• Haberler
  • Genel
  • Bakan Muhtar'ı görevden aldı – Kocatepe Gazetesi

Bakan Muhtar'ı görevden aldı – Kocatepe Gazetesi

4 yılda 3 ceza alan ve halen bazı suçlardan yargılanan Saraydüzü Köyü Muhtarı Hasan Koçak, İçişleri Bakanı tarafından görevinden alındı Afyonkarahisar Merkez'e bağlı Saraydüzü Köyü Muhtarı Hasan Koçak, görev süresi içinde sahte evrak ve sahte tutanak hazırlamak ile iftira suçlarından 3 kez ceza aldı. Devam eden davalarının yanı sıra Muhtar Koçak'ın hakkında bir kaç adli [&hellip]

Bakan Muhtar’ı görevden aldı

4 yılda 3 ceza alan ve halen bazı suçlardan yargılanan Saraydüzü Köyü Muhtarı Hasan Koçak, İçişleri Bakanı tarafından görevinden alındı

Afyonkarahisar Merkez’e bağlı Saraydüzü Köyü Muhtarı Hasan Koçak, görev süresi içinde sahte evrak ve sahte tutanak hazırlamak ile iftira suçlarından 3 kez ceza aldı. Devam eden davalarının yanı sıra Muhtar Koçak’ın hakkında bir kaç adli soruşturma daha başlatılması üzerine İçişleri Bakanı Muammer Güler, Muhtar Koçak’ı görevden aldı. Valilik tarafından Muhtar’ın yerine atanan 3. Aza Mahmut Koç’un da Mahkeme’den aldığı cezalar ortaya çıkınca Valilik, bu kez Saraydüzü Muhtarlığı görevine vekaleten I. Aza Ahmet Çelik’i atadı.
ÇAYIR OTUNUN SATILMASI
OLAYLARI BAŞLATTI
Seçime bir yıl kala Saraydüzü Köyü Muhtarı Hasan Koçak’ı muhtarlıktan eden olaylar zinciri Koçak’ın, köy tüzel kişiliğine ait çayır otunu satmasıyla başladı. 2007 yılında köye ait çayırda yetişen otu, İhtiyar Heyeti kararı olmadan bir kamu kurumunda hizmetli olarak çalışan dayısının oğlu Hasan Özdemir’e, 3 bin 100 TL’ye satan Koçak, köy halkının önceki yıllarda köy otunun çok daha yüksek fiyatlarla ihale edildiğiyle ilgili şikâyetleri üzerine 2008 yılında soruşturma geçirdi.
İZMİR KRİMİNAL KARAR DEFTERİNDEKİ OYNAMAYI RAPORLADI
Adli soruşturmanın devam ettiği sırada cezalandırılmaktan kurtulmak isteyen Muhtar Koçak, köy karar defterinde eski kararlar arasına 2007’deki ihale kararını ekledi. Karar defterinde sonradan yapılan bu değişiklik yine bir şikayet üzerine ortaya çıktı. Karar defterindeki oynama iddiaları üzerine, bu kez Muhtarlık’ın karar defteri Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Dairesi Başkanlığı İzmir Kriminal Polis Laboratuarı’nda incelemeye alındı. Laboratuar’ın ekspertiz raporunda satış ihalesinin deftere sonradan eklendiği, evrakta sahtecilik yapıldığı tespit edildi.
İLK CEZA RESMİ
EVRAKTA SAHTECİLİKTEN
Köy karar defterinde yapılan ekleme üzerine, ‘kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği’ suçundan Afyonkarahisar 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Koçak, 3 yıl hapis cezasıyla cezalandırıldı. Suçun ‘gerçek durumun belgelenmesi amacıyla işlendiğine’ kanaat getirerek, Koçak’ın iyi halini de göz önünde bulunduran mahkeme heyeti, 1 yıl 3 ay olarak kesinleşen hapis cezasını, denetimli serbestlik yasası kapsamında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasıyla karara bağladı.
AFYONKARAHİSAR’IN İSİM DEĞİŞİKLİĞİ SUÇU KANITLADI
Hasan Koçak’ı ikinci kez ağır cezalık yapan olay ise 2004 yılında köye ait kavaklarının usulsüz satışından kaynaklandı. Heyette bulunan ve karar defterine imza atmayan bir azanın ihbarı üzerine konuyla ilgili soruşturma başlatıldı. Afyonkarahisar 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Koçak ve heyeti, ağaçların usulüne uygun kesildiğine dair tutanağı mahkemeye sunarak beraat ettiler. Tutanağın da sahte olduğu iddiaları üzerine soruşturma başlatan savcılık, tutanakta bulunan mühürdeki ‘Afyonkarahisar’ ibaresinin 2004’te ‘Afyon’ olarak kullanıldığını, Afyonkarahisar ismi değişikliğinin 2005’te yapıldığını fark etti. Durumun fark edilmesi üzerine Koçak ve heyet, sahte tutanak hazırlamak ve sahte tutanakla mahkemeyi yanıltmaktan ağır cezaya sevk edildi.
İKİNCİ KEZ 1 YIL 3 AY CEZA ALDI
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 14 Aralık 2012 tarihinde karara bağladığı davada, sanıklar Hasan Koçak ile Mahmut K., Ömer Ö. ve Abdullah D.’nin ‘kamu görevlisinin belgede sahteciliği suçunu işledikleri’ tespit edildi. Sanıklara 3’er yıl hapis cezası veren mahkeme, bu olayın da ‘suçun gerçek durumun belgelenmesi amacıyla işlendiğine’ dair kanaat verdi. Sanıklara 1 yıl 3 ay hapis cezası veren mahkeme, sanıkların cezasının hükmün açıklanmasının geri bırakılması kapsamında 5 yıl ertelenmesine karar verdi.
MUHTAR 3’ÜNCÜ
CEZAYI İFTİRADAN ALDI
Devletten yonca desteği alan iki Saraydüzülü’yü evrakta sahtecilik iddiasıyla şikayet eden Muhtar Hasan Koçak’ın iddialarının asılsız çıkması üzerine Muhtar Koçak’a, savcılık tarafından re’sen iftira suçlamasıyla dava açıldı. Afyonkarahisar 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Koçak, 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Koçak’ın cezası 10 Bin 950 TL bedelle adli para cezasına çevrildi. Koçak’ın, Afyonkarahisar 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘sahtecilik, başkası adına oy kullanma veya kullandırma ile görevi kötüye kullanma, kamuyu yanıltma’ gibi iddialarla yargılanmasına da devam ediliyor.
MUHTARLIĞA 80 BİN TL CEZA
Konuyla ilgili inceleme yapan Afyonkarahisar Valiliği; Koçak’ın aldığı cezalar ve devam eden davalarıyla ilgili dosyayı İçişleri Bakanlığı’na iletti. Konuyu inceleyen İçişleri Bakanı Muammer Güler, Muhtar Hasan Koçak’ın görevinden alınmasına karar verdi. Koçak’ın görevden alınması üzerine Aza Mahmut Koç vekaleten muhtarlığa atayan Afyonkarahisar Valiliği, Mahmut Koç’un hem Koçak’la birlikte evrakta sahtecilikten, hem de cinsel sarkıntılıktan ayrıca ceza aldığının ortaya çıkması üzerine Saraydüzü Muhtarlığı görevine vekaleten 1. Aza Ahmet Çelik’i atadı.
Öte yandan Koçak’ın köy koruma bekçisi olarak işe aldığı M.D. için SGK’ya yatırması gereken 5 yıllık prim miktarının, köy bütçesinden kesilmesine rağmen SGK’ya ödenmemesi sebebiyle SGK, köy tüzel kişiliğine 80 bin TL ceza kesti. SGK’ya olan borcun faizleriyle birlikte 100 Bin TL’ye yaklaştığını belirten Saraydüzü halkı şimdi bu borcun nasıl ödeneceğini düşünüyor. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme