Bakanlık’tan 250 bin liralık ceza

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 'Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin' Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) kapsamında yasaklı bitki ve hayvanları evde besleyenlere ve satışını yapanlara karşı denetimlerini sıkılaştırdı. Interpol ile yapılan işbirliği ile Interpol'e üye ülkelerde çevreyle ilgili uluslararası suçların tespitini hedefleyen genel bir operasyon başlatıldı. Yasadışı vahşi yaşama karşı işlenen [&hellip]

Orman ve Su İşleri Bakanlığı “Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin” Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) kapsamında yasaklı bitki ve hayvanları evde besleyenlere ve satışını yapanlara karşı denetimlerini sıkılaştırdı. Interpol ile yapılan işbirliği ile Interpol’e üye ülkelerde çevreyle ilgili uluslararası suçların tespitini hedefleyen genel bir operasyon başlatıldı. Yasadışı vahşi yaşama karşı işlenen suçlar ve bu suçları işleyen şahısların yakalanmasına yönelik bu operasyonlar sonucunda geçen yıl yaklaşık 250 bin liralık ceza uygulandı.
HAVALİMANLARINDA DENETİM YAPILIYOR
Operasyonlar çerçevesinde bazı havalimanlarında gümrük muhafaza ve muayene memurları ile yurtdışından gelen yolcuların valizleri açtırılarak denetimler gerçekleştirildi. Bu denetimler ile yasadışı hayvanlara ve bu hayvanlardan elde edilen eşya türevlerine el konuldu.
19 İLDE OPERASYON DÜZENLENDİ
19 ilde düzenlenen bu operasyonlar kapsamında ayrıca ev ve süs hayvanı satış yerleri denetlenerek eksik belgelere sahip olan işyerlerine cezalar uygulandı. Bu denetimlerde yasadışı bulundurularak ticareti yapılan 111 adet değişik türlerde papağana, 2 adet saka kuşuna (Carduelis carduelis), 1 adet kara kaplumbağasına (Testudo antakyensis), 1 adet 8 yaşlarında yaban keçisi (Capra aegagrus sp.) boynuzu trofeye, fildişine, balina, mors ve caretta caretta türü hayvanlardan toplamda 19 adet tesbihe el konuldu.
BAKAN EROĞLU UYARDI
Aslan, kaplan, timsah, maymun, yılan gibi yırtıcı ve saldırgan türlerin evde beslenmesinin yasak olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Bu tür hayvanları yurt dışından ülkemize hayvanat bahçeleri hariç sokmak da yasak. Vatandaşlarımız bu tür hayvanları evde beslemesinler. Bu hayvanların kendi tabi ortamlarında yaşamaları gerekiyor. Bu hayvanları evde beslemek hem bu tür hayvanlar için hem de evdeki çocuklar ve ev halkı için tehlikelidir. Kanunen yasak olan bu davranışları yapan şahıslara 835 lira ile 4.188 lira arasında ceza uyguluyoruz ve bu hayvanlara el koyuyoruz” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme