• Haberler
  • Genel
  • Bakan’dan mermer yerine granit kullanımına atıf

Bakan’dan mermer yerine granit kullanımına atıf

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın başkanlığında yapılan Afyonkarahisar Koordinasyon Toplatsı’nın bir bölümü basına açık olarak gerçekleştirildi. Afyonkarahisar Koordinasyon Toplantısı’nda başlıca potansiyel olan mermerin şehirde bazı yerlerde kullanılmamasını yadırgadığını açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afyon mermerinin haricinde yörede çıkmayan granit kullanıldığını hatırlatarak “Bunlar şık şeyler değil. Öncelikle bizim bunları kullanmamız lazım [&hellip]

Bakan'dan mermer yerine granit kullanımına atıf

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın başkanlığında yapılan Afyonkarahisar Koordinasyon Toplatsı’nın bir bölümü basına açık olarak gerçekleştirildi.

Afyonkarahisar Koordinasyon Toplantısı’nda başlıca potansiyel olan mermerin şehirde bazı yerlerde kullanılmamasını yadırgadığını açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afyon mermerinin haricinde yörede çıkmayan granit kullanıldığını hatırlatarak “Bunlar şık şeyler değil. Öncelikle bizim bunları kullanmamız lazım ki hem Türkiye’nin dört bir yanına örnek olalım hem de diğer ülkelere ihracat imkânını artıralım.” mesajını verdi

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın başkanlığında yapılan Afyonkarahisar Koordinasyon Toplatsı’nın bir bölümü basına açık olarak gerçekleştirildi. Basına açık olan bölümde; Vali İrfan Balkanlıoğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve ATSO Başkanı Hüsnü Serteser konuştu.
Üreticilere
imkan sağlandı
Afyonkarahisar Koordinasyon Toplatsı açılış konuşmasını Vali İrfan Balkanlıoğlu yaptı. Vali Balkanlıoğlu, AK Parti hükümetinin en başarılı olduğu sektörlerden bir tanesinin enerji bir diğerinin ise maliyecilik olarak değerlendirdi. Bütün sanayi üretimi ve trendinin enerjiye dayandığına işaret eden Vali Balkanlıoğlu; “Enerji sorun olursa hiçbir üretimden bahsedilemez. Elektrik enerjisine, doğalgaza, termal enerji, rüzgâr ve güneş enerji ile ilgili. Zaten kâinat enerji üzerinde duruyor. Önceleri hatırlayın; enerji kesintileri bırakın konforumuzu olumsuz etkilemeyi sanayi sektörümüzü dahi olumsuz etkilerdi. Elektrikler kesildiğinde bütün makineler stop ederdi. Bugün onlar düşünülemez duruma geldi. Enerji maliyetleri her ne kadar dışarıya bağlı da olsa nispeten düşük bir trend izlese de enerji arttı. Yapılan yatırımlar, çevrim santralleri, barajlar, HES’ler, hatta son dönemlerde enerji üreten herkese bakanlığımız imkân sağladı.” dedi.
Çözüm noktası toplantı
Üretilen enerjinin kullanılabileceğini, fazlasının da değerinde satılabileceğine değinen Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, enerjinin üretilip, pazarlanabileceğini dile getirdi. Enerji üretme imkânı,eknolojik imkânlar olması halinde ruhsat bile almaya dahi gerek olmadığını aktaran Vali Balkanlıoğlu; “Enerjide büyük bir atılım var. Madencilikte de büyük çalışmalar var. Afyonkarahisar’ın büyük bir sanayisi ise madencilik, doğal taş üretimi ve ihracatına dayalı. İhracatımız 300 milyon dolar üzerine çıkacak. Bunun yüzde 80’i doğal taş ihracatından geli-yor. Mermerci arkadaşlarımın ocaklarına kadar gittim. Üretim süreçlerini gördüm. Ekmeğini taştan çıkaran insanların sorunlarını biliyorum. Dönem dönem sorunlarını bizlere aksettiriyorlar. Bu işin çözüm noktası burda. İyi olacak hastanın doktoru ayağına gelirmiş.” diye konuştu.
Seçim haricinde de il il dolaşılıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gittiği illerde il koordinasyon toplantısı yaptığını, sekörüyle ilgili ne türlü sorunlar varsa enine boyuna konuşup tartışmaya özen gösterdiğini bildirdi. Afyonkarahisar’da elektrik dağıtım işlemlerinin özel sektör ile yürütülmeye başlandığını belirten Bakan Yıldız; “Birçok hizmetler daha kaliteli hale gelmek durumunda. Amacımız Afyonkarahisar’ın iyi bir hizmet ve kervan zinciri içerisinde bulunması. Türkiye gelişen, değişen ve büyüyen bir dünya da var. Bununla beraber 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümünde mutlaka ülkeye yakışır bir fotoğrafı hep beraber görmemiz lazım. Kendimizden daha çok sevdiğimiz çocuklarımıza şu anki dünyadan daha büyük bir dünya bırakmamız lazım. Bu sebeple il il dolaşıyoruz. Sadece seçim zamanlarında değil diğer zamanlarda da bizim iç içe olmamız, birbirimizden haberdar olmamız lazım. Sorunları yerinde tespit etmemiz lazım. O yüzden Afyonkarahisar’ın elektrik enerjisi ile alacağı hizmetleri bir önceki yıla göre 2,5 katına çıkarttık. Bu önemli bir konu.” şeklinde konuştu.
Afyon’da granit yerine mermer kullanılmalı
Jeotermalde, doğal taşta, mermerde, Türkiye’de en ön sıralarda bulunan Afyonkarahisar’ın Türkiye’yi taş��yacak bir noktaya geldiğini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu durumun daha da gelişti-rilmesi gerektiğnii belirtti. Afyonkarahisar içinde ilin mermerinin kullanılmadığı yerler olmasını biraz yadırgadığını söyleyen Bakan Yıldız; “Bu konuya çok dikkat edelim. Afyon’da bütün illere örnek olacak şekilde özellikle Bakanlar Kurulu’nda da bu konuşulmuştu. Bazı kamu kurum ve kuruluşlarında şartnameden kaynaklanan se-bepler ile suçlusu ben, sen oldu. Afyon mermerinin haricinde burada çıkmayan bir granit kullanıldığını gördüm. Bu konu edinildi. Bunlar şık şeyler değil. Öncelikle bizim burada bunları kullanmamız lazım ki hem Türkiye’nin dört bir yanına örnek olalım hem de diğer ülkelere ihracat imkânını artıralım.” ifadelerini kullandı.
Güneş enerjisi önemli
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser toplantının basına açık bölümünün son konuşmasını yaptı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı faaliyetlerini takdirle izlediklerini dile getiren Hüsnü Serteser, Türkiye’nin hızla gelişen ve enerji ihtiyacının da buna paralel olarak artan bir ülke olduğuna dikkat çekti. Hidroelektrik santralleri, rüzgâr ve güneş enerjisi ile ilgili daha fazla mesai harcanması gerektiğini savunan Serteser; “Afyonkarahisar pek fazla güneş alan illerimizden bir tanesi. Allah’ın bize tahsis ettiği bir enerji. Bu tip enerji kaynaklarına çok fazla önem verilmesi gerektiğine inanıyorum. Eminim ki bu konuda bakanlığınızın çalışması vardır. Çok kısa zamanda bu çalışmalar biterse bu enerji ihtiyacına önemli ölçüde destek sağlayacağını düşünüyorum. Güneş enerjisinin Afyon için önemli olacağını bir kez daha belirtmek istiyorum.” dedi.
Çok büyük
hedefler var
Afyonkarahisar’ın mermer ve doğal taş sektöründe çok önemli bir il olduğuna işaret eden ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, yaklaşık 1,6 milyar dolarlık Türkiye ihracatının 200 milyon dolarını Afyonkarahisar’ın karşıladığını kaydetti. Mermercilerin, mermer sanayicilerinin bu konuda en büyük taleplerinin dünya pazarlarında rekabet edebilmek için yakıt ve enerji desteğinin verilmesinin çok önemli bir destek olacağına işaret eden Serteser; “Termalin başkenti Afyonkarahisar madenciliğin başkenti konumunda olmalı. Türkiye’nin ihracatı tabii ki artıyor. Ama Afyonkarahisar Türkiye’nin artış ihracatını katlamış durumda. Son 6 aylık verilere göre yüzde 42 artış var. Yüzde 42’lik artış çok önemli bir artış. Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu ile sıkı ilişkiler içerisindeyiz. 2015-2023 hedeflerini hep birlikte Valimiz, Belediye Başkanımız, Borsa Başkanız ve diğer kurumlar olarak belirledik. Çok büyük hedeflerimiz var. Türkiye 2023 hedeflerinde aşağı yukarı 4,5-5 katlık; 500 milyar dolarlık bir hedef var. Büyük hedefle-rimiz var. İnşallah gerçekleştirebilirsek bunu 20 katlara yükselttik.” diye konuştu.
Yenilenebilir enerji önemli
ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, il olarak Türkiye’de 29. sıradayken geçen yıl 6. ayda 1 kademe atlamanın elde edilerek 28. sıraya çıkıldığını söyledi. En önemli isteklerinin enerji ve yakıt desteği olduğunu yineleyen Serteser şöyle konuştu: Gerek madenleri çıkarırken gerek madenleri naklederken destek şart. Özdilek turizm kuşağında indirici merkez TM-3 yapımının çok hızlandırılmasını istiyoruz, arz ediyoruz. Özdilek Araplı deresi arasındaki elektrik dağıtım şebekesinin ailen yapılması bizim için çok önemli. İli-mizde termal ve biyo gaz başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları araştırılırsa Türkiye ekonomisine de çok büyük faydalar sağlayacaktır. Enerjinin yüksek ücretli olması ve enerjinin dışa bağımlı olması ülkemizde tüm sektörleri etkilemekte. O bakımdan bunun acilen hızlandırılmasını bakanlığınızdan arz ediyorum. Afyonkarahisar kendi kendine yeten bir il hatta ülke ekonomisine katkı sağlayan illerimizden bir tanesi. Bu böyle olmaya devam edecektir. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın destekleri bize güç verecektir.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme