Barolarda 'özel yetkili mahkeme' ayrışması

Özel yetkili mahkemelerin yetkileri ve sorumlulukları tartışmalara neden oluyor. Türkiye'deki baroların bir kısmı özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını isterken bir kısmı ise bu mahkemelerin kalması gerektiğini savunuyor. Baro başkanları özel görevli mahkemelerin kaldırılması çağrısında bulundu. Erzincan Barosu Başkanı Can Tekin, “Özel Yetkili Mahkemeler’in bu çağda yeri yok. Kesinlikle adli yargılanmaya aykırı, kaldırılması gerekiyor. Bu mahkemeler sıkıyönetim’in, [&hellip]

Barolarda “özel yetkili mahkeme” ayrışması

Özel yetkili mahkemelerin yetkileri ve sorumlulukları tartışmalara neden oluyor. Türkiye’deki baroların bir kısmı özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını isterken bir kısmı ise bu mahkemelerin kalması gerektiğini savunuyor.

Baro başkanları özel görevli mahkemelerin kaldırılması çağrısında bulundu.
Erzincan Barosu Başkanı Can Tekin, “Özel Yetkili Mahkemeler’in bu çağda yeri yok. Kesinlikle adli yargılanmaya aykırı, kaldırılması gerekiyor. Bu mahkemeler sıkıyönetim’in, Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin devamı niteliğindedir” dedi.
Çanakkale Barosu Başkanı Tülay Ömercioğlu’na göre; özel görevli mahkemeler devlet güvenlik mahkemelerini aratıyor.
Kayseri Barosu Başkanı Murat Şirvanlı da özel görevli mahkemelerin kapatılması gerektiğini belirtti. Şirvanlı, “Özel yetkili ve etkili mahkemeler demokratik ilkelere ve tabi hakim ilkelerine aykırı olmakla beraber yargılama ilkesine de aykırıdır. Daha önceleri DGM’ler vardı hukukumuzda, şimdi de ye-rine bunlar geldi” dedi.
Uşak Barosu Başkanı Rıza Albay, “Bu mahkemelerin usul uygulaması adil yargı haklarına aykırıdır. Devlet Güvenlik Mahkemeleri yerine geçen özel görevli mahkemelerin kaldırılması gerekir” değerlendirmesi yaptı.
Kırıkkale Barosu Başkanı Ethem Demirtaş, Antalya Barosu Başkanı Zafer Köken, Hatay Barosu Başkanı Sinan Akgöl, Giresun Barosu Başkanı Gültekin Uzunalioğlu, Mersin Barosu Başkanı Hulki Özel, Bartın Barosu Başkanı Kamil Altan, Burdur Barosu Başkanı Yusuf Çiftçi, Gaziantep Barosu Başkanı Mehmet Zafer Okur, Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, Sinop Barosu Başkanı Ali Galip Ergül de özel görevli mahkemelerin kaldırılması gerektiğini belirtti.
Özel görevli mahkemelere destek veren barolar da bulunuyır. Kahramanmaraş Barosu Başkanı Metin Doğan, Gümüşhane Baro Başkanı İsmail Taştan, Afyon Barosu Başkanı Turgay Şahin, Erzurum Barosu Başkanı Mehmet Güzel, Trabzon Barosu Başkanı Mehmet Şentürk, Sakarya Barosu Başkanı Nihat Nalbantoğlu, Konya Barosu Başkanı Fevzi Kayacan, özel görevli mahkemelerin kalması gerektiğini savundu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme