“Barolara danışılmadan hazırlanan tasarı yarar sağlamaz”
Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan, Afyonkarahisar, İzmir, Denizli, Aydın, Muğla, Manisa, Balıkesir, Çanakkale, Uşak, İstanbul, Bursa, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Yalova Baro Başkanlarının katıldığı 3. yargı reformu paketi toplantısının sonuç bildirgesini açıkladı İlhan, toplantıda yargı hizmetlerinin etkinleştirmesi amacıyla “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yoluyla İşlenen Dava Cezalarının Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısı” kamuoyunda bilinen adıyla [&hellip]
Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan, Afyonkarahisar, İzmir, Denizli, Aydın, Muğla, Manisa, Balıkesir, Çanakkale, Uşak, İstanbul, Bursa, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Yalova Baro Başkanlarının katıldığı 3. yargı reformu paketi toplantısının sonuç bildirgesini açıkladı
İlhan, toplantıda yargı hizmetlerinin etkinleştirmesi amacıyla “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yoluyla İşlenen Dava Cezalarının Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısı” kamuoyunda bilinen adıyla “3. Etap Yargı Paketi”ni derinlemesine incelediklerini kaydetti.
Toplantıdan çıkan sonuçları TBMM Adalet Komisyonu Başkanlığı ile TBMM Meclis Başkanlığı ve Barolar Birliği Başkanlığı ile paylaşacaklarını belirten İlhan, “Bir şeyi sadece hızlandırmanın tek başına yeterli olduğu kanaatinde değiliz. Kontrolsüz hız bazen hedefe ulaşmamızı da imkansız kılar diyoruz. O yüzden menfaatler dengesini koruyarak yapılacak değişikliklerin tamamını kamu vicdanını zedelemeden işler hale getirilmesi kanaatindeyiz” dedi.
Adaletin sadece ihtilafların biran önce çözülmesi, iş yükü ve dosya sayısı olarak görülemeyeceğini dile getiren İlhan şunları söyledi: “Salt dosya sayısını azaltma kaygısı ve yargıyı hızlandırma varsayımıyla yapılmak istenen düzenlemelerin çok daha büyük sorunlara yol açabileceğine dikkat çekmek isteriz. Bu çerçevede barolara danışılmadan onların görüşü ve desteği alınmadan hazırlanan yargı paketlerinin bir yarar sağlamayacağı, aksine yeni birtakım sorunlar yaratabileceği dikkate alınmalıdır. Bu bağlamda son açıklanan paketin bir reform olmadığı, aceleye getirilmiş ve özensiz hazırlanmış, sistematikten yoksun bir yapısı olduğu anlaşılmaktadır.”
İlhan, İcra İflas ve Çek Yasası’nda değişikliklerle ilgili, “Basına yansıyan değişiklik tasarısının alacaklıları mağdur edeceği, alacağın tahsilini son derece zorlaştıracağı hatta imkansız hale getireceği dikkate alındığında, bu alanın mafya ve ben-zeri yapılar tarafından doldurulabileceği, ekonomik ve ticari hayata büyük zararlar vereceği ciddi bir endişe olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle baroların da görüşü alınarak bu hususlar yeniden gözden geçirilmelidir” dedi. (AA)