Balkan Savaşı'nın Yadigârı 111 Yıl Sonra Bolvadin'e Döndü
Balkan Savaşları'na katılan Bolvadin Redif Taburu 4. Bölüğe ait tarihi sancak, Eskişehir'den Bolvadin'e teslim edilerek özel koruma altına alındı.
Osmanlı İmparatorluğu'nun 1912-1913 yılları arasında Balkanlar'da dört devlete karşı gerçekleştirdiği Balkan Savaşları’na katılan Bolvadin Redif Taburu 4. Bölüğe ait sancak, uzun yıllar Eskişehir’in Han İlçe Kaymakamlığı'nda muhafaza edildikten sonra, Bolvadin Kaymakamlığı’na iade edildi. Sancağın teslimatı, Bolvadin Kaymakamı Ali Arıkan'ın girişimleri ve Eskişehir Valiliği'nin onayıyla gerçekleştirildi. Eskişehir Han İlçe Kaymakamlığı'ndan alınan sancak, Bolvadin Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Hasan Türkmen tarafından resmi tutanakla teslim alınarak Bolvadin’e getirildi.
TARİHİ VE MANEVİ DEĞER TAŞIYAN SANCAK
Turkuaz renkli sancak üzerinde tarihi ve manevi motifler dikkat çekerken, sancağın sağ ve sol üst köşelerinde "Allah" ve "Muhammed" yazıları bulunurken, ortasında "Kelime-i Tevhit" yer alıyor. Alt kısmında ise, "Balkan muharebesine iştirak eden mücahit-i muhterem Bolvadin Redif Taburu dördüncü bölük efradının yadigârı sene 1329" ifadesi yer alıyor.
REDİF TABURLARI VE OSMANLI İHTİYAT ORDUSU
Redif Taburları, Sultan II. Mahmud tarafından 1834 yılında Osmanlı ordusuna destek amacıyla kurulan ihtiyat orduları olarak biliniyor. Bu taburlar, savaş dönemlerinde aktif görev alarak orduya katkı sağlamıştı. Balkan Savaşları'nda mücadele eden Bolvadin Redif Taburu, Osmanlı'nın en önemli unsurlarından biri olarak tarih sahnesindeki yerini aldı.
YEREL KAHRAMANLARIN İZLERİ
Balkan Savaşları'na katılmış kahramanlar arasında, İstiklâl Madalyası sahibi rahmetli Bolvadin'li Gazi Yiğitbaşı'nın babası Ahmet Yiğitbaşı da bulunuyor. Ahmet Yiğitbaşı, Sultan II. Abdülhamit’ten berat alarak Redif Taburları ile birçok kez cephede savaşmış bir Osmanlı neferi olarak anılıyor.
SANCAK ÖZEL KORUMA ALTINDA MUHAFAZA EDİLECE
Balkan Savaşları'ndan bugüne ulaşan ve yüksek manevi değeri bulunan sancak, Bolvadin Kaymakamlığı'nda özel koruma altına alınarak muhafaza edilecek. Tarihi yadigâr, Bolvadin halkı için önemli bir hatıra olarak ilçenin tarihine ışık tutmaya devam edecek.