Bakandan gençlere 'kitap kurdu' olun tavsiyesi

Afyonkarahisar Valiliği himayesinde ilde ilk kez organize edilen 'Afyonkarahisar Kitap Fuarı'  Kültür Park Fuar Alanı'nda dün öğleden sonra düzenlenen törenle açıldı. Fuar 29 Nisan Pazar akşamına kadar ziyarete açık kalacak.TEKNOLOJİ YAPMAK İÇİN OKUMAK GEREK20-29 Nisan tarihlerini kapsayan Afyonkarahisar Kitap Fuarı, zengin içeriğiyle kitapseverlere 10:00-20:30 saatleri arasında hizmet verecek. Fuarda programın açılış konuşmasını Mehmet Abdioğulları yaptı. [&hellip]

Afyonkarahisar Valiliği himayesinde ilde ilk kez organize edilen “Afyonkarahisar Kitap Fuarı”  Kültür Park Fuar Alanı’nda dün öğleden sonra düzenlenen törenle açıldı. Fuar 29 Nisan Pazar akşamına kadar ziyarete açık kalacak.
TEKNOLOJİ YAPMAK İÇİN OKUMAK GEREK
20-29 Nisan tarihlerini kapsayan Afyonkarahisar Kitap Fuarı, zengin içeriğiyle kitapseverlere 10:00-20:30 saatleri arasında hizmet verecek. Fuarda programın açılış konuşmasını Mehmet Abdioğulları yaptı. Abdioğlu’nun ardından Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz konuşma yaptı. Kitabın bir toplumun gelişmesinde ve kalkınmasında olmazsa olmazlar arasında yer aldığını belirten Tutulmaz, “Gelişmiş toplumlara baktığımızda kitap okuma oranı oldukça yüksektir. İki resim görmüştüm bunu burada ifade etmek isterim. İki resimde toplu taşıma araçlarının durağında geçiyordu. Birinci resimde gençlerin hepsinin elinde kitap vardı, diğer resimde de hepsinin elinde birer cep telefonu vardı. Altında da bir yazı vardı. Teknolojiyi yapanlar ve teknolojiyi uygulayanlar diye ya da kullananlar diye. Teknolojiyi kullananlar bizim gençlerimizdi. Yapanlar ise Japonlar veya Çinlilerdi. O zaman bizim teknoloji yapabilmemiz için güçlü olabilmemiz gerekir” dedi.
HAYAL GÜCÜ OKUMADAN ARTMAZ
Milli geliri artırmanın yolunun da okumaktan geçtiğini dile getiren Vali Mustafa Tutulmaz, “Kesinlikle okumayı arttırmamız gerekecek. Okumayı arttıramadığımız sürece hayal gücümüzü oluşturamayacağı, hayal gücümüz oluşmayınca da buluşlar yapamayacağız. Onun için kitap okumaya büyük önem veriyoruz. İlimizde gerek akademik düzeyindeki eğitim başarısının artırılmasında, gerekse de okuma düzeyinin artırılmasında bu kitap fuarının önemli bir rolü olacaktır. Yapılan bir araştırmada insanlar günde sadece bir dakika kitap okumaya zaman ayırıyorlarmış. Ancak ortalama 6 saat televizyon izliyormuşuz, ortalama üç saatte internete bakıyormuşuz. Bizim okuma alışkanlığımızı bu kitap fuarları ile bir dakikayı iki dakikaya çıkarabilirsek kalkınmamızı, gelişmemizi artırmış ve kültürel değerlerimize daha iyi katkıda bulunmuş olacağız. Sayın Bakanımıza katıldığı için teşekkür ediyorum. Bu fuara emeği geçen herkese, sponsorlarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarına huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. Güzel bir başlangıç olur ve kalıcı şekilde devam eder” diye konuştu.
İNSAN KİTAP OKUYARAK GELİŞİR
Programın son konuşmasını Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yaptı. Vali Tutulmaz’ın kitap fuarı açılış bilgisini ilettiğinde çok duygulandığını söyleyen Eroğlu, “Valimizin böyle bir kitap fuarının açılacağını söyleyince gerçekten çok duygulandım. Çünkü kitap en iyi dosttur. İnsanın gelişmesi açısından en önemli unsur okumaktır. İslamiyet’te de ilk ayet oku emridir. Gerçekten okumak çok önemlidir. Ama maalesef biz çok okuyan bir toplum değiliz. Yurt dışına gittiğim zaman özellikle trenlerde bakıyorum yabancılar hemen oturuyor ve bulduğu her yerde kitap okuyor. Ancak bizde bu alışkanlık yok. Biz hemen cep telefonuna bakıyoruz. Eskiden atalarımız okumaya yazmaya çok önem vermiş. Tarihimizdeki en büyük kitabeleri atalarımız yazmış. Onlar okuyormuş, ancak git gide okuyan sayısı azaldı. Sayın Valimde ifade etti, günde bir dakika kitap okumaya zaman ayırıyoruz. Bu gerçekten çok az. Farkında değiliz ama zamanımızı heba ediyoruz. Boşa vakit geçiriyoruz, havanda su dövüyoruz” şeklinde konuştu.
FUARIN AÇILIŞI AYRI VE ANLAMLI
Gençlere kitap kurdu olmalarını tavsiye eden Eroğlu sözlerine şöyle devam etti: “İnsanın en çok vakit bulabildiği zaman gençlik zamanı. Ben şu anda ancak gece başucu kitabıma bakıp çok az okuyabiliyorum. Ama gençliğimde çok sayıda kitap okudum. Sizlere tavsiyem lütfen gününüzün bir kısmını kitap okumaya ayırın ve okuduğunuz kitapları da isabetli seçin. Atalarımız eskiden başucu kitabı derdi. Bundan yatmadan önce okumamız gereken kitap anlaşılırdı. Mutlaka başucunuzda bir kitap olsun. Kitap kurdu gençler vardı. Bunlar kütüphaneleri gezip kitap alıp okuyan gençlerdi. Siz gençlerde birer kitap kurdu olmalısınız. Okumak çok önemlidir. Okuyan insan konuştuklarını 300 ya da 500 kelimeyle değil daha fazla kelimeyle ifade eder. Çünkü her bir kelimenin manası farklıdır. Her kelimenin arkasında gizli bir mana vardır. Çok okuyun, hayal gücünüzü geliştirin. İyi ve büyük düşünün. Ben böyle bir kitap fuarının açılmasından büyük gurur duydum. Sayın Valim birde çek hazırlamış. Bu da ayrı bir anlamlı olmuş. Bu çekler sizleri kitapla buluşturacak. Bizde bu kampanyaya her kitap alana bir fidan verelim diyerek buraya gelip kitap alan herkese fidan vermeyi düşündük. Emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum.”
İLK SÖYLEŞİ ONUR KONUĞU EROĞLU’NDAN
Afyonkarahisar Kitap Fuarı’nın açılış kurdelesi kesildikten sonra Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ve beraberindekiler yayınevlerinin stantlarını gezdi. Bakan Eroğlu söyleşisi akabinde kitaplarını imzaladı. Fuar açılışına; Onur konuğu Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Maliye, Tarım ve Köyişleri eski Bakanı İsmet Attila, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Özdemir Şan, Belediye Başkanvekili Mustafa Albay, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, il müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme