Barbaros Hayrettin Paşa'yı Kim Öldürdü?

Osmanlı İmparatorluğunun en önemli denizcisi Barbaros Hayrettin Paşa, rakipleri tarafından mı öldürüldü, yoksa padişah fermanı ile idam mı edildi? Şimdiye kadar okuduğunuz her şeyi unutun…

Osmanlı İmparatorluğu'nun denizcilik tarihine adını altın harflerle yazdıran Barbaros Hayreddin Paşa, 5 Temmuz 1546 tarihinde hayata gözlerini yumdu. 16. yüzyılın en önemli denizcilerinden biri olarak kabul edilen Barbaros, geçirdiği hastalık sonucu İstanbul’da vefat etti. Paşa, kazandığı zaferler ve Osmanlı donanmasına kattığı güç ile tarihte unutulmaz bir yer edindi.

Son büyük zaferini, Cenova’da tutsak düşen Turgut Reis’i kurtararak kazanan Barbaros, özellikle Preveze Deniz Savaşı’ndaki zaferiyle Osmanlı’nın Akdeniz’deki hâkimiyetini pekiştirmişti. Preveze zaferi sonrası Fransa Kralı I. François ile Osmanlı arasındaki yakınlaşmada önemli bir rol oynayan Paşa, Fransız kralının V. Karl ile barışmasının ardından İstanbul’a dönmüştü.

Son yıllarında tersane işlerine ağırlık veren Barbaros Hayreddin Paşa, denizcilik konusunda yaptığı reformlarla da Osmanlı donanmasının gelişimine büyük katkı sağladı. Hastalığı nedeniyle hayata veda eden Paşa, İstanbul Beşiktaş’taki türbesinde ebedi istirahatgâhına kavuştu.

Osmanlı donanmasının cesur ve akıllı kaptanı olarak bilinen Barbaros Hayreddin Paşa, tarihe yalnızca bir denizci değil, aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun deniz gücünün temellerini atan bir lider olarak geçti.
 kategori genel etiket barbaros hayrettin paşa

Barbaros Hayrettin Paşa'yı Kim Öldürdü?
 

Bakmadan Geçme