Bakan Eroğlu, Akarçay'ı Anlattı Belediye'ye Mesaj Verdi
60'ncı Hükümet Çevre ve Orman Bakanı, 61'inci, 62'nci, 63'üncü, 64'üncü ve 65'inci Hükümet Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Kokarçay'ın Akarçay hâline getirilmesi sürecini ayrıntılarıyla anlattı. Eroğlu, Afyonkarahisar Belediyesi'ne seslenerek 'Bu projenin işletmesi Afyonkarahisar Belediyesine verildiğinden dolayı işletmesinin fen ve sanat kaidelerine uygun şekilde yapılması gerekmektedir' dedi.
Bugünlerde vatandaşların yeniden şikayet konusu hâline gelen Akarçay Mesire Alanı’nın inşa ve işletme sürecini 60’ncı Hükümet Çevre ve Orman Bakanı, 61’inci, 62’nci, 63’üncü, 64’üncü ve 65’inci Hükümet Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu anlattı. Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Geçtiğimiz Eylül ayında Akarçay civarındaki yeni yerleşim yerlerini gördüğümde şehrin gerdanlığı gibi tanzim edilen bir çayın şehri nasıl değiştirdiğini görünce ben de bu manzara karşısında ‘Allah’a şükürler olsun! Ne büyük değişim’ demekten kendimi alamamıştım.
Buraya Kokarçay denilirdi. 1945’li yıllarda derenin ıslah projeleri hazırlanmış ama o tarihteki zihniyet burasını ıslah maliyeti şehri taşımaktan pahalı diyerek hiçbir şey yapmamıştı. Benim Afyon Lisesinde okuduğum yıllarda burası bataklık, sivrisinek üretim merkezi idi ve etrafına yaklaşılmazdı. Afyonkarahisar 2009 Mahalli İdareler seçiminden önce AK Parti Belediye Başkan adayı Sayın Burhanettin Çoban’ın açıkladığı projelerden en önemlisi hiç şüphesiz Akarçay Islah Projesi idi. AK Parti’den önce Akarçay’ın adı ‘Kokarçay’ idi. Çayın etrafı kokudan geçilmez, bataklıktan farksız, sivrisinekten geçilmeyen bir yerdi. Çevresindeki konutlar ise 50 bin ila 70 bin TL civarında değersiz bir bölgeydi” dedi.
Akarçay’ın ıslah edilmesi ile ilgili ayrıntıları aktaran Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Akarçay’ı ıslah etmek ve şehre kazandırmak çok da kolay değildi. Belediyenin kendi imkânlarıyla bu projeyi yapması mümkün değildi. ‘Afyonkarahisar’lı hemşehrilerimize bu projeyi yapacağımızın sözünü verdik, mutlaka yapmamız gerekiyor’ denilmesi üzerine ve ‘Afyonkarahisar için ne gerekiyorsa yapmak boynumun borcudur’ diyerek diyerek Bakanlığa talimat verdik ve bu muazzam proje hayata geçirildi. 2010 yılında projeleri hazırlandı ve 2012 yılı sonunda da tamamlanarak vatandaşlarımızın hizmetine açıldı. Akarçay; işletmesi için Afyonkarahisar Belediyesine teslim edildi” diye konuştu.
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, açıklamasına şöyle devam etti:
“Çöp denilen katı atıkları toplayıp bertaraf etmek gerekiyordu. Zira bunlar Kokarçay’a atılıyordu. Türkiye’nin en ileri katı atık bertaraf tesisi Çevre ve Orman Bakanlığının maddi desteği ile kuruldu ve çöpler düzenli olarak toplandı. Bakanlığın maddi desteği ile Hastane atıkları diye bilinen tıbbi atıklar ilk defa özel sistemle toplandı ve bertaraf edildi. Bu atıkların dereye girişi önlendi. Atıksu Kollektörleri ve kanalizasyon sistemi o dönemdeki belediye tarafından yapıldı. Bütün atıksular toplanarak arıtıldı. Projesi bizim tarafımızdan yaptırılan ve maliyeti Bakanlığımızca karşılanan son yılların teknolojisi Afyonkarahisar Atıksu İleri Biyolojik Arıtma Tesisi inşa edildi. Bu çok ileri tesis Atıksuların Tasfiyesi kitabımıza da örnek olarak konulmuştur. Orman ve Su İşleri Bakanlığı dönemimizde DSİ tarafından bataklık halindeki dereye 151 kilometre kazık çakıldı ve ıslah edildi. Akarçay’a özel bir kabartma yapısı DSİ tarafından yapılarak su yükseltildi. Tarihi eser gibi taş kaplamalı özel 3 büyük kemer araç köprüsü yapıldı. Bakanlığımız döneminde Afyonkarahisar’a 1501 köprü inşa edildi, ilimiz dünyada en çok köprü inşa edilen il unvanıma sahip olmuştur.”
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Akarçay yatırımının büyük bir proje olduğuna dikkat çekerek “Sevgili hemşerilerimin talebi üzerine muhteşem asma yaya köprüleri de DSİ tarafından yapıldı. Akarçay’a akan kanalizasyon suları 2011 yılında Belediye tarafından inşa edilen kanalizasyon sistemiyle atıksu ileri biyolojik arıtma tesisine yönlendirildi. Afyonkarahisar Belediyesi tarafından 2012 yılında çevre düzenleme çalışmaları yapıldı. DSİ tarafından civar beldelerin atıksu kollektörleri inşa edildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Akarçay kano merkezi inşa edildi. Projenin çok zor olması ve çayın geçtiği yerin bataklık şeklinde olması sebebiyle 151 kilometre fore kazık çakılması ve bir dere oluşturulması gerekiyordu. Bu muazzam proje için kollar sıvandı ve tam 151 km kazık çakma işlemi yapıldı. Ayrıca suyu kabartmak için modern ve teknolojik bir kabartma yapısı buraya uygulandı. Burada en modern teknolojinin uygulanması gerekiyordu. Çünkü herhangi bir sel hadisesinde kapakların otomatik açılması gerekmekteydi. Bakanlığın yaptığı Atıksu Arıtma Tesisi ve Katı ve Tıbbi Atık Bertaraf tesisleri ile DSİ’nin civar Beldelerden gelen dev atıksu kollektör maliyeti hariç; Akarçay ıslahı, Kabartma yapısı ve köprülerin inşaat maliyeti takriben 58.340.000 dolar yani takriben 2 milyar TL’lik muhteşem bir projedir” dedi.
60’ncı Hükümet Çevre ve Orman Bakanı, 61’inci, 62’nci, 63’üncü, 64’üncü ve 65’inci Hükümet Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Büyük bölümü Orman ve Su İşleri Bakanlığı olmak üzere 2010-2012 yılları arasındaki Belediye’nin de katkılarıyla yani Hükümet ve Belediye işbirliği ile yapılmış örnek bir projedir. Bu zor projenin hayata geçirilmesi ile Akarçay suyla doldu ve muhteşem bir görüntü ortaya çıktı. Ayrıca Akarçay’ın ıslah edilmesinden sonra üzerine 3 adet tarihi köprü inşa edildi. Vatandaşların talepleri doğrultusunda 3 adet de Boğaz Köprüsü görünümünde çok estetik yaya köprüleri inşa ettik. 2012 yılında Belediye de Akarçay’ın etrafında çok güzel bir peyzaj çalışması yaptı. 48 yolcu kapasiteli tekne, su bisikletleri, kano tesisi, gece ışıklandırması ve etrafındaki yeşil alanı ile Afyonkarahisar’ın cazibe merkezi oldu. Burada su sporları yapılır hale geldi” ifadelerini kullandı.
Akarçay’ın Afyonkarahisar’a değer kattığını hatırlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Konutların değeri 80 ile 100 Kat arasında değerlendi… Bu proje Afyonkarahisar’ın medar-ı iftiharı oldu. Akarçayla birlikte şehir bu alanda gelişmeye başladı ve bu alana yeni konutlar inşa edildi. Bölgede Türkiye’nin en tanınmış otel işletmeleri otellerini inşa ettiler. Hükümetimiz tarafından bu bölgeye 400+200 yatak kapasiteli çok modern bir Devlet Hastanesi ve 300 yatak kapasiteli Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi inşa edildi. Ayrıca yerinin DSİ tarafından verildiği yeni otogarın da bu bölgeye inşa edilmesiyle bu alan Afyonkarahisar’ın vitrini haline geldi. Daire fiyatları takriben 80 ile 100 kat artarak 6 Milyon TL civarına yükseldi. Proje, Türkiye’nin sayılı rekreasyon projelerinden biri haline geldi ve en güzel dere ıslahı ve çevre düzenlemesi ile bu alanda bir de ödül aldı. Akarçay Islah Projesini görenler, Türkiye’nin en güzel projesi olduğunu ifade etmektedirler. Ayrıca şehir Akarçay etrafında gelişim sağladığı için şehre daha fazla değer katmıştır” değerlendirmesinde bulundu.
Eroğlu, açıklamasını şöyle tamamladı:
“Bu muazzam projeyi herkesin mutlaka görmesini tavsiye ediyoruz. Ancak bu projenin işletmesi Afyonkarahisar Belediyesine verildiğinden dolayı işletmesinin fen ve sanat kaidelerine uygun şekilde yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde kirletilirse koku ve çevre problemleri ortaya çıkar. Lütfen Afyonkarahisar’ımızın gerdanlığı olan Akarçay’ımıza sahip çıkalım.”