• Haberler
  • Genel
  • Bakan Eroğlu, AKÜ dünyanın en iyi 1000 üniversitesinden biri olmalı

Bakan Eroğlu, AKÜ dünyanın en iyi 1000 üniversitesinden biri olmalı

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin (AKÜ) akademik yıl açılışına katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AKÜ'nün dünyanın en iyi 1000 üniversitesinden biri olma hedefinde olması gerektiğini söyledi. Öğrencilere ve öğretim üyelerine tavsiyelerde bulunan Eroğlu, çalışma yapmak isteyen öğretim üyelerine bakanlığının her türlü imkanının açık olduğunu belirtti. Açılışta AKÜ'nün öğrenci sayısının 36 bin 965'e ulaştığını vurgulayan [&hellip]

Bakan Eroğlu, AKÜ dünyanın en iyi 1000 üniversitesinden biri olmalı

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin (AKÜ) akademik yıl açılışına katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AKÜ’nün dünyanın en iyi 1000 üniversitesinden biri olma hedefinde olması gerektiğini söyledi.

Öğrencilere ve öğretim üyelerine tavsiyelerde bulunan Eroğlu, çalışma yapmak isteyen öğretim üyelerine bakanlığının her türlü imkanının açık olduğunu belirtti. Açılışta AKÜ’nün öğrenci sayısının 36 bin 965’e ulaştığını vurgulayan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise, ideal üniversite olma çabası içinde olduklarını anlattı
EROĞLU ŞEREF
DEFTERİNİ İMZALADI
Ahmet Necdet Sezer Kampüsü tören alanında düzenlenen ‘Çelenk Sunma Töreni’ ile başlayan Akademik Yıl Açılış töreni Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ilk dersle yapıldı. Açılış töreni öncesinde Bakan Veysel Eroğlu tarafından AKÜ Şeref Defteri imzalandı. Şeref defterine AKÜ’nün çalışmalarını başarıyla izlediğini yazan Eroğlu, üniversitenin büyümesini de takdirle izlediğini şeref defterine aktardı. AKÜ Devlet Konservatuvarı öğretim elemanlarının müzik dinletisinin ardından tören açılış konuşmalarıyla devam etti. AKÜ’nün hızla büyüyen, sürekli yeniliklere sahne olan bir üniversite olduğunu söyleyen Öğrenci Konseyi Başkan Vekili Alper Selim Kocaoğlu, öğrencilerin daha fazla sosyalleşebilme imkanı beklediğini anlattı. Başkan Kocaoğlu, seminer ve konferans gibi faaliyetlerin artmasını, yurt dışı ve yurtiçi öğrenci değişim programlarından daha fazla yararlanabilmeyi, staj imkânlarının genişletilmesini istedi.
İDEAL ÜNİVERSİTE OLMA ÇABASI İÇİNDEYİZ
AKÜ’nün ideal üniversitesi olma çabası içinde olduğunu söyleyen AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, “Evrensel bilim ilkelerinin hayat bulduğu, çağdaş yönetim kurallarının uygulandığı, ayrımcı yaklaşımların değil, çalışma barışı ve huzurun var olduğu, eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinin dengeli olarak yürütüldüğü, bilgi ve hizmet üreterek toplumun geleceğinin şekillendirildiği, bilimsel birikimi ile bir bölge üniversitesidir. Bu kapsamda Üniversitemiz, öğrencilerini geleceğe en iyi şekilde hazırlama amacıyla, kurulduğu günden bugüne çalışmalarını kararlı adımlarla sürdürmektedir. Üniversitemiz üstlendiği vizyon-misyon doğrultusunda markalaşma, insana yatırım, yaşam boyu eğitim, farklılıklara ve etik değerlere saygı, demokrasi, üretkenlik, bilimsellik, çevreye duyarlılık ve küresel işbirlikleri konusunda atılımlar yapabilen bir üniversitedir. Üniversitemiz “yaşayarak öğrenme” ve sürekli eğitim” tekniklerini etkin kılan, dinamik ve etkileşimli eğitim sürecini esas alan geleceğin ideal üniversitesi olma çabası içindedir.” dedi.
ÖĞRENCİ SAYISI 37 BİNE YAKLAŞTI
Öğrenci sayısının ek yerleştirme ile 40 bine yaklaştığını açıklayan Rektör Mustafa Solak üniversitenin rakamsal bilgileriyle ilgili şöyle konuştu, “Üniversitemiz 2012-2013 akademik yılında, 5 Enstitü, 13 Fakülte, 1 Devlet Konservatuvarı, 5 Yüksekokul ve 15 Meslek Yüksek Okulu’nda; toplam 88 bölüm ve 130 programda 35 bin 465 öğrenci öğrenim görmekteydi. Bugün ek kontenjanla yerleştirilen 1500 öğrenci ile toplam öğrenci sayımız 36 bin 965 olmuştur. Üniversitemizde halen 66’sı profesör, 133’ü doçent ve 294’ü yardımcı doçent olmak üzere toplam 1167 akademik ve 826 idari personel görev yapmaktadır.”
AKÜ’NÜN YATIRIMLARI
SAYMAKLA BİTMEDİ
Solak, Rektör olarak atandığı günden bugüne kadar, 18 aylık sürede gerçekleştirdikleri çalışmalar ve hedefleri ile ilgili olarak da bilgiler verdiği konuşmasında şunları söyledi: “Uygulama ve Araştırma Hastanesine 1 milyon 500 bin liralık cihaz ve ekipman alındı. Yapılan yeni düzenlemelerle hastanemizde yoğun bakım yatak kapasitesi 60’a, günlük poliklinik kapasitesi 1200 dolayına yükseldi. Bu yeni durum yeni bir poliklinik binası ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Hukuk Fakültesi Binası tamamlandı. Fakülte için uzak bir alanın seçilmesi ve 2011 yılı bütçesine alt yapı için ödenek konmaması nedeniyle binanın alt yapı ihtiyacı için Kalkınma Bakanlığı yatırımları hızlandırma fonundan ödenek talep ettik. Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu hocamız tarafından bu fondan 2 milyon 500 bin lira ödenek sağlandı. Diş Hekimliği Fakültemiz kuruldu. Ardından akademik teşkilat yapısı ve akademik kadroların kullanım izni Yüksek Öğretim Kurulu onayından geçirildi. Daha sonra fakülteye tahsis edilen binanın onarım ve güçlendirme işlemlerinin yapılması ve ekipman ihtiyacının karşılanması için yine Yatırımları Hızlandırma Fonu’na başvuruldu. Bu fondan 1 milyon 800 bin TL’lik ödenek yine Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu hocamızın destekleriyle sağlandı. Bu ödenekle bina hizmete hazırlandı. 22 adet diş ünitesi ile sterilizasyon ünitesi gibi temel cihaz ve donanımın alımı yapıldı. Güzel Sanatlar Fakültesi Eğitim Binası tamamlanarak hizmete alındı. Aynı alanda bulunan Konservatuvar binası, Sinema ve televizyon stüdyoları, Merkezi laboratuvar ve Gıda araştırma uygulama merkezi ise 2 ay içinde hizmete açılacaktır. Sağlık alanında Üniversitemizin, şehrimizin ve bölgemizin en önemli tesisi olan Acil Yardım ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemizin inşaatı tamamlanmıştır. 14 milyon 500 bin liralık cihaz alımları ile alt yapı ve çevre düzenlenmesi tamamlanmak üzeredir. En kısa sürede hizmete sokulacaktır. Türkiye de ilk kez Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde “İnternet ve Bilişim Teknolojileri Yönetimi” alanında tezli uzaktan eğitim yüksek lisans programı açıldı.”
BALKANLIOĞLU, ÜNİVERSİTEMİZ VE ÖĞRENCİLERİMİZLE
GURUR DUYUYORUZ
AKÜ’nün Afyonkarahisar’a yakışır bir üniversite olduğunu belirten Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise, kurucu rektörlerinden Rektör Mustafa Solak’a üniversiteye emeği geçen herkese teşekkür etti. Rektör Solak’ın da çalışmalarıyla AKÜ’nün Türkiye’deki üniversiteler arasında çok iyi bir konuma geldiğini vurgulayan Vali Balkanlıoğlu, “AKÜ’ye gelen öğrencilerin köklü, oturmuş, binalarıyla, başarılı hocalarıyla güzel bir üniversitede okumanın ve güzel bir şehirde yaşamanın gururunu yaşıyor olduklarına inanıyorum. Bugün Afyonkarahisar’da 36 bin öğrencisiyle, öğrenciler ve ülkemizin geleceği açısından önem taşıyan belli başlı fakültelerin kurulduğu güzel bir üniversiteye sahibiz. Üniversitemiz ve öğrencilerimizle gurur duyuyoruz. AKÜ’nün yeni akademik yılının hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
EROĞLU, MEB BÜTÇESİNİ 6 KATINA ÇIKARDIK
Eğitimin Türkiye’nin en önemli konusu olduğunu söyleyen Bakan Veysel Eroğlu, eğitim bütçesinin 10 yılda 6 kat attığını söyledi. Kendisinin de yıllarca üniversitede öğretim üyeliği yaptığını hatırlatan Eroğlu şu ifadeleri kullandı, “Şu an Orman ve Su İşleri Bakanı olarak görev yapıyorum. Eğitim yerine orman ve su ile ilgili işlerle uğraşıyorum ama bana göre Türkiye’de birinci öncelik eğitimdir. Türkiye’nin en önemli konusu eğitimdir. Ve şu anda eğitim kalitesinde dünya ile yarışıyoruz. Örneğin 2002 yılında Milli Eğitim Bakanlığımızın bütçesi 7 Milyar TL’ydi. Şu an bu bütçe yaklaşık 6 kat artarak 40 Milyar TL’ye ulaştı. Hükümet olarak açtığımız yeni derslik sayısı 190 bine ulaştı. Her okulda teknolojik sınıflar, akıllı tahtalarla bambaşka okullar yaptık”
AKÜ DÜNYANIN EN İYİ 1000 ÜNİVERSİTESİNDEN BİRİ OLMALI
Üniversitelerin bulunduğu şehrin kalkınmasına fayda sağlanması gerektiğini belirten Veysel Eroğlu, bu kalkınmanın yanı sıra üniversitelerin kendi gelişim hedeflerini de ortaya koyması gerektiğini söyledi. Türk üniversitelerinin dünyayla yarışır büyük hedefleri olan üniversiteleri olması gerektiğini ifade eden Eroğlu, her üniversitenin 2015 yılına kadar Türkiye’deki sıralama hedeflerini tespit etmesi gerektiğini kaydetti. Üniversitelerden dünyada en iyi ilk 1000 üniversite arasına girme hedefi koymaları tavsiyesinde bulunan Eroğlu, üniversitelerin tek hedefinin dünya ile yarışmak olması gerektiğini vurguladı. AKÜ öğretim üyeleri ve öğrencilerine de seslenen Eroğlu, AKÜ’nün de dünyanın en iyi 1000 üniversitesinden biri olmasını istedi.
TÜM HOCALARIMIZA AÇIK ÇEK
Üniversitelerin özel sektörle iç içe olması gerektiğini de belirten Bakan Eroğlu, üniversitelerin özel sektör ve kamu kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yapması gerektiğini anlattı. Öğrencilerin sadece derste değil sahada da eğitiminin sürmesi gerektiğini ifade eden Eroğlu, “Bütün hocalarımıza açık çek veriyorum. Bakanlığımız hizmetinizde her türlü çalışmaya ortak olmaya hazırız. Örneğin Türkiye’de aromatik bitkilerle ilgili doğru düzgün bir merkez yok. Artık alternatif tıp literatüre girdi ve yaygınlaşmaya başladı. İnsanlar ilaçtan ziyade tıbbi bir takım maddelerle tedavi olmak istiyor. Biz bugün Afyonkarahisar’da bununla ilgili bir temel attık. Eczacılık Fakülteleri başta olmak üzere herkes gelsin burada çalışma yapsın. Aromatik bitki deyip geçmemeli çünkü Türkiye bu yıl bu konuda 280 milyon dolarlık ihracat yaptı. Ama bu şifalı bitkilerden yılda 100 milyar dolar ihracat yapan ülkeler var. Halbuki bunların flora çeşitliliği bizden az. Hatta Türkiye’nin çeşitliliği kıta Avrupa’sından bile fazla” diye konuştu.
AŞAĞILIK KOMPLEKSİNİ
TAMAMEN
SİLMEMİZ LAZIM
Türkiye’de geçmişte aşağılık kompleksi olduğunu belirten Eroğlu, “Üretken çalışkan insanlığa yurduna yararlı insanlar yetiştirmek lazım. Büyük hedefleri olan gençler yetiştirmek lazım. Gençlere kitap okuma alışkanlığı, kendine güven kazandırmamız lazım. Bu ülkenin insanları kendine güvenen insanlar olmalı. Maalesef ülkemizde bizim çağımızda aşağılık kompleksi vardı. Başkası yapar biz yapamayız diye düşünürdük. Bu düşünceyi kırdık. Biz de en iyisini en mükemmelini yaparız. Gençlere mutlaka bu şevki, heyecanı, güveni, cesareti vermemiz lazım. Aşağılık kompleksi dediğimiz bu duyguyu silmemiz lazım. Çünkü biz en iyisini en mükemmelini yapar, Amerika’yı da Almanya’yı da geçeriz. Yeter ki şevk ve heyecan olsun” diye konuştu.
Prof. Dr. Eroğlu’nun konuşmasının ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak tarafından Bakan Eroğlu’na AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şirzad’ın “Sonbahar” adlı yağlı boya tablosu hediye edildi.
İLK DERSTE YÜKSEKÖĞRETİMDE
YENİ ARAYIŞLAR ANLATILDI
Akademik yılın ilk dersini ise YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman verdi. “Dünyada ve Türkiye’de Yükseköğretimde Yeni Arayışlar” konulu açılış dersinde eğitimin insani, pedogojik, sosyal, kültürel, ekonomik, politik boyutu olan bir kavram olduğunu belirten Prof. Dr. Şişman, eğitime ilişkin bakış açısına göre ona yüklenen anlamlar ve işlevlerin de farklılaşabildiğini söyledi. Prof. Dr. Şişman, eğitimin geleneksel toplumlarda bir kamu hizmeti olarak görülmesine karşın günümüzde eğitimin piyasası olan, bedeli olan bir mal olarak görülmeye başlandığını belirttiği konuşmasında, bunun eğitim adına ciddi eleştirilere neden olduğunu söyledi.
Açılış dersinin sonunda Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından Prof. Dr. Mehmet Şişman’a yine Prof. Dr. Mehmet Şirzad’ın “Sonbahar Ağaçları” adlı yağlı boya tablosu hediye edildi. Tören sonunda Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman ve il protokol üyeleri, Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak eşliğinde ANS Kampusünde yeni yapılan Güzel Sanatlar Fakültesi, Teknoloji Fakültesi, Devlet Konservatuvarı ve Uzaktan Eğitim Meslek Yüksek Okulu binalarını ziyaret ederek, incelemelerde bulundular. Ziyaret sırasında Gıda Mühendisliği laboratuvarında üretilen manda dondurması tüm konuklara ikram edildi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme