• Haberler
  • Genel
  • Bal ormanlarının sayısı artıyor – Kocatepe Gazetesi

Bal ormanlarının sayısı artıyor – Kocatepe Gazetesi

Çevre ve Orman Bakanlığı ülkenin dört bir yanında bal üretimine yönelik ormanların kurulması için çalışmalarına hız verdi. Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun da bizzat takibiyle bugüne kadar yapılan çalışmalar elden geçirilip, sektör temsilcileri ile görüşüldü Arıcılık ekonomik kalkınmaya destek Arıcıların artık ormanın kalıcı konukları olduğu kabul edilip bu çerçevede Türkiye’nin dört bir [&hellip]

Bal ormanlarının sayısı artıyor

Çevre ve Orman Bakanlığı ülkenin dört bir yanında bal üretimine yönelik ormanların kurulması için çalışmalarına hız verdi. Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun da bizzat takibiyle bugüne kadar yapılan çalışmalar elden geçirilip, sektör temsilcileri ile görüşüldü

Arıcılık ekonomik kalkınmaya destek
Arıcıların artık ormanın kalıcı konukları olduğu kabul edilip bu çerçevede Türkiye’nin dört bir yanında bal üretimine yönelik ormanların kuruluşu için çalışmalar başlatıldı. Arıcılık faaliyetlerinin öneminin farkında olan Çevre ve Orman Bakanlığı, bu maksatla Bal Üretim Ormanı Projesi’ni hayata geçirdi. Arıcılık faaliyetinin desteklenmesi ve bunun için gerekli çalışmaların yapılması için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 12 Mart 2009 tarihinde bir genelge yayımlanarak bütün teşkilata gönderilmişti. Türkiye’nin ilk bal ormanı projesi Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesi Ağzıkara Göleti Bal Üretim Ormanı oluşturularak hayata geçirilmişti. Şu ana kadar 35 ilde 7 bin 977 hektar alanda 97 adet bal ormanı kuruldu. Bu proje ile ormanlık alanlarda arıcılık faaliyetine uygun olarak yalancı akasya, söğüt, akçaağaç, badem, sofora türleri ile ağaçlandırmanın yanında korunga, deve dikeni, karaçalı, gibi bal verimi için önemli olan otsu ve çalımsı bitkilere yer verilerek arıcıların ekonomik olarak kalkınmalarına hizmet ediliyor.
Planlı ormancılık bakanlık misyonu
Bal ormanlarında nektar ve polen bakımından zengin olan ve yöreye uygun yaklaşık 5 milyon 101 bin adet ıhlamur, akasya, kestane, badem, akçaağaç, ceviz gibi türlerde fidanlar dikildi. Ayrıca polen ve nektar bakımından zengin olan 175 kilogram otsu tohumu ekimi yapıldı. Bu çalışmalarla “Bal Üretim Ormanı Projesi” ne 7.491.000 TL yatırım yapıldı. Söz konusu projeler de bölgelerin tabii özellikleri dikkate alınıyor.
Çevre ve Orman Bakanlığı, ormanların çağın gelişen bilimsel ve teknik esaslarına uygun bir şekilde işletilmesine yön vermeyi temel hedef olarak belirledi. Bilimsel, sosyal, ekonomik, kültürel yapılar bir arada düşünüldüğünde, ormanlardan planlı olarak faydalanmak ve geliştirmek Çevre ve Orman Bakanlığı’nın ana misyonunu teşkil ediyor. Bunun için günün şartlarına ve teknolojisine uygun çalışmalar kesintisiz ve bölge ayırımı yapmadan devam ettiriliyor. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme