğunu ifade ederek, katliamı PKK’nın düzenlediğini kabul etmiştir. Katliamın arka planında artan PKK saldırıları sonrası 24 Mayıs 1993 tarihinde terör örgütü PKK pususunda ölen silahsız 33 askerin ardından yine silahsız olarak katledilen 33 sivilin katledilmesi kamuoyunda büyük bir kırılmaya neden olmuş, Çelik Harekâtı’na zemin hazırlamıştır.

ERKEKLER KURŞUNA DİZİLDİ 29 KİŞİ ÖLDÜ

5 Temmuz 1993 tarihinde akşamüzeri 100’e yakın PKK’lı terörist tarafından Başbağlar Köyü basıldı. Ezanın okunduğu sırada camiye giren teröristler cemaati zorla dışarı çıkardı. 1.5 saat örgüt propagandası yaptıktan sonra tüm erkekler kurşuna dizildi, burada 29 kişi öldü. Daha sonra köy ateşe verildi ve 214 ev, köy okulu, köy camii, halkevi yakıldı. Yakılan evlerde saklanan 1’i kadın 4 kişi de yanarak can verdi. Olaylarla ilgili olarak 20 kişi gözaltına alındı ve haklarında idam ile çeşitli sürelerde hapis cezası istemiyle 1994 yılında Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde dava açıldı. Dava 1998 yılında takipsizlik kararıyla kapandı. Sanıkların 18’i bu davalardan beraat etti, 2’si mahkûm edildi.

Bakmadan Geçme