• Haberler
  • Genel
  • Bakan yardımcısı Tekin, Meclisle başkan birbirini dengeleyecek

Bakan yardımcısı Tekin, Meclisle başkan birbirini dengeleyecek

Afyonkarahisar'da 'Başkanlık Sistemi' konferansına konuşmacı olarak katılan Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin, Türkiye'de uygulanması hedeflenen başkanlık sisteminde, TBMM ile Başkan'ın birbirini dengeleyecek güçte olduğunu söyledi Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) 'Genç Liderler Kulübü'nün organize ettiği 'Türkiye'de Başkanlık Sistemi' konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin'in, Türkiye'de uygulanacak 'Başkanlık sisteminde [&hellip]

Bakan yardımcısı Tekin, Meclisle başkan birbirini dengeleyecek

Afyonkarahisar’da ‘Başkanlık Sistemi’ konferansına konuşmacı olarak katılan Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin, Türkiye’de uygulanması hedeflenen başkanlık sisteminde, TBMM ile Başkan’ın birbirini dengeleyecek güçte olduğunu söyledi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ‘Genç Liderler Kulübü’nün organize ettiği ‘Türkiye’de Başkanlık Sistemi’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin’in, Türkiye’de uygulanacak ‘Başkanlık sisteminde TBMM ile Başkan’ın birbirini dengeleyecek güçte olduğunu, muhalefetin iddia ettiği gibi bir ‘dikta rejiminin’ oluşmasının mümkün olmadığını anlattı. Meclisin seçim kararı alması ya da görev süresinin dolmasıyla başkanın da görev süresinin dolacağını ifade eden Tekin, TBMM’nin kendisini engellemesi durumunda başkanın istifa ederek hem başkan seçimini hem de parlamento seçimini yenileyebilecek dengeleyici güce sahip olacağını belirtti.
MEVCUT SİSTEMDE
KOALİSYONLAR BAŞARISIZ
Başkanlık sistemiyle kuvvetler ayrılığı ilkesinin tam ve katı olarak uygulanacağını belirten Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin, yasama ile yürütme ayrıldığında herkesin kendi işini yapacağını vurguladı.
Türkiye’deki mevcut parlamenter sistemin devam etmesinin Türkiye’yi daha önce çokça örneği görülen başarısız koalisyonlara götüreceğini anlatan Tekin, “Koalisyonların esprisi de şu, parlamentoda 5-6 siyasi parti var ve hükümet kuramayınca, kendisine durumdan vazife çıkaran birileri yönetime el koyuyorlar. Bizim tartışmaya açtığımız konu işte bu. Biz diyoruz ki, Türkiye’de temel problem meclis ile hükümet arasında sağlıklı bir ilişki kurulamaması.” dedi.
PARLAMENTOYU DA
BAŞKANI DA HALK SEÇMELİ
Meclis ve hükümetin ayrı ayrı kendi işini yapması gerektiğini düşünen herkesin ‘başkanlık sistemi’ üzerinde birleşeceğini ifade eden Yusuf Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü “Bizim bugün tartıştığımız konuştuğumuz konu bu. Biz diyoruz ki; öyle bir meclis seçelim ki tıpkı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongre örneğinde olduğu gibi, üzerinde hiçbir vesayet, hiçbir güç olmayan ve istediği şekilde yasa yapabilen bir parlamento olsun. Buna, kimse müdahale etmesin, baskı altına alamasın, özgürce seçilen milletvekilleri gitsin ve Türkiye’nin, ihtiyaç duyduğu kanunları çıkarsın. Parlamentonun üzerinde siyasi parti lideri, Cumhurbaşkanı ve Başbakan baskısı ile Anayasa Mahkemesi gibi kurumların vesayeti olmasın diyorsak, bu bizim söylediğimiz başkanlık sistemi için geçerlidir. Ama yasama üzerinde yürütmenin baskısı olsun diyorsak, o zaman parlamenter sisteme devam edeceğiz. Parlamenter sistem dediğimiz yapılarda yürütme yetkisini yani, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulunu biz seçemiyoruz. Bizim önerdiğimiz başkanlık sistemindeki seçimde ise yürütmeyi de, başkanı da biz seçelim diyoruz. Ayrıca parlamentonun görev süresi dolduğunda başkanın da görev süresi dolacak. Böylece başkan da meclis de birbirini dengeleyecek” şeklinde konuştu. (Kocatepe)

Bakan Yardımcısı Tekin’e ‘ülkeyi bölüyorsunuz’ protestosu

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin’in, üniversiteye gelişi öncesi protesto ihbarı alan emniyet ekipleri konferans salonunda yoğun güvenlik önlemi aldı. Konferans öncesi, izleyici olarak katılmak
isteyen TGB’li gençlerin salona girişi sırasında gençlerle polis arasında tartışma çıktı. Üniversite yönetiminin devreye girmesi sonrası salona alınan TGB üyesi gençlerin yanına sivil emniyet ekipleri oturdu

Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak, Vali Yardımcısı Adem Uslu ve Kulüp Başkanı Behlül Beşen’in konuşması boyunca sessizliğini koruyan TGB’li gençler Bakan Yardımcısı Tekin’in, kürsüye çıkmasının ardından söz talebinde bulundu. Konuşmasının sonunda ‘korsan bildiri’ olmamak şartıyla tüm konuşma ve soruları dinleyeceğini anlatan Tekin’in ‘Başkanlık Sistemi’ni anlatmaya başlamasıyla birlikte gençlerden TGB Şube Başkanı Mustafa Altınkaya ayağa kalkarak, “Sizin bu önerdiğiniz başkanlık sistemi, bizzat Abdullah Öcalan’ın desteklediği bir sistemdir. Bu başkanlık sistemini Türkiye’ye getirmek, PKK ile aynı safta olmak demektir. Siz PKK ve ABD ile aynı saftasınız. Bölücüsünüz. Vatan hainisiniz” diye bağırdı.
Tekin’in “müdahale etmeyin” uyarısını gençlerin sloganından duymayan polis, protestocuların ağzını kapayarak, gençleri karga tulumba salondan dışarı çıkardı.
Üniversite koridorların da slogan atmayı sürdüren TGB üyesi gençler Mustafa Altınkaya, Z.A., S.A., polisler tarafından dışarı çıkartıldı. Bu sırada polisin sert müdahalesinden şikayet eden gençler, “tamam sıkmayın kolumuzu kıracaksınız, bırakın bağırmayacağız” diyerek polisi ikna etmeye çalıştı. Gençler polis tarafından sivil araçlara bindirilip ifadeleri alınmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürülürken Şube Başkanı Altınkaya gazetecilere, “kendi üniversitemizde hakkımızı savunamıyorum. İşte AKP demokrasisi bu” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme