Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Barajlar nedeniyle Eber Gölü’ne giden sularda azalma var”

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde Eber Gölü’nü besleyen üç ana kanal üzerinde yapılan barajlarda suların tutulması ile göle giden sularda azalma olduğunu ve göl yüzeylerinin küçüldüğünü kaydetti

 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) MYK Üyesi Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye Eber Gölü ile ilgili soru önergesi verdi.
“KURAKLIĞIN GİDERİLMESİ İÇİN BARAJLARDAN SU BIRAKILMASI HESAPLANDI MI?”
Milletvekili Taytak, “Afyonkarahisar İli Bolvadin ilçesi sınırları içerisinde bulunan Eber Gölü, Türkiye’nin 12. büyük gölü ve ülkenin en büyük 11’inci tatlı su kaynağıdır. Göl, endemik türler ve göçmen kuşların yuvalama alanı olmasından dolayı da özeldir. Eber Gölü’nü besleyen üç ana kanal üzerinde yapılan Akdeğirmen, Seyitler ve Selevir barajlarında suların tutulması ile Eber Gölü’ne giden sularda azalma olduğundan göl yüzeyleri küçülmüştür. Göl dünyanın en değerli biyolojik gübresi, Türkiye’nin 20 yıllık gübre ihtiyacını karşılayan ve 8.000-10.000 yılda oluşan torfu içinde barındırmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı V. Bölge Müdürlüğü Afyonkarahisar Şube Müdürlüğünce ‘Ekolojik Rehabilitasyon Amaçlı Dip Çamuru Çıkarılması’ bedelsiz olarak ihaleye sunulmuştur. Buna göre; Eber Gölü’ndeki kuraklığın giderilmesi için bölgedeki barajlardan su bırakılması planlanması ve hesaplanması yapılmış mıdır? Eber Gölü’nden dip çamurunun çıkarılması proje kapsamında belirtildiği gibi gölü ekolojik olarak rehabilite edebilecek midir? Gölde dip çamuru çıkarılmadan önce dipte yaşayan canlılara ait fauna ve flora ortaya çıkarıldı mı? Eber Gölü’nde Bern sözleşmesine göre mutlak korunması gereken endemik bir bitki türü olan ‘Eber Sarısı’nın bulunduğu alanlarda torf alınması için herhangi bir ön araştırma gerçekleştirildi mi? 8.000-10.000 yılda oluşan ve Türkiye’nin 20 yıllık gübre ihtiyacını karşılayacak olan torf maddesinin çıkarılması ne derece karlıdır?” dedi.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti