• Haberler
  • Genel
  • Başarı için birlikte çalışın, birbirinize güvenin

Başarı için birlikte çalışın, birbirinize güvenin

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sürdürülen Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi kapsamında Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde “Örnek Kişiler” programı düzenlendi. Etkinlikte konuşan Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay, “Birlikte çalışın, birbirinize güvenin, başarılı olacaksınız” dedi Murat ARISOY Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kayıtdışı istihdamın engellenmesine yönelik Etkin Rehberlik ve [&hellip]

Başarı için birlikte çalışın, birbirinize güvenin

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sürdürülen Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi kapsamında Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde “Örnek Kişiler” programı düzenlendi. Etkinlikte konuşan Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay, “Birlikte çalışın, birbirinize güvenin, başarılı olacaksınız” dedi

Murat ARISOY

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kayıtdışı istihdamın engellenmesine yönelik Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi çerçevesinde Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrencilerin örnek alabileceği işadamlarıyla sohbet programı düzenlendi. Programa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay ile güneş enerjisinden elektrik üretimi ile ön plana çıkan Hoca Elektrik’in ortaklarından İbrahim Sömer katıldı.
SON 10 YILDA
KANUNLAR DEĞİŞTİ
Programda konuşan OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay, 230 personel istihdam ettiğini belirtti. Yeşilay, “230 çalışanımızı istihdam ediyoruz. Eskiden çalışanların bir kısmına sigorta yaptırmıyorlardı, ancak son 10 yılda değişen kanunlarla kayıtdışının önüne geçilmeye başlandı” dedi.
UÇUK HAYALLER KURMADIK
1987 yılında kardeşleri ile yola çıktıklarını aktaran Yeşilay, birlikte rahmet bulunduğunu aktardı. Yeşilay, “Hangi noktada başarıya ulaştıysak, birlikte çalışmaktan ulaştık. Çalışarak, çalışma disiplinine uyarak bulunduğumuz noktaya geldik. Uçuk olmadan bazı hayaller kurarak yola çıktık. İki kişi bir olduğu zaman üçüncü ortağı Allah-ü Teala imiş. O zaman zarar diye bir şey yok. Birbirinize güveneceksiniz. Güven ortamının dışına çıkmayacaksınız” ifadelerini kullandı.
EN BÜYÜK ETKEN ÖĞRETMENLER
Çalışmanın ana ilke olduğunu hatırlatan Yeşilay, şöyle devam etti:
“Kardeşlerimle beraber 1987 yılında çalışmaya başladım. Başımızda şu anda 86 yaşında babamız var. Biz, koşturuyoruz. Babamız bize ‘Siz tembelsiniz, çalışmıyorsunuz’ diyor. Bazı dostlarımız da ‘Niye bu kadar çalışıyorsunuz, ne yapmak istiyorsunuz, para ekmeğin arasına konup da yenmez’ diyorlar. Şu anda geldiğimiz nokta ile 1987’de işe başladığımız zamana baktığımızda başarının en büyük etkeninin bizim öğretmenlerimizin bize verdiği iyi bilgi olduğunu görüyoruz. Ailem, öğretmenlere bizi teslim ederken tüm yetkiyi verdiler. Öğretmenler de öğrenciyi aşağılayacak noktada değillerdi. Bizim kahrımızı öğretmenlerimiz çekerdi. Okulda iyi bir eğitim aldık. Evde de anne ve babamızdan iyi eğitim aldık.”
TECRÜBELERDEN FAYDALANIN
Öğrencilerin eğitimi önemsemeleri gerektiğini, ancak tecrübelerden de faydanılmasının yararlı olacağını kaydeden Yeşilay, “Ehliyetsiz kişi arabayı süremiyor. Ama sadece ehliyeti arabayı koyarsanız, araba yürümüyor. Diploma şart, ama okuduklarınızla uygulamaları birleştirmeniz gerekir. Bizlerdeki bilgi birikiminin size aktarılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
‘BEN BU İŞİ
BAŞARACAĞIM’ DEYİN
Öğrencilerin, “Size iş için başvuranlarda ne arıyorsunuz” sorusuna da cevap veren Yeşilay, “Biz, bize gelen ve çalışmak isteyenlerde şuna dikkat etmek istiyoruz. Adama göre iş değil, işe göre adam arıyoruz. İnsanın ‘ben bu işi başaracağım’ demesi lâzım. Bunu biz zaten görüyoruz, anlıyoruz. Yeter ki iyiniyetli olsun arkadaşlarımız” dedi.

BU NOKTAYA KAYITLI İSTİHDAMLA GELDİM

Hoca Elektrik’in ortaklarından İbrahim Sömer de kayıtlı istihdamın önemine dikkat çekti. Sömer, başından geçen bir olayla kayıtlı istihdamın bağını şöyle kurdu:
“Elektrik Bizim hayatımızdaki temel taşlarımızdan birisi, burada olma sebebimiz. Kayıtlı istihdam. 1987 senesinin yılbaşında ben İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde öğrenciyken benim babam kalp krizi geçirdi. Biz o gün bittik. O dönem kalp ameliyatı, astronomik fiyatlarla ve İstanbul ile Ankara’da yapılıyordu. Babam Bağ-Kur’lu olduğu için 63 bin dolarlık bir rakamı devletimiz karşıladı, ameliyat oldu, babam şimdi sağ. Kayıtlı istihdam, bir nevi bir kumbara. Biriktiriyorsunuz.”

Bakmadan Geçme