Bakanlık, tarihe sahip çıkıyor – Kocatepe Gazetesi
İlk tarihi milli park statüsü Çanakkale Zaferi'nin kazanıldığı toprakları kapsayan Gelibolu Yarımadası'na verildi. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı 2014 senesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilinceye kadar da milli park statüsü ile idare edilerek pek çok yatırım yapıldı. Bu yatırımlardan biri olan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi ile 1915 Çanakkale Savaşı, ziyaretçilere ileri teknolojilerle hazırlanan en etkileyici [&hellip]
İlk tarihi milli park statüsü Çanakkale Zaferi’nin kazanıldığı toprakları kapsayan Gelibolu Yarımadası’na verildi. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı 2014 senesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilinceye kadar da milli park statüsü ile idare edilerek pek çok yatırım yapıldı. Bu yatırımlardan biri olan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi ile 1915 Çanakkale Savaşı, ziyaretçilere ileri teknolojilerle hazırlanan en etkileyici ses ve görsel efektlerle bizzat iştirak etmiş hissi uyandırarak anlatılıyor. Ayrıca her milli parkımızda olduğu gibi bu alanda da tespit edilen şüheda kabristanlarında düzenlemeler yapılarak aziz şehitlerin hatırasına sahip çıkıldı.
İkinci olarak Türk Kurtuluş Savaşı’nda 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz’un, 30 Ağustos’ta zaferle taçlandığı harekâtın geçtiği alanları içine alan Başkomutan Tarihi Milli Parkı ilan edildi. Binlerce şehidin yattığı, , bütün Dünya’ya Türk’ün gücünü bir kez daha gördüğü Kurtuluş Savaşı için mihenk taşı olmuştu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu alanda da seyir terası, giriş takları, şehitlik ihya çalışmaları, çevre düzenlemesi işleri, yol ve sosyal donatı çalışmaları gibi yatırımlar yapıyor.
Sarıkamış-Allahuekber Dağları Milli Parkı, 1914-1915 yıllarında Sarıkamış Harekatı olarak bilinen harekatta yaklaşık 90 bin Türk askerinin donarak şehadet mertebesine ulaştığı alanları kapsıyor. 4 şehitlik ihyasının tamamlandığı Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı’nda, Sarıkamış Harekâtı İdare ve Ziyaretçi Tanıtım Merkezi, Sergileme Alanı ve Panorama çalışmaları devam ediyor.
Koruma altındaki Nene Hatun Tarihi Milli Parkı, 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı (93 Harbi) döneminde, bulunduğu bölgenin düşman kuvvetlerinden savunulmasını sağlayan tabyalar sebebiyle önem arz ediyor. Nene Hatun Tarihi Milli Parkı’nda da, Aziziye Tabyaların restorasyon ve Nenehatun’un Mezar Projesi yapıldı. Tarihi milli park içerisinde bulunan 3 adet şehitlik alanından 1 tanesi ihya edildi. 2 adet toplu şehitlik alanımızın ihya çalışmalarında son aşamaya gelindi. Erzurum Kültür Sokağı ise geçtiğimiz yıl açılarak vatandaşlarımızın hizmetine sunuldu.
Savaşa katılan toplam 46 bin Mehmetçiğin yaklaşık 38 binin en az yaralandığı ve savaş literatürüne “Sakarya Merhame-i Kübrası” (Sakarya Kan Deryası) olarak geçen, İstiklal Harbi’nin, kaderini değiştiren bu önemli olayın geçtiği alanlarda Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı ilan edildi.
2016 senesinin sonunda tarihte 2’nci Plevne diye atfedilen Kop Dağı Müdafaasının geçtiği alanlar milli park olarak ilan edildi. 1916 yılındaki Osmanlı-Rus Savaşının en stratejik cephesini teşkil eden Kop Dağları’nda harp izlerinin korunarak gelecek nesillere intikal ettirmek için şehitliklerin ihyası ve anıt yapılması gibi çalışmalar yapılacak.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Ayrıca Göreme Tarihi Milli Parkı, Troya Tarihi Milli Parkı ve Alacahöyük Milli Parkımız gibi bazı milli parklarımız başka uygarlıkların tarihi dokusunu gelen ziyaretçilerin gözleri önüne seriyor. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bu alanları korumak için gereken yatırımları yaparak, tarihi değerlerimize sahip çıkıyoruz” dedi.