“Barbaros Hayrettin olmasa, Cezayir Hristiyan olacaktı”
Afyonkarahisar Hür Sanayici ve İşadamları Derneği, Cezayir Başkonsolosu Rachid Meddah’ı, Korel Termal Otel’de ağırladı. Akşam yemeğinde konuşan Meddah, Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkinin gelişmesi gerektiğini söyledi. Meddah, “Barbaros Hayrettin olmasa, Cezayir Hristiyan olacaktı” dedi Afyonkarahisar Hür Sanayici ve İşadamları Derneği, Türkiye-Cezayir Ticareti Tanıtım Toplantısı düzenledi. Korel Termal Otel’de düzenlenen toplantıya Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar [&hellip]
Afyonkarahisar Hür Sanayici ve İşadamları Derneği, Cezayir Başkonsolosu Rachid Meddah’ı, Korel Termal Otel’de ağırladı. Akşam yemeğinde konuşan Meddah, Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkinin gelişmesi gerektiğini söyledi. Meddah, “Barbaros Hayrettin olmasa, Cezayir Hristiyan olacaktı” dedi
Afyonkarahisar Hür Sanayici ve İşadamları Derneği, Türkiye-Cezayir Ticareti Tanıtım Toplantısı düzenledi. Korel Termal Otel’de düzenlenen toplantıya Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, HÜRSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özçelik ile işadamları katıldı.
300 YILLIK DOSTLUK VAR
Toplantıda konuşan Cezayir Başkonsolosu Rachid Meddah, Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkinin gelişmesi için uygun bir ortamın olduğunu belirtti. Ce-zayir’de Türk Malları’nın çok sevildiğini ifade eden Meddah, Türk milleti ile 300 yıllık bir dostluğunun bulunduğuna dikkat çekerek tarihi bağların ticarette de yardımcı olacağını kaydetti. Meddah, “300 yıl boyunca aynı ortamı paylaştık. Ahmet Bey adında bir kişiyi örnek verebiliriz. Ahmet Bey, Cezayir Valisi’ydi. Ahmet Bey, Fransızlara karşı mücadele etmiş. Ahmet Bey’i anlatan şarkı bestelenmiş. Şarkının adı Ahmet Bey” dedi.
BARBAROS HAYRETTİN PAŞA’YA VEFA
Barbaros Hayrettin Paşa’nın da denizcilik faaliyetleriyle Cezayir’e çok büyük bir katkıda bulunduğunu vurgulayan Meddah, “300 yıl boyunca kardeş olmuşuz. Cezayir halkı, kendi talep etmiştir ki Osmanlı o taraflara gelsin. İspanyollara karşı Osmanlı korusun. Biliyoruz ki Barbaros Hayrettin olmasaydı Cezayir halkı Hristiyan olacaktı” ifadelerini kullandı.
ARAP BAHARI 1980’DE OLDU
“Cezayir ile ilgili ekonomik ve sosyal bilgiler veren Meddah, “Cezayir, neden Arap Baharı’ndan etkilenmedi diye sorulabilir” dedi ve şöyle devam etti:
“Cezayir Arap Baharı’ndan neden etkilenmedi diye soruyorlar. Cezayir Arap Baharı’nı 1980 yılında yaşamış. Bu o günlerde durum Libya ve Tunus’tan farklı değildi. İslami partiler oralarda yasakken Cezayir’de böyle bir partinin bulunduğu koalisyon vardı.”
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise, Türkiye’nin ihracatının artmasında işadamlarının rolü olduğunu kaydetti.
Balkanlıoğlu, Türkiye-Cezayir arasındaki dostluğa da dikkat çekerek “Afrika denilince sürekli televizyonlarda gördüğümüz açlıkla pençeleşen, son derece perişan insanların yaşadığı ülkeler aklımıza geliyor. Ancak Afrika’da çok büyük zenginlikler ve değerler var. Bugün Afrika’nın ticari potansiyelinin trilyon doları geçen seviyede olduğu bilinen bir gerçek. Cezayir ile 300 yıl boyunca birlikte aynı ülkenin parçası olarak yaşadık. Cezayir’i canı pahasına bizim ecdadımız korudu. Haçlı Seferleri’ne, Akdeniz’deki korsanlık olaylarına karşı bizim ecdadımız korudu” dedi. (Kocatepe)
İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİ GELİŞECEK
HÜRSİAD Başkanı Ramazan Özçelik, Ocak ayında Cezayir’e bir gezi düzenlemeyi planladıklarını kaydetti. Özçelik, Türkiye olarak kara kıta Afrika’nın uzunca yıllar ihmal edildiğini, 2005 yılında hükümetin o yılı Afrika yılı ilan etmesi ve 2006 yılında da TUSKON’un gayretleri ile Afrika’nın Türkiye gündemine taşındığını kaydetti. Cezayir’le Türkiye’nin aynı değerleri, kültürü ve dostluğu paylaştığını kaydeden Özçelik, “Cezayir’le ticaret hacmimiz 3 milyar dolar civarında. 2005 yılında Afrika ile ticaret hacmimiz 7 milyar dolar civarındayken, şimdi sadece Cezayir ile ticaretimiz 3 milyar dolar civarında yani son yıllarda atılan adımlarla Afrika ile ticaretimiz ciddi anlamda gelişti. İnşallah daha da ileri gitmesi için gerekli çalışmaları yapacağız” diye konuştu.
TÜRK OKULU’NDAN YETİŞEN
GENÇ, TERCÜMANLIK YAPTI
Öte yandan Cezayir Başkonsolosu Rachid Meddah, konuşmasını Fransızca yaptı. Meddah’ın konuşmasını ise Kamerunlu Muhammed Mounchari, Türkçeye çevirdi. 22 yaşındaki Muhammed Mounchari, zaman zaman Türkçe çeviride zorlansa da genel olarak düzgün konuşmasıyla dikkat çekti. Mounchari’nin Kamerun’daki Türk Okulu’ndan mezun olduğu, Türkiye’de ise Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdiği belirtildi.