Baro seçiminde çetin mücadele itiraz getirdi

Afyonkarahisar Baro Başkanlığı'nın dün yapılan seçimi sonrası oy sayımı yapılan itiraz sonucu gazeteniz Kocatepe'nin baskıya verildiği saatlerde devam ettiğinden net sonuca ulaşılamadı   Afyonkarahisar Baro Başkanlığı'nın seçimli olağan genel kurul toplantısı hafta sonu yapıldı. 10 Temmuz 2021 Cumartesi günü Zafer Stadında 9.00-16.00 saatleri arasında genel kurul toplantısı yapılan Baro Başkanlığı seçimi dün Adliye de sabah [&hellip]

Afyonkarahisar Baro Başkanlığı’nın dün yapılan seçimi sonrası oy sayımı yapılan itiraz sonucu gazeteniz Kocatepe’nin baskıya verildiği saatlerde devam ettiğinden net sonuca ulaşılamadı

Afyonkarahisar Baro Başkanlığı’nın seçimli olağan genel kurul toplantısı hafta sonu yapıldı. 10 Temmuz 2021 Cumartesi günü Zafer Stadında 9.00-16.00 saatleri arasında genel kurul toplantısı yapılan Baro Başkanlığı seçimi dün Adliye de sabah 9.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirildi. Afyonkarahisar Baro Başkanlığı seçiminde mevcut Başkan Av. Turgay Şahin ile Av. Murat Çelikbaş’ın listeleri yarıştı.
ŞAHİN: AKINCI
AFYON BAROSUNUN GURUR KAYNAĞI
10 Temmuz 2021 Cumartesi günü yapılan genel kurul toplantısında konuşan mevcut Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, tarafsız baro, hizmet barosu anlayışını Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Anayasa Mahkemesi Üyesi Celal Mümtaz Akıncı’dan öğrendiklerini söyledi. Akıncı’nın yaptığı Baro Başkanlığının gerçek anlamda bir sanat olduğunu belirten Şahin, “Biz bu sanatı bugüne kadar taklit etmeye çalıştık. Umarım başarılı olmuşuzdur. İnşallah onun bıraktığı bu tarafsız, kuşatıcı, himaye edici Baro anlayışını bugüne kadar getirmişizdir. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum bizim için, şehrimiz için, Afyonkarahisar Barosu için onur kaynağıdır. İlk kez Anayasa Mahkemesi üyeliğine bir avukat olarak avukatların Baroların seçtiği bir üye olarak göreve başladı. Yakın bir tarihte de Uyuşmazlık Mahkeme Başkanlığına seçildi. Kendisiyle gurur duyuyoruz. İyi ki varsınız Sayın Başkanım.” dedi.
“DEVRİMCİ BİR AVUKATLIK KANUNUNA İHTİYAÇ VAR”
Tüm avukatların UYAP’ı kullandıklarını, bir an kesilse isyan edecek hale geldiklerini belirten Şahin, “Ama şunu hesap ettik mi? Portal üzerinden tüm dosya içeriklerini görebilen vatandaşlar ya UYAP üzerinden de talepte bulunma, dilekçe gönderme, dava açma, temyiz etme hakkını kazanırsa? Bunu öğrenip takip dosyaları üzerinde ki işlemleri yapar hale gelirse ne olacak? Avukatlık meslek tekelinden söz ediyoruz bunu biliyoruz ama bu tekel ancak eski paradigma da yazılı evrak sunma, dosya tutma döneminde bu dönemin şartlarında korunabilen o da yeterli bir koruma vaat etmeyen bir ayrıcalıktı. Şimdi avukat olmadan vatandaşın kendi işini takip özgürlüğüyle UYAP gerçeği üst üste geldi. Vatandaşın e devlet şifresini alan kişi ve firmaların tüm saydığımız işleri güya vatandaş adına ve onun üzerinden yürütmesi mümkün hale geldiğinde ne yapılacak? Avukatlık Kanunu’nun eskidiğini hepimiz biliyoruz. Ama kendimize çeki düzen vermediğimiz, mesleği yeniçağın şartlarına uyarlamadığımız için dışarıdan mesleğimize müdahale de bulunuyor, savunmanın doğasına uymayan yamalar birbiri arkasınca vuruluyor. Bugün yakındığımız ne varsa devrimci bir Avukatlık Kanunu ile kaldırılabileceğine ve bahsettiğim dokumuza uymayan yamaların sökülüp atılacağına yürekten inanıyorum.” diye konuştu.
ÇELİKBAŞ: ÖNCELİKLİ
GÜNDEM MESLEK ONURUDUR
Afyonkarahisar Baro Başkan adayı Av. Murat Çelikbaş, genel kurul sonrası yapılacak seçimde rakibi Turgay Şahin’in de ifade ettiği şekilde seçilen ekibin aynı itinayla, aynı özenle, aynı kararlılıkla mücadeleyi devam ettireceğini söyledi. Kendi adına birçok meslektaş ziyaretinde söylediğini genel kurul kürsüsünden ifade etmek istediğini belirten Çelikbaş şu ifadeleri kullandı: “Baroların kanunun yüklediği temel görevlerinden bir tanesi mesleğin onurunu korumaktır. Mesleğe yönelik ihlallere karşı her türül girişimde bulunmak, temel haklarda ve insan hakları ihlallerinde de daima bütün girişimlerde bulunarak bu hukuksuzlukların daima karşısında durmaktır. Bu kanunda çok açık yazar. Onun dışında idari görevleri vardır, temsil görevleri vardır. Ama en temel görev günümüzde bizim hale daha yaşadığımız temel sorun meslek onurudur. Bunun değişik yöntemleri olabilir. Herkes katkı sunmuştur. Sonuna kadar uğraşılacaktır. Haksızlıklara karşı hukuksuzluklara karşı siyasi fikir olsun dinsel inançlar olsun, ırk, renk, cinsiyet ayrımcılığı olmaksızın hukukçu gözlüğümüzden hiçbir zaman uzaklaşmadan bu meselelerin üzerine koşulsuz, fakatsız gitmemiz lazımdır.
AKINCI: KENDİMİ HALA
AVUKAT OLARAK HİSSEDİYORUM
Anayasa Mahkemesi Üyesi Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Mümtaz Akıncı genel kurulda yaptığı konuşmada, Afyonkarahisar’a uzun zamandır gelmediğini, meslektaşlarını özlediğini ifade etti. Afyonkarahisar Baro Başkanlığı genel kurul toplantısı ile meslektaşlarını topluca görme fırsatını bulduğunu belirten Akıncı, “Afyon Baromuz eski adliyemizin 2. katında ben avukatlığa başladığımda bir avukat bekleme odasında Baro faaliyetini yürütüyordu. Bir hâkim odası boşaldığında onu Baro Başkanı Odası olarak aldığımızda çok sevinmiştik. Daha sonra bir katın yarısını da Baro olarak aldığımızda gerçek anlamda bir Baro olduğumuzu hissetmeye başladık. Baro’nun ağırlığı ve hüviyeti gerçekten orada belli olmaya başladı. Yine bir tevafukla temel atma törenine katılma mutluluğuna erdiğim Baro binamızın hizmete açılmış olması beni bir avukat olarak gerçekten çok memnun etti, gururlandırdı. Her ne kadar Anayasa Mahkemesi Üyesi ve hâkimde olsam ben kendimi hala avukat olarak hissediyorum. Gerçekten bende bu duygu hiç kaybolmadı ve o refleksle hareket ettim. Zaman zamanda ifade ettim keşke Anayasa Mahkemesi’nde daha fazla avukat bulunsa diye. Çünkü avukatlar vatandaşın yanından gelen meslek mensuplarıdır. Vatandaşın ızdırabını hisseden meslek mensubudur. Diğer yargı mensubu arkadaşlarımız, Anayasa Mahkemesi Üyesi arkadaşlarımız, hâkim arkadaşlarımızda kürsüden geliyorlar ama ne yazık ki avukat kadar vatandaşla yan yana gelemiyorlar. Keşke Anayasa Mahkemesi’nde daha fazla avukat olsa ve keşke hâkim savcılığa giden yol avukatlıktan geçse. En azından bir 5 yıl avukatlık yaptıktan sonra hâkimlerimiz kürsüye çıksalar çok daha yararlı olur diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
YURDUNUSEVEN: AVUKATLARA YEŞİL PASAPORT KANUNUNU ÇIKARDIK
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar Baro Üyeliğini sildirmediğini, 27 yıl aktif avukatlık yaptıktan sonra 3 yıldır Milletvekilliği görevini yürüttüğünü ifade etti. Bir siyasi olarak avukat meslektaşlarının sorunlarını bildiğini dile getiren Yurdunuseven şöyle konuştu: “Bizler avukat meslektaşlarımızın sorunlarını biliyoruz. Mesleğin içerisinde gelmiş olmanın bir avantajı vardır. Özellikle yeşil pasaportla ilgili ciddi bir çalışma yaptık. Yaptığım araştımada 35 yıl öncesinden avukatlara yeşil pasaport verilmesiyle ilgili bir kanun teklifleri olduğunu gördüm. Biz bunu hayata geçirdik. Baro Başkanımızın konuşmasında verdiği mesajları aldığımızı özellikle belirtmek istiyorum. Avukat meslektaşlarımızın ciddi soruları olduğunu biliyoruz. TBMM’de şu anda yüzde 20 oranda hukukçu Milletvekillerimiz var. Biz özellikle meslek kökenli arkadaşlarla birlikte bu konular üzerinde çalışıyoruz ve inşallah çalışmaya devam edeceğiz. Meslektaşlarımızın lehine olacak her türlü kanunda birlikte kol kolayız. Bize yeni Baro Evimizi kazandıran başta TBB Başkanı Metin Feyzioğlu olmak üzere büyük emeği bulunan Baro Başkanımız Turgay Şahin’e çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok güzel bir eser ortaya çıktı. Yıllardın özlemini çektiğimiz başka illere gittiğimizde gördüğümüz Baro Evlerine hakikaten imreniyorduk. Baromuzun olağan kongresinin hayırlı olmasını diliyorum.”
KÖKSAL: YEŞİL PASAPORT HAKKI
NEDEN SORUŞTURMA
GEÇİRMEME ŞARTINA BAĞLANDI?
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, Kovid-19 pandemi döneminden olumsuz olarak en çok etkilenen meslek gruplarından birinin de avukatlık olduğunu dile getirdi. Köksal şunları söyledi: “Avukatların son yıllarda artan ekonomik sıkıntıları üzerine birde pandemi süreci eklenince bazı meslektaşlarım için özellikle mesleğe yeni başlayan ya da mesleğinin ilk yıllarında olan meslektaşlarım ekonomik açıdan ne yazık ki bu süreçte büyük bir çıkmaza girdi. Pandemi de adli iş ve işlemlerin 2020 yılı Haziran ayına kadar durdurulması avukatları iş yapamaz, kazanç sağlayamaz hale getirdi. Bazı meslektaşlarımız yurt genelinde ekonomik açmaza dayanamadıkları için intihar etti. Üzülerek belirtiyorum ki bu yaşanan açmazlara karşı ne Adalet Bakanlığı, ne Barolar Birliği ne de siyasi iktidar tarafından çözüme yönelik somut bir adım atılmadı. Meslektaşım AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sayın İbrahim Yurdunuseven yeşil pasaportla ilgili birşeyler söyledi. Evet, avukatlara yeşil pasaport alma hakkı verildi. Ama bu hak hiç soruşturma geçirmemiş meslektaşlarımıza tanındı. Biz biliyoruz ki birçok meslektaşımızın suçu olmadığı halde bir şekilde iftiraya uğrayıp ya da birilerinin canı istediği için şikâyet edilip soruşturma geçirebiliyor. Neden soruşturma geçirmemiş şartı uygulandı? Bunu merak ediyorum. Tüm sorunlar hangi siyasi görüşe sahip olursa olsun meslektaşlarımızın ortak sorunlarıdır.”
ŞAHİN’İN BAŞKANLIĞINDAKİ LİSTE
Av. Turgay Şahin’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndaki listenin Yönetim Kurulu Üye adayları: Av. Ömer Faruk Aksoy, Av. Mahmut Niyazi Koçak, Av. Gönül Ar Güngör, Av. Saadet Selcan Hıdıroğlu, Av. Şerife Korkmazoğlu, Av. Canan Kestioğlu, Av. Ömer Mahmut Erdoğan, Av. Onur Doğan, Av. Bilal Karakocalı, Av. Selahattin Kırmızı. Disiplin Kurulu Adayları: Av. Mehmet Akkoyun, Av. Halil Gümüş, Av. Nesrin Çelikbilek, Av. Yusuf Kadıoğlu, Av. İbrahim Özgül. Denetleme Kurulu Adayları: Av. Mehmet Akif Kurtulmuş, Av. Abdullah Soğukpınar, Av. Murat Bozok. TBB Delege adayları: Av. Yasemin Süren, Av. Gülay Erdönmez, Av. Hasan Topçu.
ÇELİKBAŞ’IN BAŞKANLIĞINDA Kİ LİSTE
Av. Murat Çelikbaş’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nda ki listenin Yönetim Kurulu Üye adayları: Av. Nureddin Demir, Av. Sedat Toprak, Av. Abdurrahman Kalaycı, Av. Yusuf Onur Seçme, Av. Yunus Pektaş, Av. Erdem Karaağaç, Av. Çiçek Mihrioğlu, Av. Esra Yılmaz Kocabaş, Av. İlker Celep, Av. Gonca Alhan Okyar. Disiplin Kurulu adayları: Av. Hamdi Yakut, Av. Aydoğan Güleç, Av. Ali Osman Karaer, Av. Duygu Tokgöz, Av. Feza Dündar. Denetleme Kurulu adayları: Av. İsmail Serdar Koçak, Av. Mustafa Özkan, Av. Gökberk Beyazıt. TBB Delege adayları: Av. Cemal Günay, Av. Selim Tokatlı, Av. Ayşe Demirel Karaçelik.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme