Başarıyla geçen 10 yıl – Kocatepe Gazetesi
Açıldığı günden bu yana Afyonkarahisar'ın vitrini olma özelliğiyle ilimizin yüzünü ağartan işletmelerden AFTAŞ Afyonkarahisar Otogar'ı kuruluşunun 10. Yıldönümünü kutlamaya hazırlanıyor.ESNAF TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYDU2004 yılında Afyonkarahisar Belediyesi'nin Yeni Terminal planlaması sırasında yeni projeyi Otogar esnafının yapmasını öngörmesiyle, eski Otogar'da faaliyet gösteren esnaflar göreve talip olmuşlardı. Otogar esnaflarının, yapı ve lokasyon açısından ısrarlı, yapıcı eleştirileri kabul [&hellip]
Açıldığı günden bu yana Afyonkarahisar’ın vitrini olma özelliğiyle ilimizin yüzünü ağartan işletmelerden AFTAŞ Afyonkarahisar Otogar’ı kuruluşunun 10. Yıldönümünü kutlamaya hazırlanıyor.
ESNAF TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYDU
2004 yılında Afyonkarahisar Belediyesi’nin Yeni Terminal planlaması sırasında yeni projeyi Otogar esnafının yapmasını öngörmesiyle, eski Otogar’da faaliyet gösteren esnaflar göreve talip olmuşlardı. Otogar esnaflarının, yapı ve lokasyon açısından ısrarlı, yapıcı eleştirileri kabul görmüş, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından esnaflara “Siz nasıl yapar ve işletirdiniz?” sorusuna bir proje şeklinde öneri paketi sunulmuştu. Belediye Meclisi; 2005 yılında çıkan bir yasaya göre şehirlerarası terminaller, sadece Belediyelerin yapabileceği bu işletme türünü, belediyelerin müsaadesi ile özel ve tüzel kişilere de hak tanımış olmasına dayanarak, esnafların kurduğu Afyonkarahisar Şehirlerarası Otobüs İstasyonu AŞ.( AFTAŞ AŞ.)‘ye İmar ve inşa yetkisi vermişti.
BİR ÇOK İLKLERE İMZA ATILDI
AFTAŞ A.Ş ortaklarının titiz çalışmaları sonrasında gerekli proje hazırlanmış ve 29.10.2008 tarihinde tesis faaliyete geçirilmişti. Aradan geçen 10 yıllık süre zarfında AFTAŞ A.Ş. Afyonkarahisar’da bir çok ilke öncülük etti.
Bu ilkleri sıralamasını istediğimiz AFTAŞ A.Ş. İşletme Müdürü Osman Altunay, Şehrimiz için sürdürülebilir ortaklık yapısı, İlk Şehirlerarası Özel Otobüs Terminali, İlk şehirlerarası otobüslerin yemek ve ihtiyaç molası verdiği Terminal, Şehrin önemli butik ürünlerini açık imalat ile sunumunun yapılması, 2 yıl gibi kısa bir sürede kendine marka değeri oluşturan “Manda Kaymaklı Lokum ve şekerlemesi” ürünlerimiz, Yolcuların rahatlıkla gezebileceği mutfak, fırın ve restaurant hizmetlerimizde ilklere imza atmış olduk” dedi.
“ÖNCELİK MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ”
AFTAŞ olarak çalışanlarla birlikte müşteri memnuniyetini sağlamayı, evrensel kalite standartlarında hizmet sunmayı amaçladıklarını belirten AFTAŞ a.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya ise “Şirket olarak müşteri memnuniyeti odaklı, iş etiğine riayet, takım çalışması, sosyal sorumluluk, temsil edilen firma menfaatlerine öncelik veren, rakip firmalarla her zaman mesafeli ve düzgün ilişkiler kurmayı kendisine rehber edindik” dedi.
AFTAŞ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya AFTAŞ tesislerinin 10 yıllık macerasını şöyle özetledi:
“Afyonkarahisar Belediyesi otogarı yenilemek üzere biz esnafla bir temasta bulundu. Bir otogar yaparsak nasıl yapalım diye bizimle bir çalışma yapmaya başladı. Biz de esnaf olarak bir otogar yapılırsa nasıl olmalı, nasıl işletilmeli düşüncelerimizi aktarmıştık. Dönemin Belediye Başkanı dedi ki, bu projeyi siz yapacak olsanız ne yaparsınız dedi. Ben de mesleğimin inşaat mühendisliği olması nedeniyle önerilerimizi hazırlayarak Afyon Otogarının Projesini çıkardım. Daha sonra yanına ekleme olarak bir işletme anlayışı koymuştum ki bu işletme anlayışında çok önem verdiğimiz birkaç kural vardı.”
“ANKETLER BİZE YOL GÖSTERDİ”
Bu kurallarını ciddi bir anketten sonra belirlediklerini otogar yolcularının nelerden rahatsız olduğunu bizzat kendilerine sorarak tespit ettiklerini belirten Altınkaya, “Öncelikle bunlar otogarların loş ve hoş yüzlü olmayan insanlarla dolu olduğu, tuvaletlerinin temiz olmadığı, otogarda bir çay bile içemediklerini söylemişlerdi. Biz bu projeyi aydınlık, insanları düzgün, temiz yüzlü, tuvaletleri temiz, ayrıca iyi bir çay içilebilir anlayışıyla otogar planlamıştık. Bu işletme anlayışı ve planımıza karşılık Afyonkarahisar Belediyesi bize “Kadir Bey sen bu esnafın başına geçer de bu projeyi gerçekleştirir misiniz?” dedi. Türkiye’de 2007’de çıkan yasadan ilk defa özel ve tüzel kişilerin otogar yapabileceği kanununu kullanan biziz. Bu otogarda önce şunu planladık; Biz yolcuyu memnun edersek para kazanmak kolay dedik. Bunun için de yöresel ürünlerin kalitesini orijinal haliyle başta manda kaymağı, kaymak şeker olmak üzere Afyon Lokumunu en kaliteli şekilde üretmeye çabaladık. Ve bu üretim tesislerimizi otogarda herkesin izleyip, gözlediği bir alanda kuraraktan güven tesis etmeye çalıştık. 39 esnafın sosyal sermayelerini birleştirdiği bu otogar Türkiye’nin ilk özel otogarıdır ve şehirlerarası otobüsler içerisinde mola vermektedirler.”
“ORTAKLARIMIZ SOSYAL
SERMAYELERİNİ BİRLEŞTİRDİLER
VE BUGÜNLERE GELDİK”
Kurulduğu günden bu yana 39 ortaklı yapının sürdüğüne dikkat çeken Altınkaya, “Buradaki 39 esnaflı ortaklık şeklimiz aynen şöyledir; Eski otogarda çaycısı, büfecisi, lokantacısı, seyahat acentecisi, emanetçi, berber hep beraber sosyal sermayemizi sosyal bir denge ile bir araya getirerek gerçekleştirdik. Bu çok önemliydi. 39 ortaklı bir kuruluş 10’ncu yılda hala ortaklık dengesini değiştirmeden sosyal sermayeyi ortaya koymanın anlayışını ve kıymetini bilerek işini devam ettirmektedir. Bu bir şekilde mesleki birliğimizi yatırımımıza dönüştürmenin avantajını kullanarak onuncu yıla girdiğimiz bu otogarda, başladığımız gibi daha iyi daha güzel olmak üzere işletmemizi sürdürmekteyiz.” >> Burak AYDIN’ın Haberi