'Baro'ya genç-dinamik-sorun ÇÖZEN YÖNETİM GEREK'

Afyonkarahisar Baro Başkanlığı seçimine aday olan Av. Murat Çelikbaş, genç, dinamik, sorun çözen, katılımcı, aidiyet duygusu geliştirilmiş ve mesleğe adım atmadan önce çok önemsedikleri staj eğitimlerine farklılık oluşturmak için göreve talip olduklarını söyledi   Afyonkarahisar Barosu'nun Ekim ayı sonunda yapılması planlanan ancak pandemi şartları nedeniyle İçişleri Bakanlığı’nca, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının yapacağı tüm toplantıların [&hellip]

Afyonkarahisar Baro Başkanlığı seçimine aday olan Av. Murat Çelikbaş, genç, dinamik, sorun çözen, katılımcı, aidiyet duygusu geliştirilmiş ve mesleğe adım atmadan önce çok önemsedikleri staj eğitimlerine farklılık oluşturmak için göreve talip olduklarını söyledi

Afyonkarahisar Barosu’nun Ekim ayı sonunda yapılması planlanan ancak pandemi şartları nedeniyle İçişleri Bakanlığı’nca, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının yapacağı tüm toplantıların Aralık ayı başına kadar ertelenmesi nedeniyle gerçekleştirilemeyen Afyonkarahisar Barosu’nun olağan seçiminde ekibiyle birlikte adaylığını açıklayan Av. Murat Çelikbaş, neden aday olduğunu, göreve seçilmesi halinde ekip olarak yapmayı düşündüklerini gazeteniz Kocatepe’ye anlattı.
“MÜCADELE DEVAMINDA
DEĞİŞİKLİK GEREK”
Av. Murat Çelikbaş, 1999 yılından itibaren Afyonkarahisar Barosuna kayıtlı olarak serbest avukatlık yaptığını belirtti. 2004-2010 yılları arasında Baro da yöneticilik yaptığını aktaran Çelikbaş, “Mevcut Baro Başkanımız Turgay Şahin’le birlikte çalıştık. Sayın Mümtaz Akıncı Anayasa Mahkemesi Üyeliğine seçildikten sonra yerine Turgay Bey Baro Başkanı seçildi. Ben yönetimde yenilenme olması adına ayrılmıştım. Aradan geçen zaman sonucu meslek camiamız da oluşan teveccüh ve benimde mesleki mücadelemin devamında artık bir değişimin gerekli olduğunu düşünerek daha kurumsal bir Baro’nun inşa edilebilmesi gerektiğini, meslek sorunlarına daha farklı bir bakış açısıyla eğilinmesi gerektiğini düşünerek adaylığımı Haziran ayı başı itibariyle ilan ettim. O günden beri de çalışmalarımız sürüyor.” dedi.
“MESLEKİ SORUNLAR GENEL
SORUNLARLA İÇ İÇE GEÇTİ”
Daha kurumsal olan bir Baro hedefinden söz eden Çelikbaş, “Bu tür bizim Barolar’da elbette birçok şey şehre özel sıcak ilişkilerle yürür. Baro da mevcut Başkanımız yaklaşık 10 yıldır elbette büyük bir mesai harcadı ve büyük bir mücadele vermektedir. Bunu bugüne kadar da devam ettirdi. Hatta ben adaylığım için kendisini herkesten önce aradım. Adaylığımı ilan edeceğimi söyledim. Eğer tamamdır derseniz size teşekkür edelim, devam edelim derseniz de güzel bir yarış olsun düşüncesiyle harekete geçtik. Afyonkarahisar Baro yönetiminden 2010 yılında ayrıldığımda elbette ki belli fiziksel mekânlar, toplum nazarında mesleğe bakış açısı bu anlamda bazı mesafeler kat edilmişti. Ancak belli bir tarihten sonra kişisel çabaların ön planda olması ciddi sıkıntılara de sebep oldu. Şu anda hem toplum nezdin de ülkenin genel durumuyla da bağlantılı olmak üzere meslektaşlarımıza bakış açısı, mesleğe bağlı güvende ciddi problemler sezdik. Kurumsal yapı derken şuna da işaret etmek lazım; Artık mesleki sorunlar genel sorunlarla iç içe geçmiş durumdadır. Meslektaşlar çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıyayadır. Mesleğimiz hem yargı camiası içerisinde hem de birçok kurumla çalışmayı gerektirmektedir. Bu anlamda bakıldığında meslektaşlar görevlerini ifa ederken ciddi sıkıntılarla karşılaşıyorlar.” diye konuştu.
“İŞLEVSELLİK ANLAMINDA
CİDDİ SORUNLAR GÖRÜYORUZ”
Kişisel çaba ve girişimlerle sorunların çözülüyor gibi göründüğünü ancak kalıcı çözümlerin sağlanamadığını kaydeden Çelikbaş, “Sorunlara kalıcı çözümler üretilemeyince meslektaşların karşılaştıkları sorunlarda arkalarında daha kurumsal bir yapıya ihtiyaç duydukları kaçınılmazdır. Bu çok açık görülüyor. Bu nedenle de artık kişisel çözümler üretmek yerine tam bir kurumsal kimlikle, komisyonlarıyla, yönetimiyle tek bir kişiye bağlı olmaksızın Afyonkarahisar Barosu denildiğinde her türlü kimliği ortaya koymuş, sorunlarla mücadele eden bir yapı istiyoruz. Gerek yargı içerisinde gerekse yaşadığı toplum içerisinde karşılaşılan sorunlarda bireysel girişimlerle oluşan çözümler yerine kurumsal çözümlerin oluştuğu ve elbette kalıcılığın sağlandığı bir yapıyı inşaa edebilmek bizim en önemli amaçlarımızdandır. Örnek vermek gerekirse; Baro bünyesinde birçok komisyonlar kurulur. Kadın Hakları Komisyonu, İnsan Hakları Komisyonu, Çocuk Hakları Komisyonu gibi çok komisyonlar kurulur. Bu komisyonlara meslektaşlarımızdan istekli olanlar katılırlar. Ancak işlevsellik anlamında ciddi sorunlar görüyoruz.” şeklinde konuştu.
“HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE
ULAŞILMASI LAZIM”
Av. Murat Çelikbaş, Afyonkarahisar’da ki her türlü soruna çözüm üretilmesi adına sözünü ettiği komisyonların etkili, işlevsel olduğu bir yapının inşa edilmesi gerektiğini belirtti. Çelikbaş şöyle konuştu: “Bunlar ancak ve ancak anlattığım şekliyle bir bakış açısıyla gerçekleşebilir. Özellikle vatandaşla avukatlık mesleği arasında ki yargıda ki sorunları etkisiyle oluşan irtibatsızlığı, avukatların vatandaş gözünde ki güvensiz durumunun ortadan kaldırılabilmesi adına mutlaka bizim projelerimiz arasında olan insanlarımızı aydınlatıcı seminerler vermek niyetindeyiz. Hep söylüyoruz, birçok çevrede bundan bahsediliyor ama gerçekten buna inanarak söylüyorum üstünlerin hukukuna değil ‘hukukun üstünlüğüne’ ulaşmamız lazımdır. Bunun içinde kendi şehrimizde ve kendi çevremizde örneğin kadına yönelik bir şiddet olayında bu tür suçların soruşturması bir tarafa bunun mağduru olan insanların aklına ilk başta Afyonkarahisar Barosunun Kadın Hakları Komisyonu gelmelidir. Yani komisyonların işlevsellik kazanmasını istiyoruz. Yoksa pek çok komisyonu kurarsınız. İnsanlar çalışıyoruz derler televizyon ekranlarına çıkarlar. Gazetelere beyanatlar verirler. Ama önemli bir Belediye Başkanlığı veya bir valilik makamından önce verdiğim örnekte başta Afyonkarahisar Barosunun Kadın Hakları Komisyonu var. Orada şu ağabeylerimiz, ablalarımız var denilerek doğrudan temasa geçilebilinmelidir.”
“KATILIMCI BARO ANLAYIŞI İLE
AİDİYET DUYGUSU TESİS EDİLECEK”
Komisyonlar aracılığıyla sorunların çözümüne Afyonkarahisar Barosunun öncü olması gerektiğine olan inancını dile getiren Çelikbaş şunları söyledi: “Baro’yu tüm meslek odalarının bir öncüsü olarak görüyoruz. Çünkü biz savunma mesleğini temsil edenler olarak hem yargının içerisindeyiz hem de o şehirde her türlü sorunun çözümünde mutlaka söz sahibi olan bir Baro, çözüm üreten bir Baro ve halkı ile bütünleşen bir Baro kurulması düşüncesindeyiz. Bunun içinde adaylığımızı ilan ettik ve bu tabii ki kısa süreli bir mücadele değil tam tersi uzun soluklu bir mücadeleyi gerektirir. Mutlaka ve mutlaka her arkadaşımız, her düşünce de olan kardeşimiz katılımcılığı da sağlamak suretiyle bir tuğla koyarsa bizim için amaç hasıl olmuştur. Bu uzun soluklu bir mücadeledir. Sadece bu seçime yönelik değildir. Çıkış noktalarımızdan bir tanesi de budur. Öncelikle kendi camiamızla barışı sağlamak, kendini bu Baro’ya ait hissetmeyen arkadaşlarımızın aidiyet duygusunu geliştirmek, birbiri ile dayanışmayı artırmak bu anlamda herkesin katılımını sağlamak istiyoruz. Bir takım kararları Başkanlık ya da yönetim olarak verirken mutlaka tüm üyelerimizin fikirlerini almak, çok sesliliği işaret edebilmek, herkesin buna katkı sağlamasının yolunu bir şekilde açmak düşüncesindeyiz. Seçim sonrasında da bu katılımı sağlayabilirsek her bir meslektaşımız ‘Evet bizim Baromuz’ ‘Evet bizim camiamız’ diyebilirse şayet her meslektaşımız hem kendi içerisinde hem de arkasında Baro’nun kurumsal kimliğinin kapı gibi durduğunu görebilmesiyle mesleğini huzurla güvenle icra edecektir. Katılımcı Baro vurgumuzun nedeni budur.”
“GENÇLİĞİN DİNAMİZMİNE İHTİYAÇ VAR”
Meslektaş ziyaretlerinde sıkça dile getirdikleri önemli bir hususunda gençlik dinamizminin mutlaka Baro yönetimine yansıması gerektiğini dile getiren Çelikbaş şunları kaydetti: “Gençleşmeye ihtiyaç var. Geriye döndüğümüzde 30 yıllık süreçte Afyonkarahisar Barosu’nda mevcut Başkanımız Turgay Bey de dâhil 3 tane Başkanımız 10’ar yılını tamamladılar. Yaklaşık 45-50 tane de yönetimlerde yer alan arkadaşlarımız var. Artık bunun kırılması lazımdır. Bizim yasamıza göre iki yılda bir Baro seçimleri olur. Artık her dönem mutlaka yeni ekiplerin, yeni adayların katılması ve yönetimlerin kesinlikle gençleştirilmesi gerekiyor, gençlikten korkmamak lazımdır.”
“ÇOK ÖNEMLİ OLAN STAJ EĞİTİMİNDE FARKLILIK HEDEFLENİYOR”
Mesleğe yeni adım atan genç avukatların staj sonrası kurumlarla çok ciddi sorunlarla karşılaştıklarını “avukatların evi olarak” tanımladığı Adliye de genç meslektaşlarının ciddi sorunları olduğuna değinen Çelikbaş, “Staj eğitimleri çok önemlidir. Bu anlamda staj eğitimlerinde bir farklılık oluşturmak istiyoruz. Karşılaşılan sorunların çözümünde kurumlarda diyalogla ilgili eksik yönleri olduğunu gördük. Bu sağlanamayınca kurumların meslektaşlarımıza bakış açısında bir takım sakatlıklar ortaya çıktığını sezdik. O yüzden de gençlik vurgusu yapmamızın nedeni budur. Gençlerimiz ciddi ekonomik sıkıntılarla boğuşuyorlar. Bu kardeşlerimizin yönetime katılarak genç kadroların yönetimler gelmesi gerekiyor.” dedi.
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme