• Haberler
  • Genel
  • Başarının sırrı sağlıklı beslenmede – Kocatepe Gazetesi

Başarının sırrı sağlıklı beslenmede – Kocatepe Gazetesi

İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, 'Eğitim ve öğretim yılı yeniden başladı. Yavaş yavaş ders ve ödev maratonu da hız kazanmaya başladı. Çocuklarımızın başarısında sağlıklı ve dengeli beslenmenin rolü tartışmasız çok büyük' dedi Yapılan çalışmalarda yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerde özellikle vitamin ve mineral yetersizlikleri sebebiyle dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış [&hellip]

Başarının sırrı sağlıklı beslenmede

İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, “Eğitim ve öğretim yılı yeniden başladı. Yavaş yavaş ders ve ödev maratonu da hız kazanmaya başladı. Çocuklarımızın başarısında sağlıklı ve dengeli beslenmenin rolü tartışmasız çok büyük” dedi

Yapılan çalışmalarda yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerde özellikle vitamin ve mineral yetersizlikleri sebebiyle dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri, okulda devamsızlık sürelerinin uzadığı ve okul başarılarının düşük olduğu ortaya konulduğuna dikkat çeken Afyonkarahisar il Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, “Çocukluk dönemindeki hatalı beslenme alışkanlıkları, ilerleyen dönemlerde de devam ederek kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve obezite gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturuyor” dedi
Obezite tehdit ediyor
Günümüzde bilim ve teknolojinin hızla gelişmesiyle ortaya çıkan yeniliklerin insanlığın hizmetine sunulması ile insanların yaşam tarzları gün geçtikçe değiştiğini belirten Yemenici, bu değişimin, insanların daha az hareket etmelerine neden olmakla birlikte beslenme alışkanlıklarını da olumsuz yönde etkilediğini kaydetti. Yapılan araştırmaların dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazla kilolu olma ve obezite sıklığının giderek arttığını ve obezitenin özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi etkisi altına almaya başladığını gösterdiğini belirten Yemenici şu uyarılarda bulundu:
“Çocukların sağlıklı beslenmesi için dört besin grubunda bulunan besinlerden yeterli miktarlarda ve dengeli şekilde tüketmeleri gerekmektedir. Süt grubunda yer alan süt, yoğurt; et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, kuru baklagiller; sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesine dikkat edilmelidir. Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi, düzenli olarak ara ve ana öğünlerin tüketilmesi ile mümkündür. Bu nedenle, öğün atlanmaması, besinlerin 3 ana, 2 ara öğünde alınması uygundur.
İşte sağlıklı beslenme önerileri
Kemik ve diş sağlığı için günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmelerine, taze sebze ve meyve tüketiminin arttırılması, mevsimine uygun taze sebze ve meyvelerin tüketilmesine dikkat edilmelidir. Yağ ve şeker içeriği yüksek çikolata, cips v.b. abur cubur besinler yerine, vitamin ve mineraller açısından zengin taze ve mevsiminde sebze, meyvenin tüketimi çocukların hastalıklara karşı direncini arttırır ve bağışıklık sistemini destekleyerek sağlıklı büyüme ve gelişmeyi destekler.
Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Gece boyu açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için acil olarak enerjiye gereksinim duyduğundan, kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılmakta, baş ağrısı ve yorgunluk oluşmaktadır. Yapılan araştırmalar, iyi kahvaltı yapan öğrencilerin daha başarılı olduklarını ortaya çıkarmıştır. Yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında, peynir ve yumurta, birkaç dilim ekmek, pekmez-tahin, zeytin, domates, yeşilbiber, salatalık, maydanoz veya meyve bulunmalıdır. Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir.
Okul menülerini
takip edin
Okulda yemek veriliyorsa okul menüleri takip edilmeli, okulda ne yediği konusunda konuşulmalı ve yemekler hakkında bilgi verilmelidir. Çocuğun hangi besinlere yöneldiği mutlaka takip edilmeli, doğru ve yanlış besinler anlatılmalı, kendi tercihlerini yapması sağlanmalıdır. Sevmediği bir besin grubu varsa seveceği formlarda, beğeneceği şekillerde sunulmaya çalışılmalıdır.
Vücudun düzenli çalışması, tüketilen besinlerin vücuda yararlılığının artırılması, çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimlerine olumlu katkı sağlamaları açısından fiziksel aktivitenin artırılmasına da önem verilmelidir. Çocukların aileler ve okul yönetimi tarafından sevdikleri bir spor dalı ile ilgilenmeleri için yönlendirilmeleri önemlidir. Uzun süre bilgisayar ve televizyon başında zaman geçirmek yerine, bisiklete binmek, yüzmek ailece yürüyüş yapmak, özetle daha aktif bir yaşam tarzı benimsenmeye çalışılmalıdır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme