Bakanlıklarda Patates Seferberliği Başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, patates üretiminde oluşan arz fazlalığı üzerine harekete geçerek, kamu kurum ve kuruluşlarında patates tüketiminin artırılmasını istedi

Tarım ve Orman Bakanlığı, patates üretiminde bu yıl yaşanacak arz fazlalığı sebebiyle, üreticinin mağdur olmaması için tüm kamu kurumlarından patates tüketiminin artırılmasını istedi.

Bakanlık tarafından kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen ‘Patates tüketiminde farkındalığın artırılması’ konulu yazıda, 2024 sezonunda patates üretiminin, yurt içi tüketimi ve Türkiye’nin ihracat kapasitesini aşmasının beklendiği ve arz fazlasının ortaya çıkmasının öngörüldüğü belirtildi.

Yazıda “Arz fazlasının sebep olabileceği fiyat dalgalanmaları ve üreticilerin bir sonraki dönem ekim kararlarında oluşabilecek olumsuz etkilerin en aza indirilebilmesi maksadıyla, kamu kurum ve kuruluşlarımızla iş birliği içerisinde, yurt içi patates tüketiminin artırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır” denildi. Bu kapsamda, askerî birlikler, yurtlar, okullar, üniversiteler, kurum yemekhaneleri ve sosyal tesislerin yanı sıra, gıda yardımlarında da patatese ağırlık verilmesi talep edildi.

GEÇEN YIL 5,7 MİLYON TON, BU YIL 6,5 MİLYON TON ÜRETİM


Türkiye genelinde geçtiğimiz yıl toplamda 5 milyon 700 bin ton patates üretimi gerçekleştirildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bitkisel Üretim 1. tahminine göre de 2024 sezonunda patates üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 14 oranında artarak 6,5 milyon ton olması bekleniyor.

Anadolu'dan gelen bilgiler ışığında, patates ekim alanlarının resmî kayıtlardan daha fazla olduğu ve üretimin de tahmin edilenden daha yüksek olacağı tahmin ediliyor.

Bakmadan Geçme