Bakan Eroğlu, BM’de yuvarlak masa toplantılarında
Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Birleşmiş Milletler 65. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri'nde biyolojik çeşitlilik ve iklim değişikliği ile alakalı yuvarlak masa toplantılarına iştirak ediyor BM 65. Genel Kurulu, 20 Eylül'de 2015 yılına kadar dünyada yoksulluk ve açlıkla mücadele, temel eğitim, sürdürülebilir çevre gibi Binyıl Kalkınma Hedefleri’ne ulaşılmasında gelinen noktayı değerlendirme maksadı taşıyan [&hellip]
Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Birleşmiş Milletler 65. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri’nde biyolojik çeşitlilik ve iklim değişikliği ile alakalı yuvarlak masa toplantılarına iştirak ediyor
BM 65. Genel Kurulu, 20 Eylül’de 2015 yılına kadar dünyada yoksulluk ve açlıkla mücadele, temel eğitim, sürdürülebilir çevre gibi Binyıl Kalkınma Hedefleri’ne ulaşılmasında gelinen noktayı değerlendirme maksadı taşıyan “BM Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi” ile başladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığındaki heyette yer alan Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Biyolojik Çeşitlilik, Eko-sistemler ve İklim Değişikliği: Binyıl Kalkınma Hedefleri’ne Ulaşmak için Yerel Çözümler Geliştirme” başlıklı yuvarlak masa toplantılarına iştirak ediyor.
Toplantılarda; üç biyo-coğrafik bölgesi ve iki kıta arasındaki köprü konumu itibariyle bi-yoçeşitlilik açısından zengin bir ülke olan Türkiye’nin, gelecek nesillerin refahı için yaşamsal kaynaklarını koruma ve akılcı kullanma mesuliyeti bulunduğunu kaydeden Bakan Eroğlu, biyoçeşitliliğin korunması ve yönetimi konusunda yürütülen projeler ile alakalı bilgi verdi.
Türkiye’de korunan alanların sürekli artırıldığını, Nuh’un Gemisi Biyoçeşitlilik Veritabanı’nın kurulduğunu ve orman alanlarının etkin yönetiminin güçlendirildiğini anlatan Bakan Eroğlu, Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planı’nın 2008 yılında mevcut ihtiyaçlara göre revize edildiğini hatırlattı.
Biyoçeşitlilik ile toplumsal refah arasındaki bağlantının ekonomik aktörler ve politikacılar tarafından giderek daha iyi anlaşıldığının altını çizen Eroğlu, bu anlayışın idari ve kurumsal düzenlemeler ile sektörel plan ve programlar vasıtasıyla uygulamalara yansıtılabileceğini söyledi.
Türkiye’nin başta biyoçeşitlilik olmak üzere çevre ile alakalı her alanda önemli mevzuat değişiklikleri yaptığını belirten Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, Binyıl Kalkınma Hedefleri çerçevesinde çevre yönetiminde çok başarılı proje ve faaliyetlere imza atıldığını ifade etti.
Su kaynaklarının korunması maksadıyla bütün nehir havzaları için “Havza Yönetim Planları” hazırlandığını, bütün vatandaşların temiz ve yeterli içme suyu kaynaklarına erişebildiğini, ülkemizin enerji ihtiyacının üçte birinin yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edildiğini ve ülke genelinde hava kalitesinin 116 istasyondan sürekli takip edildiğini anlatan Bakan Eroğlu, küresel ısınmaya da tesir eden katı atıklarla ile alakalı çalışmalardan bahsetti.
Türkiye’nin 2012 sonrası ortaya çıkacak iklim rejimi için yürütülen müzakerelere aktif olarak katıldığını belirten Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Kyoto Protokolü’nün 2008-2012 yılları arasındaki ilk taahhüt döneminde herhangi bir azaltım taahhüdü olmamasına rağmen Türkiye’nin politika, mevzuat, kurumsal yapının güçlendirilmesi, kapasitenin artırılması ile uyum ve azaltıma yönelik konularda çok önemli adımları gönüllü olarak attığını söyledi.