• Haberler
  • Genel
  • Bakkal esnafı görmezden gelinemez – Kocatepe Gazetesi

Bakkal esnafı görmezden gelinemez – Kocatepe Gazetesi

Bakkallar Odası'nın olağan seçimli genel kurul toplantısına tek aday ve liste olarak katılan Cengiz Üstün göreve seçildi. Üstün, camianın sıkıntılarına değindiği konuşmasında bakkal esnafının büyük sıkıntı içinde olduğunu, esnaf ve sıkıntılarının görmezden gelinemeyeceğini söyledi Bakkallar Esnaf Odası 2014 yılı olağan genel kurul toplantısı dün öğleden sonra Yasemin Düğün Salonu’nda yapıldı. Bakkal esnafı kadar genel kurula [&hellip]

Bakkal esnafı görmezden gelinemez

Bakkallar Odası’nın olağan seçimli genel kurul toplantısına tek aday ve liste olarak katılan Cengiz Üstün göreve seçildi. Üstün, camianın sıkıntılarına değindiği konuşmasında bakkal esnafının büyük sıkıntı içinde olduğunu, esnaf ve sıkıntılarının görmezden gelinemeyeceğini söyledi

Bakkallar Esnaf Odası 2014 yılı olağan genel kurul toplantısı dün öğleden sonra Yasemin Düğün Salonu’nda yapıldı. Bakkal esnafı kadar genel kurula sivil toplum kuruluşlarından ve siyasi çevrelerden de yoğun ilgi gösterildiği görüldü. Divan ESOB Başkanı Abdülkadir Konak’ın başkanlığında; Bülent Veziroğlu, Ömer Türk, Yaşar Altıntaş, Kerem Can’dan oluştu. Yönetim kurulu faaliyet ve denetim kurulu raporları tek tek okunduktan sonra oybirliği ile aklandı.
BAKANLIKLA MUTABAKATA VARILDI
Toplantının açılış konuşmasını Bakkallar Odası Başkanı Cengiz Üstün yaptı. Oda faaliyetleri ile ilgili çalışmaları genel sekreterin aktardığını ifade eden Üstün, fazla detaya girmeden birkaç konuya değinip, mesleki açıdan çözüm bekleyen problemleri paylaşmak istediğini söyledi. Pazar günü açma ruhsat harçlarının her yıl Belediye Meclisi tarafından belirlenip, harçların taraflarına tebliğ edildiğini söyleyen Üstün; “2014 yılı için bu yetki Maliye Bakanlığına verilmiş ve bu tutarlar çok yüksek, afaki rakamlara ulaşmıştır. Bu durum adaletli olmadığı gibi özellikle bakkal ve büfeci arkadaşlarımızı zor duruma düşürmüştür. Konuyla ilgili olarak, gerek odamızın gerekse konfederasyonumuzun girişimleri ile Maliye Bakanlığımızla görüşüp, durumun kabul edilir bir yanı olmadığı aktarılmıştır. Sonuç olarak konuyla ilgili mutabakata varılmıştır. Önümüzdeki günlerde son olarak netleşen neticeyi sizlerle paylaşacağız.” dedi.
ALKOL YASAĞI TİCARETİ KISITLIYOR
Camianın yaşadığı bir başka sıkıntınında alkollü içki satan bayilere, saat 22.00’den itibaren içki satışının yasaklanması olduğunu belirten Cengiz Üstün, bu durumun son derece yanlış, ticareti kısıtlayıcı bir durum olduğunu kaydetti. Konuyla ilgili açıklamalar yaparak, yasa yapanlara bilgi vermelerine rağmen konu ile ilgili ilgililere söz dinletemediklerini belirten Üstün; “Bu yasayı çıkaran hükümetimiz ve parlamenterlerimiz belkide hem dinen yasak hem de insan sağlığına zararlı olan alkolün tüketimini azaltmak için bu yasayı çıkarmış olmalılar. Ancak bu yöntem doğru değildir. Alkol tüketimini azaltmak yasaklarla değil, eğitim vermek suretiyle başarıya ulaşacaktır. Turizm cenneti olan ülkemiz özellikle turizm kentlerinde çok büyük ekonomik kayıplara uğrayacak, ayrıca kayıt dışı çalışan kaçakcılığıda körükleyerek ülke ekonomisini olumsuz bir şekilde etkileyecektir.” diye konuştu. Üstün, alkol tüketiminde bir azalma olmayacağını, ticaretin işleyişi yönüyle de anayasaya aykırı olduğu düşüncesiyle konunun yargıya iletilip takip edildiğini söyledi.
ÜYE SAYISI 1060’DAN 890’A GERİLEDİ
Bakkallar Odası Başkanı Cengiz Üstün, 1990 yıllarına kadar ekonomik olarak güçlü, bünyelerinde birkaç işçi çalıştırabilen, en azından emeğinin karşılığını alabildiğini belirtiği bakkal esnafının, gelinen noktada hiçde iç açıcı bir durumda olmadğından yakındı. Bakkal esnafının her geçen gün kan kaybettiğini dile getiren Üstün; “1990’lı Yılların başlarından itibaren büyük mağazaların açılmaya başlamasıyla sadece bakkal esnafı değil diğer meslek gruplarımızda olumsuz etkilendiğini ve iflasa kadar gittiklerini gözlemliyoruz. Oda üyelerimizden örnek vermek istiyorum. Dört yıl öncesi yani bir önceki genel kurulumuzdaki üye sayımız 1060 iken şu an sayımız 890’a gerilemiştir Maalesef yüzde 16 civarında esnafımız kepenk kapatmak zorunda kalmıştır.” şeklinde konuştu.
İTİRAZ HAKSIZ REKABETE
Yıllık 250 milyar dolarlık bir pasta düşünüldüğünde 1990’lı yıllarda piyasaya giren yabancı mağazaların günümüze kadar hızla büyüdüklerini söyleyen Cengiz Üstün; “Yüzde 5-10-15-20 derken bugün Pazar payını yüzde 50’lere ulaştırmıştır. Bu mağazalar yeni kurulurken herkesin hoşuna gitmiş, dönemin hükümetleri tarafından da teşvik edilmiştir. Nihayetinde mahalle aralarına kadar girip mantar gibi türemişlerdir. Sanmayın ki bizler büyük market düşmanıyız. Sanmayın ki bizler bunların yok olmasını istiyoruz. Bizlerin itirazı, büyük marketlere değil, işleyişlerine karşıdır. Bizlerin itirazı haksız rekabeti oluşturan sisteme karşıdır. Merak ediyoruz; kendi ülkelerinde dahi yapamadıklarını, ülkemizde nasıl oluyor da yapıyorlar. Merak ediyoruz! Bu kuralsızlık nereye kadar gidecek? Haksız rekabet ne zaman sona erecek?” ifadelerin kullandı.
SÖZ VERİLEN TASARI YASALAŞMADI
Mevcut sıkıntıların giderilmesi için federasyonları tarafından hazırlanan Marketler Yasa Tasarısı 57. Dönem Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu namı değer Bakkal Bakanına iletildiğini söyleyen Üstün şöyle konuştu: “Bu konuda epeyce yol kat etmiş, tam tasarı yasalaşıyor derken ülkemiz erken seçime gitmiş, tasarı maalesef yasalaşamamıştır. Daha sonra hükümet olan 58, 59 ve 60. hükümetlerle de tasarı tam anlamıyla prensipte anlaşılsa da, sözler verilse de tasarı yasalaşamamıştır. Yine eski Sanayi Bakanlarımızda Sayın Ali Coşkun tasarıya sahip çıkmış, yasayı çıkarmak istemiş ve büyük çabalar göstermiştir. Fakat maalesef bu Bakanımızda görevden alınıp yapılan çalışmalar göz ardı edilmiştir. Yani konuya ciddi bakıp ülke gerçeklerini bilen siyaset adamlarımız sermaye lobilerinin karşısında duramamış ve görevlerinden alınmışlardır.”
SIKINTIYI MİLLET ÇEKECEK
Sözkonusu tasarının yasalaşmama nedenini açıklayan Cengiz Üstün, sermaye lobilerinin hükümetler üzerinde etkileri olduğunu belirtti. Üstün şunları söyledi: “Çünkü pastadan hisselerin tamamına talip olmalarından dolayı, diyelim ki bakkal esnafını bitirip, meydanı bunlara bırakırsak ne olacak? Yine bunların sıkıntısını Türk Milleti çekecek. İşsizlik artacak,rekabet ortamı kalmayacak ve meydanlar bunlara kalacak istedikleri gibi at oynatacaklar.”
ÜSTÜN GÜVEN
TAZELEDİ
Bakkallar Odası’nın 890 üyesinden 216’sının oy kullandığı seçim sandığından Üstün ve listesine 213 geçerli oy çıktı. Sandıktan üç adet geçersiz oy çıktı. Bakkallar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Üstün’ün güven tazelerken yönetim kurulu üyeliklerinde; Ahmet Özköse, Halil Acar, Abdullah Yumuturuğ, Cem Hakan Konuralp, Mehmet Narçin, Şahin İnce yer aldılar. Denetim kurulu üyeliklerinde ise; Mehmet Yambol, Beşir Şavdar, İsmail Atam görev aldılar.
TOPLANTIYA YOĞUN KATILIM
Yoğun ilgi ve katılım gösterilen toplantıya; MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Burhanettin Çoban, İGM Başkanı Salih Sel, CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, MHP İl Başkanı Aziz Aslan, MHP Merkez İlçe Başkanı Alper Yağcı, MHP MKY Üyesi Av. Mehmet Parsak, MHP Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Fatih Çetinkaya, CHP Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Dr. Mehmet Ecer, Belediye Meclis Üyesi Madeni Sanatkarlar Odası ve ESKKK Başkanı M. Emin Birliktir, ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, ESOB Başkan Vekili Hasan Mutlu, ESOB Yönetim Kurulu üyeleri Ceylan Güler, Muzaffer Aşık Kahveciler Odası Başkanı Atilla Kocabaş, Kütahya Bakkallar Odası Başkanı Salih Arslan, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mevlüt Ülker, Kasaplar Odası Başkanı İbrahim Yörük, Giyim Eşyası İmalat ve Satıcıları Odası Başkanı Hüseyin Karnıbüyük, Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ahmet Tan, ESKKK Yönetim Kurulu üyesi Muhammed Arseven, Demiryol-İş Sendikası Şube Başkanı Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, Harb-İş Sendikası Şube Başkanı Nihat Koçak, Türk Tarım Orman-Sen Şube Başkanı Abdullah Umurhan, Ülkücü İşçiler Derneği Başkanı Orhan Okur, İşçi Emeklileri Dernek Başkanı Ahmet Ege, Ülkü Ocakları Eğitim Kültür Vakfı Başkanı Fatih Erdem, İhsaniye Esnaf Odası Başkan adayı Mehmet Yılmaz, Evciler Esnaf Odası Başkanı Yusuf Kenan Karataş, Şuhut Esnaf Odası Başkanı Ali Altan ve oda üyeleri katıldılar. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme