Baro'da Başkan Şahin – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Barosu'nun genel kurul toplantısı 6 Ekim Cumartesi günü Oruçoğlu Termal Otel'de gerçekleştirildi. Dün yapılan oylamada net olmayan sonuçlara göre Turgay Şahin'e 216, Yalçın Düzağaç'a ise 151 oy çıktı.'İYİ KAVRAYALIM YARGI SİYASALLAŞMAMALIDIR'Genel kurul divanı Av. Halil Ünlütepe'nin Başkanlığında Mithat Uç, Ece Nur Kesemen, Selahattin Kırmızı'dan oluştu. Toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. [&hellip]

Afyonkarahisar Barosu’nun genel kurul toplantısı 6 Ekim Cumartesi günü Oruçoğlu Termal Otel’de gerçekleştirildi. Dün yapılan oylamada net olmayan sonuçlara göre Turgay Şahin’e 216, Yalçın Düzağaç’a ise 151 oy çıktı.
“İYİ KAVRAYALIM YARGI SİYASALLAŞMAMALIDIR”
Genel kurul divanı Av. Halil Ünlütepe’nin Başkanlığında; Mithat Uç, Ece Nur Kesemen, Selahattin Kırmızı’dan oluştu. Toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Programları nedeniyle toplantıya katılamayan AK Parti’nin avukat milletvekilleri İbrahim Yurdunuseven ve Ali Özkaya’nın mesajları okundu. Toplantının açılış konuşmasını Av. Halil Ünlütepe yaptı. Hukukun çok iyi olduğu kadar meşakkatli bir alan olduğunu söyleyen Ünlütepe, “Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden birisi hukuk devletidir. Hukuk devletinde yargı bağımsız, yargıç güvence altındadır. Bunu sağladığınızda toplumsal olaylara bakışınız olsun, hukukun gerçekleşmesinde olsun ciddi başarıları elde edebiliriz. Zaman zaman uygulamalarda hukuk dışı olayların içine düştüğümüzü görüyoruz. Türkiye büyük bir devlettir. Elbette olumsuzluklarda olumlu şeylerde olacaktır. Bir şeyi iyi kavramamız lazım; Yargı siyasallaşmamalıdır.” dedi.
“İŞKENCE
 AVUKATLARIN KARAKOLA GİRMESİYLE BİTTİ”
Toplantının ikinci konuşmasını mevcut Baro Başkanı Av. Turgay Şahin yaptı. Konuşmasına tüm şehitleri, hukuk camiasından ebediyete intikal eden meslek büyüklerini ve bu sene hayatını kaybeden Av. Halil Tanan’ı rahmetle anarak başlayan Şahin, “Adalet, mülkün yani egemenliğin temelidir. Adalet yargı gücünün emanetinde bir ideal, avukatlık ise yargı gücünün eşit ve kurucu unsuru olmazsa olmazı, moda tabirle üç saç ayağından birisidir. 90’lı yıllara kadar ülkemizin kanayan yarası işkence ve kötü muameleydi. Hemen her yıl, Meclis İnsan Hakları Komisyonu Üyeleri karakolları gezer ve rapor tanzim ederlerdi. Komisyon üyesi vekillerin her karakolda muhakkak rast geldikleri iki ortak demirbaş dikkat çekiyordu. Filistin askısı ve manyeto. Ne işe yaradıklarını burada anlatacak değilim. Zira derin bir mide bulantısı duyacağınızdan eminim. Filistin askılarını duvarlarından vekillerimiz indiremedi. Olanca hukuk bilgisi ve adalet inancına rağmen hâkimlerimizin de gücü yetmedi. Savcılarımızın gözüne baka baka yapıldı bu işler. Basit bir dokunuş bu meseleyi kökünden çözdü. O zaman ‘CMUK’ diye telaffuz edilen kanunda esaslı bir değişiklik yapıldı. Avukat ceza yargılamasının asli figürü haline getirildi, karakollara avukatlar girdi.” diye konuştu.
“DARBEYE KARŞI BİLDİRİ
SIRAMIZI ÖVÜNÇLE TEKRARLARIM”
“Toplumumuzda savunmanın önemi, zarureti, kutsallığı bilinmiyor” diyen Şahin, “Hakkını yemeyelim Avrupa’da sokaktaki insanı bilmem ama devlet görevlileri avukata son derece saygılılar. Şu aralar belli bir ücret karşılığında AB ülkeleri nezdinde geçerli bir kimlik kartına sahip olabiliyoruz. Bu vesile ile duyurmuş olalım. Yıllardır beş yıldızlı otellerde değil, iftar çadırlarında iftar veriyoruz. Milletimizin acılı günlerinde ne kadar eğlence ve sosyal faaliyet varsa iptal ediyor ulusumuzun yasına ortak oluyoruz. Yönetim kurulu üyelerimizin şahsi katkılarıyla hukuk fakültesi öğrencilerine burs veriyor, fakir ailelere yardım ediyor, göçmenlerin, sığınmacıların ihtiyaçlarını gideriyoruz. Mesleğimizin hak ettiği imajını yükseltmek böyle mümkün olacaktır. UYAP’ın avukatlara açılmasındaki öncü rolümüzü gururla bir kez daha hatırlatırım. 15 Temmuz Gecesi tarihe darbe karşıtı bir not düşen bildirimizi ve tüm baroların bildirimiz ardında sıralanmasını övünçle tekrar ederim.” şeklinde konuştu.
“AVUKAT KAMU VİCDANINA DA
KATKI SAĞLAMALI”
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, devletin ayakta kalmasının yegâne unsurlarından birisinin adaletin temini olduğunu kaydetti. Devletin kuracağı yapı ve mahkemelerle adaleti sağlamakla yükümlü olduğunu belirten Tutulmaz şöyle konuştu:
“Adaleti sağlayamayan devletin saygınlığı yoktur. Adaleti mahkemelerimizle sağlamaya çalışırken avukatlarımız da buna destek veriyorlar. Ama bunun tam böyle olmadığını uygulamada yaşadığımız olaylarla görüyoruz. Ben 30 yıldır devlette çalışan bir kişi olarak sözleşmeye uygun şekilde davranılmadığını bize gösteriyor. Burada muhakkak kanunlarımızın eksikliği var. Bunda muhakkak uygulamaların eksikliği var ama meslek camiası olarak avukatlık mesleğini icra eden değerleri avukatlarımızın biraz yaptıkları işlerle adaletin kamu vicdanında da gerçekleşmesi için önemli katkı sağlamanız gerekiyor. Bir avukat suçu işlediğine kanaat getirdiği kişiyi savunmam diyebilmeli sadece insani haklarını hatırlatabilmelidir. Genel kurul toplantısının hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”
“MESLEK İTİBARI YERLE YEKSAN”
CHP Milletvekili Burcu Köksal toplantıda yaptığı konuşmada, meslektaşı Av. Ömer Kavili’in haksız yere tutuklandığının altını çizdi. Köksal şunları söyledi: “Avukatlar yarıgının kurucu unsuru olmazsa olmazıdır. Avukatsız bir yargı düşünülemez diyoruz. Ancak gelinen noktada ne yazık ki, güzel şeyler söyleyemiyoruz. Çünkü avukatların meslek itibarı ne yazık ki yerle yeksan edilmiştir. Bakıyorum meslektaşımız sadece mahkemede yaptığı savunmadan dolayı gözaltına alındı tutuklandı. Sabah tahliye edildi. Ömer Kavili’i avukattır. Birçoğunuzda olayı medyadan takip etmişinizdir. Tutuklama gerekçesini satır satır okudum ve hayrete düştüm. Tutuklama gerekçeleri avukatın kendisini ve müvekkilini davada haklı çıkarmaya çalışarak davayı sulandırması. Böyle bir gerekçe olabilir mi? Hepimiz hukukçuyuz. Böyle bir tutuklamanın olması baştan sona rezalettir. Buna karşı tepki konulmalı ve tepki konulmalıdır. Tutuklamaya sevk eden savcı ve o kararı veren hâkimle ilgilide derhal soruşturma açılmalıdır.”
“AVUKAT BAŞKANLAR DA
BAROYA KAYITLI OLABİLSİN”
Belediye Başkanı Av. Burhanettin Çoban avukatlık mesleğini çok severek ve önemseyerek yaptığını kaydetti. Çoban sözlerine şöyle devam etti:
“Belediye Başkanı olmadan önce avukatlık mesleğini 21 yıl severek yaptım. Avukatlara yönelik yeni bir çalışma olacaksa Belediye Başkanlarının da en azından Baro’da kaydının bulunması da izin verilmesi noktasında biz düzenleme bekliyoruz. Böylelikle asıl mensubu olduğumuz mesleğe aitliğimizin devam etmesi bizlere de bir fırsat olarak verilebilir.”
“HUKUK VE SAĞLIK
ÖNCE GELEN HİZMETLER”
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Hukuk Fakültesi olan bir üniversitenin rektörü olduğunu söyledi. 2012 yılında AKÜ bünyesinde Hukuk Fakültesinin genel ihtiyaç üzerine şehre kazanılmasına vesile olduklarını belirten Solak, “Geçtiğimiz Temmuz ayında ilk mezunlarımız verdik. Biz eğitimimizi 4 yıldır verdik ve vermeye devam ediyoruz. Hukuk fakülteleri bulunduğu ilde önemli merkezlerden biridir. Hukuk ve sağlık fakülteleri toplumun en önce gelen hizmet alanlarından biridir. Bu nedenle çalışmalarımız iyi gidiyor.” dedi.
“BAROMUZUN SİYASİ PARTİ
ARKA BAHÇELİĞİNE KARŞIYIZ”
Afyonkarahisar Baro Başkan Adayı Av. Yalçın Düzağaç, Av. Ömer Kavili’nin hukuk dışı tutuklanmasını kabul etmediklerini, toplumun hak arama özgürlüğünün temsilcisi avukatların tutuklandığı bir ülkede demokrasiden, adaletten ve hukuk devletinden bahsedilemeyeceğini kaydetti. Düzağaç şöyle konuştu: “Tüm avukatların mesleğimizin yargı içindeki mevcut işlevine razı, Barolar Birliğini Genel Müdürlük, Baroları Şube, Avukatları da Memur gören ve bu kapsamda avukatlık tipi çizen anlayışa karşı olduğunun farkındayız. Farklılıklarımızı, bireyselliğimizi ve bağımsızlığımızı koruyarak, ortak menfaat ve düşüncelerimizle; gücümüzü Baromuzla birleştireceğiz. Baromuzun herhangi bir siyasi partinin ön ya da arka bahçesi olmasının, mesleğin ve meslektaşlarının onurunu ve saygınlığını zedelediğine inanıyoruz. Yargının unsurlarından olan mesleğimizin politize olmasına karşıyız.”
DÜZAĞAÇ’A 151 OY ÇIKTI
Av. Yalçın Düzağaç’ın Başkanlığında olan listenin yönetim kurulu üyeliklerine; Av. Murat Çelikbaş, Av. Selim Tokatlı, AV. Nesrin Çelikbilek, Av. Serdar Avcı, Av. Fikret Aydoğdu, Av. Yasemin İşbilir, Av. Şükrü Elbir, Av. Mert Sevilmiş, Av. Hakan Ayçiçek, Av. Derya Yılmaz Türk aday oldu.
ŞAHİN’E 216 OY ÇIKTI
Baronun mevcut Başkanı ve Başkan adayı Av. Turgay Şahin’in yönetim kurulu listesinde ise; Av. Ömer Faruk Aksoy, Av. İsmail Akgül, Av. Mesut Kuyucu, Av. Gönül Ar Güngör, Av. İsmail Tuğral, Av. Mehmet Emin Özgüven, Av. Şerife Korkmazoğlu, Av. Canan Kestioğlu, Av. Melahat İpek Yılmaz Göktürk, Av. Ömer Mahmut Erdoğan yer aldı.
TOPLANTIYA
YOĞUN KATILIM
Genel kurul toplantısına; Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Av. Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Cumhuriyet Savcısı Osman Çabuk, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, AK Parti il Başkanı Av. Hüseyin Sezen ve Baro’ya kayıtlı avukatlar katıldı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme