• Haberler
  • Genel
  • Baro Başkanı Şahin: Ücretli UYAP’ta yokuz!

Baro Başkanı Şahin: Ücretli UYAP’ta yokuz!

Afyonkarahisar Barosu Başkanı Avukat Turgay Şahin, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) kullanımının ücretle hâle gelmesine karşı çıktıklarını belirtti Afyonkarahisar Barosu Başkanı Avukat Turgay Şahin, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi ile ilgili açıklama yaptı. Şahin, 'UYAP ücretlendirilir ve böylece avukatları haraca bağlamak projesi tamam olursa bu proje içinde yer almayacağımızı şimdiden belirtiyoruz. Böyle bir UYAP [&hellip]

Baro Başkanı Şahin: Ücretli UYAP'ta yokuz!

Afyonkarahisar Barosu Başkanı Avukat Turgay Şahin, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) kullanımının ücretle hâle gelmesine karşı çıktıklarını belirtti

Afyonkarahisar Barosu Başkanı Avukat Turgay Şahin, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi ile ilgili açıklama yaptı. Şahin, “UYAP ücretlendirilir ve böylece avukatları haraca bağlamak projesi tamam olursa bu proje içinde yer almayacağımızı şimdiden belirtiyoruz. Böyle bir UYAP bizim için artık yok hükmünde olacak, tek tek avukatların bu sistemi kullanmaması, boykot etmesi için gerekenler yapılacaktır. Baro olarak da ne e-imza sistemi, ne UYAP ve ne de UBAP üzerinden UYAP sistemle-rine destek vermeyeceğimizi deklare ediyoruz” dedi.
Kabul gören anlaşmalar da var
UYAP hakkında bilgi veren Şahin, “UYAP sisteminin çalışmaya başlamasının ardından, mahkeme ve icra kalemlerinden MERNİS, AKS, Tapu, Trafik kayıtlarına erişim imkanı sağlanmış ve uygulamaya geçilmiştir. UYAP sistemine avukat portalı üzerinden girme imkanına sahip avukatların yukarıda sayılan kurum verilerine erişimlerinin bulunmaması, dava ve icra takiplerinde ise bu verilere ihtiyaç hasıl olması nedeni ile gerek avukatlar ve gerekse barolar tarafından konuya dikkat çekilmiş ve avukatların da erişim imkanına kavuşturulması talep edilmiştir.Bu doğrultuda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Kimlik Paylaşım Sistemi’ne erişim hakkı verilmesi için barolar ile protokol düzenlemiş ve sitemini baro kalemleri üzerinden erişime açmıştır. Hizmet karşılığı olarak sorgulama başına cüz’i bir ücret belirlenmiş ve barolar da benzer şekilde bu hizmeti cüz’i ücretler mukabili avukatlara kullandırmaya başlamıştır” ifadelerini kullandı.
Avukatlar, UYAP’a yük mü?
Afyonkarahisar Barosu’nun Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile sözleşme imzaladığını, bu doğrultuda Kimlik Paylaşım Sistemi’nin veri tabanına erişme imkanına sahip olduklarını hatırlatan Şahin, “Bu hizmet, baro sistemi içinde ve yetkilendirilmiş personel aracılığı ile verilmekte, avukatların kendi bürolarından bu sisteme giriş yapmaları mümkün bulunmamaktadır. Alınan hizmet karşılığı belirtilen kuruma cüz’i bir ücret ödenmekte, bu ücret sistemden yararlanmak isteyen avukatlara yansıtılmaktadır. Kimlik Paylaşımı Sistemi Üzerinden Alınan Bilgilerin Ücretlendirilmesine İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Tebliğ gereği bu ücret ‘Madde 5 –(1) Ücretin hesaplanmasında Kimlik Paylaşımı Sisteminden yapılan her bir sorgu birim kabul edilir. Her birim sorgu 1 Ykr‘tur. İşte bu nedenle bir süredir, avukatlara UYAP üzerinden MERNİS, AKS, Tapu ve Trafik gibi veri tabanlarına erişim hakkı verilmesi talep olunmakta ve bu husus gerek barolar ve gerekse TBB tarafından dile getiril-mekteydi. Erişim hakkı karşılığında da Adalet Bakanlığı dışındaki kurum ve kuruluşların talep edeceği ücretin UYAP üzerinden ödenebileceği kabul edilmiş, bu sorgulama karşılığı Adalet Bakanlığı ve UYAP sistemine yük olunmaması için ücretin tarafımızca karşılanabileceği belirtilmiştir.” dedi.
Bilgi İşlem Dairesi’ne eleştiri
UYAP konusunda avukatların bir yük gibi kabul edilmesinin yanlış bir tutum olduğunu hatırlatan Şahin, şöyle devam etti:
“Yargı sisteminin kurucu unsuru olan savunma mesleğinin UYAP sistemine yük getiren, bu sistemden sayısız faydalar elde ettiği halde bunun ücretini ödemeyen asalak bir harici unsur gibi gören Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’nın belirtilen yazısındaki üslup ve adap problemidir! ‘…Avukatlar bu bilgi sayesinde dosyalarındaki gelişmelerden en kısa zamanda haberdar olmakta, duruşmaya girme dışında adeta tüm işlemlerini bürolarından yapabilmekte ve dosyalarını bir bütün halinde takip edebilmektedirler. Bunun sonucu olarak avukatların, dosyalarının takibi ve bilgi toplamak için sekreter ve yardımcı çalıştırma, özel program kullanma, sık sık adliyelere gitme gibi ihtiyaçları kalmadığından, bunlar için harcadıkları emek, zaman, yol, konak-lama, kırtasiye ve benzeri masraflardan tasarruf sağlamaları mümkün olmaktadır’ şeklinde, maksadını aşan, hayal dünyasında yaşayan bir şahsın kaleminden çıktığı anlaşılan bu paragraflar dikkat çekici ve ibretamizdir. Kaleminden çıkan satırları idrak edememişten kaynaklanan bu yazıda avukatların UYAP ile sekreter çalıştırmaktan kurtuldukları, “oturdukları yerden” iş görebildikleri bu sayede masraflardan kurtulup hal-i refaha kavuştukları ileri sürülüp adeta ‘bedavacılık yok, pamuk eller cebe’ denilmekte ve kendilerince vehmedilen nimetlerin bedellerinin acı bir şekilde tahsil edileceği vurgulanmaktadır.”
Avukatlık kamu hizmetidir
Afyonkarahisar Barosu Başkanı Avukat Turgay Şahin, avukatların UYAP’tan yararlanmasının ücretli hâle gelmesini istemediklerini hatırlatarak “Madem ki avukatlık kamu hizmetidir, madem ki yargının kurucu unsurudur, o halde savunma mesleğinin yargının diğer unsurlarından ayrılması, tecrit edilmesi, harici unsur kabulü kanunun ihlalinden başka bir şey değildir. Avukatlık Kanunu sadece avukatlar için bağlayıcı olmak üzere çıkartılmamıştır, Bilgi İşlem Daire Başkanlığındaki zevatı da bağlayan ve talimat veren emredici bir kanundur.
O halde kanun namına biz de şu hususları hatırlatı-yoruz: Kamu hizmetinin görülmesi için avukatlara gerekli kolaylıkları sağlayacaksınız ve bunu bir lütuf, ücreti mukabili verilecek bir şey gibi görmeyeceksiniz! Yargının kurucu unsurunu, diğerlerinden ayırt etmeyecek ve her fırsatta dışarı iterek aşağılama hakkını kendinizde bulmayacak, yargı hizmetlerinden faydalanma ve hata yargı hizmetlerinde söz sahibi olma noktasında avukat-hakim-savcı ayrımı yapmayacaksınız!” ifadelerini kullandı.
“Avukatların üzerine borç değil”
Şahin, açıklamasında şu cümlelere yer verdi:
“UYAP sisteminin temel ekseninde yer alan, mahkeme ve icra müdürlüklerinin verilerine erişimin ücrete tabi kılınması kabul edilemez. Üstelik bu hususta sembolik bile olsa bir ücretin benimsenmesi avukatların yargı siteminin bir parçası olmadığının kabulü anlamına geleceği için savunmanın varlık sebebinin inkarı mana-sındaki bu tutum karşısında hukuki çerçevede en sert ve etkili yanıt verilmelidir. UYAP sisteminin iyileştirilmesi avukatların üzerine bir borç değildir. Her kurum kendi görevlerini ve bu görevin haddini bilmelidir. Çizme aşılmamalı, fatura kesmenin karşılığında başka faturaların kesilebileceği gözden uzak tutulmalıdır!” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme