• Haberler
  • Genel
  • Baro’nun Anayasa önerisi alkışlanır – Kocatepe Gazetesi

Baro’nun Anayasa önerisi alkışlanır – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin, Yeni Anayasa çalışmaları kapsamında Meclis Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu’na sundukları öneriyi basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Şahin, İstiklal Marşı’nın anayasal bir metin olarak kabul edilmesini, devletin her alanda bağımsızlığına vurgu yapılmasını önerdiklerini kaydetti Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin, Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu’na Baro olarak sundukları önerileri, basın [&hellip]

Baro'nun Anayasa önerisi alkışlanır

Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin, Yeni Anayasa çalışmaları kapsamında Meclis Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu’na sundukları öneriyi basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Şahin, İstiklal Marşı’nın anayasal bir metin olarak kabul edilmesini, devletin her alanda bağımsızlığına vurgu yapılmasını önerdiklerini kaydetti

Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin, Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu’na Baro olarak sundukları önerileri, basın toplantısıyla açıkladı. Şahin, Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu üyelerinin son derece yapıcı bir tutum sergilediklerini, her öneriyi dikkatle dinlediklerini, sözlü önerilerin metin hâline getirileceğini söyledi.
Komisyon üyeleriyle Yeni Anayasa hakkında görüşlerini paylaştıklarını kaydeden Baro Başkanı Turgay Şahin, İstiklal Marşı ve bağımsızlık üzerinde durduklarına dikkat çekti. Şahin, “Daha önceki anayasalarımızda İstiklal Marşı’na atıfta bulunuluyor, ama hangi metin olduğu konusunda bir açıklama yok. Biz bir milletiz. Anayasa yargısı birçok kez Anayasa’nın başlangıç bölümüne atıfta bulunuyor. Anayasa’nın başlangıç bölümünde İstiklal Marşı da var” dedi.
İstiklal Marşı, ortak değerimiz
Şahin, İstiklal Marşı ve Türk bayrağının, Türkiye’de yaşayan herkesin ortak değeri olduğuna dikkat çekerek “Yeni Anayasa’da İstiklal Marşı’nın anayasal bir metin olduğu vurgulanabilir. Türkiye’de yaşayan Türk milletinin birliğini ortaya koyan bir metindir denilebilir. İkinci çözüm Anayasamızın giriş kısmına İstiklal Marşı’nın 10 kıtası konulabilir. Bizim Anayasamız, İstiklal Marşı ile başlayan bir Anayasa olabilir. Bu bir yenilik olur” diye konuştu.
Bağımsızlık vurgulanmalı
Devletin bağımsızlığının Anayasa’da yer aldığını, ancak yeteri kadar vurgulanmadığına da dikkat çeken Şahin, şöyle konuştu:
“Devletin temel nitelikleri düşünülürken bağımsızlık vurgusu olmalı. Devletin, tüm alanlarda bağımsızlığını koruması için gerekli tedbirleri alınmalı. Bu da anayasada yer almalı. Bağımsızlığa çok güçlü bir vurgu yapılmalı. Anayasada bağımsızlık vurgusu olduğunda bunun yargısal bir karşılığı olacak, politik, eğitim alanında karşılığı olacaktır.”

Toplumu kucaklayan bir anayasa olmalı

Afyonkarahisar Barosu’nun Yeni Anayasa için hazırladığı sözlü ve yazılı öneri listesinin anahatları şöyle:
-Yeni Anayasa, toplumun tümünü kucaklamalı
-Devletin örgütlenmesini ve insanın devlete karşı hak ve hürriyetlerini açıklamalı
-Toplumsal birlik esas alınmalı
-Kısa, öz, anlaşılır olmalı
-Her meslek grubunun ortak dili kullanılmalı
-Seçilmişler, atanmışlardan güçlü olmalı
-Yasama, yargı ve yürütme güçlü olmalı. Yükseköğretim Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu gibi özerk yapılara son verilmeli
-Askeri yargı kaldırılmalı
-Anayasanın yargı bölümünde hâkimler, savcıların yanı sıra avukatlar da yer almalı
-İnsan esas alınmalı

Sosyal güvencede adil paylaşım

Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin, kadın-erkek eşitliğinde önemli bir teklif üzerinde çalıştıklarını söyledi. Çeşitli ülkelerde kadın haklarına yönelik düzenlemelerin yapıldığına dikkat çeken Şahin, “Bazı Avrupa ülkesinde boşanmada sosyal güvencenin paylaşımı söz konusu. Örneği 20 yıl evli kalan bir çift, boşanacaksa ve sosyal güvenlik erkek tarafından kullanılıyorsa, bu 20 yılın 10 yılındaki sosyal güvence kadına verilecek. Boşanma halinde sosyal güvenlik primlerinin adaletli bir şekilde paylaştırılması üzerinde çalışıyoruz. Çalışmamız tamamlandığında bunu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunacağız” diye konuştu.(Kocatepe)

Bakmadan Geçme