“Başarı için beyninizde ki dahiyi uyandırın”
Evciler ilçesindeki ilk ve orta öğretim okulları düzeyinde beş haftadan beri devam etmekte olan eğitim seminerleri tamamlandı. Seminer konuşmacısı Yrd. Doç. Dr. İ. Hakkı Nakilcioğlu, öğrencilere mevcut kuralların dışına çıkabilmenin önemine değindi. Nakilcioğlu, farklı düşünebilme ve hafızanın çoğu zaman kullanılmayan gücünü kullanarak öğrenmeyi etkin hale getirmenin, eğitimde başarıya ulaşmaya katkı sunacağını söyledi. Nakilcioğlu, öğrencilere başarıya [&hellip]
Evciler ilçesindeki ilk ve orta öğretim okulları düzeyinde beş haftadan beri devam etmekte olan eğitim seminerleri tamamlandı. Seminer konuşmacısı Yrd. Doç. Dr. İ. Hakkı Nakilcioğlu, öğrencilere mevcut kuralların dışına çıkabilmenin önemine değindi.
Nakilcioğlu, farklı düşünebilme ve hafızanın çoğu zaman kullanılmayan gücünü kullanarak öğrenmeyi etkin hale getirmenin, eğitimde başarıya ulaşmaya katkı sunacağını söyledi. Nakilcioğlu, öğrencilere başarıya ulaşmak için beyinde ki dâhiyi uyandırmalarını önerdi .
Bilgi en büyük güç
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu tarafından yürütülen seminer çalışmalarının son etabı Evciler Şehit Uzman Onbaşı Atakan Birgül Çok Programlı Lisesi’nde gerçekleştirildi.
“Hafıza Geliştirme Teknikleri” konusunun ele alındığı eğitim seminerine Lise Müdürü Ebubekir Serttaş, Müdür Yardımcısı Hasan Öztürk ile öğretmenler ve 9, 10, 11, 12. sınıf öğrencileri katıldı. Sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki ayrı oturum halinde düzenlenen seminerdeki konuşmasında bilginin önemine ve bilgi toplumunun özelliklerine değinen Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu bilginin bir araç olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Günümüzde bilgi en büyük güçtür. Önemli olan, bu gücü yani bilgiyi kullanmayı bilmektir. Bilgiyi kullanacak, yönetecek olan da insan beynidir. Hepimiz okur yazarız, ama bazılarımız ya okur, ya da yazardır. Çağımızda geçerli olan, zihinsel okur yazarlıktır, yani beynin alfabesini çözebilmektir. Beyin, insan bedenindeki mucizevî bir organdır. Yüzyıllar boyunca hem tıbbi hem de psikolojik anlamda beyin üzerinde araştırmalar yapılmıştır, ancak beynin gizemi hâlâ çözülebilmiş değildir. Beyin ve hafıza ile ilgili sorunlar, aslında aklımızın kıtlığından değil, beynimizi nasıl kullanacağımızı bilmediğimizden ortaya çıkmaktadır. Gerçekte güçlü hafıza veya güçsüz hafıza yoktur. Eğitilmiş ya da eğitilmemiş hafıza vardır.” dedi.
Unutkanlığa çare huzur
Eğitim sürecinde gençlerin sık sık öğrenme sorunları yaşadığına ve çoğu bilgileri, tarihleri, sayıları, formülleri unuttuğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. İ. Hakkı Nakilcioğlu, unutmanın bir hastalık olmadığını belirterek unutkanlığın nedenlerinin başında stres ve heyecanın geldiğini belirtti. Nakilcioğlu, unutkanlığın çaresinin huzurlu olmakta yattığını ifade etti. Unutkanlığı yenmenin zor olmadığını kaydeden İ. Hakkı Nakilcioğlu hafızayı geliştirmek için öğrencilere şu önerilerde bulundu: “Sürekli aynı eli kullanmak yerine, bazen diğer elinizle de yazıp çizmeyi deneyin. Baktığınız nesnelerde, çoğu kişinin dikkatini bile çekmeyen bazı ayrıntıları fark etmeye çalışın. Bir yazıyı okurken aynı kelimede yan yana yer alan çift harflerin (iki T, iki M gibi) üzerini fosforlu kalemle çizerek harf alıştırması yapın. Dün akşam yediğiniz yemeği hatırlamaktan başlayıp geçmişe geri dönerek ilkokul yıllarındaki arkadaşlarınızın isimlerini hatırlamaya, yüzlerini zihninizde canlandırmaya kadar hafıza geçişleri ve alıştırmaları yapın. Hatta araç plakalarındaki harfleri okuyup bunlardan ilginç kelimeler ve cümleler üretin. Böylece beyninizin her iki yanını da kullanmış ve boşta bekleyen hücreleri de canlandırmış olursunuz.”
Kuraların dışına çıkmak önemli
Gençlerin diğer spor dallarıyla ilgilenmeleri yanında beyin sporu olan satranca da zaman ayırmalarını isteyen Yrd. Doç. Dr. Nakilcioğlu şöyle dedi: “Satranç, hafızayı ve zekâyı geliştiren en etkili spordur ve çok yararlı bir beyin jimnastiğidir. Ders çalışmaktan iyice bunalıp zihninizin durduğunu hissettiğiniz anda, belirli bir süre satranç oynayarak hem beyninizin âtıl duran hücrelerini devreye sokmuş hem de yorulan hücreleri dinlendirmiş olursunuz.” Hafızayı geliştirmenin ve sürekli zinde tutmanın çok kolay yöntemleri ve basit ipuçları olduğunu vurgulayan Nakilcioğlu, bunlardan bazılarını şöyle sıraladı: “Okuma ve öğrenme sırasında bilgileri belli bir sıraya koymaya çalışın. Örneğin bir yazının önce ana başlıklarına ve ara başlıklarına göz atıp sonra ilginizi çeken bölümlerini okumak, baştan sona tümünü okumaktan daha yararlıdır. Bazı simgeleri şekle benzeterek akılda daha kolay tutabilirsiniz. 62 deyince tavşan resmini, 88’i görünce de çift fıstık simgesini hatırlayabiliriz. İlk kez tanıştığınız kişilerin isimlerini karikatürleştirip zihne kaydedebilirsiniz, Zehra’yı Zebra’ya çevirmek gibi. Maddeler halinde dizilmiş bazı açıklama satırlarının baş harflerinden şiirlerdeki gibi akrostiş üretebilirsiniz. Matematik, fizik, kimya derslerindeki formülleri ezberleyebilmek için bunları kendinizce yorumlayabilirsiniz. Örneğin, sülfürik asit için ‘H2SO4’ ifadesini ‘Hasan 2, Salak Osman 4’ biçimine dönüştürebilirsiniz. Burada önemli olan, mevcut kuralların dışına çıkabilmek, farklı düşünebilmek ve hafızanın çoğu zaman kullanmadığımız gücünü kullanarak öğrenmeyi etkin hale getirebilmektir.
Tüm bu gayretlerin doğal sonucu, eğitimde başarıya ulaşmak, hayatta başarıyı yakalamaktır. Başarıya ulaşmak için beyninizdeki dâhiyi uyandırın.” (Kocatepe)