• Haberler
  • Genel
  • Bakan Demir: 'Afyonkarahisar’da yapı denetimi 1 Ocak’ta hizmete girecek'

Bakan Demir: 'Afyonkarahisar’da yapı denetimi 1 Ocak’ta hizmete girecek'

Ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Afyonkarahisar’a gelen Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, bakanlığının Afyonkarahisar’daki çalışmalarını yerinde inceledi Ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Afyonkarahisar’a gelen Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, bakanlığının Afyonkarahisar’daki çalışmalarını yerinde inceledi. Bakanlıkla ilgili talepleri alan Bakan Mehmet Demir, Afyonkarahisar’ın hükümetle entegre olmuş yerel yönetimle birlikte altın çağını yaşadığını söyledi. Afyonkarahisar [&hellip]

Bakan Demir: “Afyonkarahisar'da yapı denetimi 1 Ocak'ta hizmete girecek”

Ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Afyonkarahisar’a gelen Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, bakanlığının Afyonkarahisar’daki çalışmalarını yerinde inceledi

Ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Afyonkarahisar’a gelen Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, bakanlığının Afyonkarahisar’daki çalışmalarını yerinde inceledi. Bakanlıkla ilgili talepleri alan Bakan Mehmet Demir, Afyonkarahisar’ın hükümetle entegre olmuş yerel yönetimle birlikte altın çağını yaşadığını söyledi. Afyonkarahisar Valiliği’nin ardından Kadastro ve Tapu Müdürlükler’ni ziyaret eden Bakan Demir, Afyonkarahisar Belediyesi’nde vizyon projelerine kredi verme imkanlarını hatırlatarak, Başkan Burhanettin Çoban’a gelir getirici projelere yönelme tavsiyesinde bulundu. Afyonkarahisar Belediyesi’nin projelerine destek sözü veren Demir, Tapu Sicil Müdürlüğü ve Kadastro’nun fiziki mekan yetersizliğinin en kısa sürede çözüme kavuşacağını açıkladı. Yapı denetimi ve kooperatifçilikle ilgili yeni düzenlemelerle ilgili de bilgi veren Bakan Demir, Yapı denetiminin ilimizde 1 Ocak 2011 tarihinde uygulamaya gireceğini söyledi. Bakan Demir, Tapu’da işlem yapan vatandaşlara telefonla geri dönülerek memnuniyet konrolü yapılıp yapılmadığını da sordu. Bu soru üzerine uygulama ile ilgili bilgi veren İl Müdürü İbrahim Şimşek ise, yüzde 95 memnuniyet oranıyla çalıştıklarını açıkladı.
İlk ziyaret Vali İmga’ya
Afyonkarahisar temaslarına Valiliği ziyaret ederek başlayan Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, Türkiye’nin kavşak noktasında ve önemli bir tarihe sahip olan Afyonkarahisar’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirndi. Vali Haluk İmga’yı makamında ziyaret eden Bakan Demir’e ziyarete; AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Ahmet Koca ve Zekeriya Aslan, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb. Okşin Akşit, AK Parti İl Başkanı Mehmet Zeybek ve daire müdürleri de eşlik etti. Afyonkarahisar milletvekilleriyle yaın mesai paylaştıklarını dile getiren Bakan Mehmet Demir, milletvekillerinin TBMM’de Afyonkarahisar için yoğun bir çaba ile çalıştığına değindi. Afyonkarahisar’da yapılan yatırımlarla ilgili bilgi veren Vali Haluk İmga’ya teşekkür eden Bakan Demir, Afyonkarahisar’ın öneminden bahsetti. Afyonkarahisar’ın Türkiye’nin kavşak noktasında, geçiş güzergahlarında önemli bir üretim merkezi olmasının yanı sıra tarihi önemine de değinen Demir, sucuk, kaymak, mermer gibi ürünlerle öne çıkan ilimizden övgüyle söz etti.
E-verilerle tüm bilgilere ulaşılacak
Vali Haluk İmga’nın ardından Valilik binası içinde bulunan Kadastro İl Müdürlüğü’nü ziyaret eden Bakan Mehmet Demir, Müdür İbrahim Şimşek’ten çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Bakanlığının çalışmalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, talimatlar veren Bakan Demir, 2003 yılından itibaren yaptıkları çalışmaların sayısallaştırılmış verilere dayandırıldığını söyledi. Hazırlanan elektronik sistemin 3 yıl içinde tamamlanmasını planladıklarını hedeflediklerini kaydeden Demir, “Eskiden yapılanları şimdi hiç yapılmamış gibi yeniden yapıyoruz. Gruplara ayırıyoruz. Bütün Türkiye’de de bunu 2013 yılı içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Böylece dijital ortamda bunlara ulaşılabilir hale gelinmiş olacak. Dolayısıyla il özel idareleri başta olmak üzere bütün ilgili kurum ve kuruluşlarda oradan elektronik ortamda o bilgilere ulaşabilecekler. Bunun üzerine biz coğrafi bilgi sistemlerini de inşa ediyoruz. Bizim dönemimizde kadastro çalışmaları noktasında Türkiye çok büyük bir başarı gösterilmiştir. Bu yenileme çalışmalarını 2013 yılında bitirirsek bu bir nevi destan gibi bir şey olacak. Bunu da inşallah bitirmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.
Fiziki mekan sıkıntısı giderilecek
Kadastro Müdürlüğündeki açıklamalarının ardından Tapu Sicil Müdürlüğü’nü ziyaret eden Bayındırlık ve İskan Bakanı Mehmet Demir, tapu müdürlüğünde Afyonkarahisarlılar’ın neden olmadığını sordu. Yetkililerin öğle arası olduğu hatırlatması üzerine, “Vatandaşların işleri bizim yüzümüzden aksamasın da” diye uyarıda bulunan Bakan Mehmet Demir’e, Müdür İbrahim Şimşek, çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Tapu Sicil Müdürlüğü’nün mevcut alanının ihtiyaca cevap vermediğini, yakın zamanda yeni bir binaya taşımak için gerekli çalışmaları başlatacaklarını belirten Şimşek’in açıklamalarını dikkatle dinleyen Demir, fiziki mekan yetersizliği ile ilgili çalışma yaptıklarına değindi. Afyonkarahisar’da Kadastro ve Tapu Sicil Müdürlüklerinin çok nezih bir ortama kavuşturacaklarını söyleyen Demir, “verilen hizmetler birinci sınıf ve çok şeffaf olacak. Buralarda randevu sistemini getireceğiz. atandaş gittiği zaman direk memurla muhatap olmayacak. Kapıdan bir tane büroya müracaatını yapacak. Burada evrakları alınacak, kendisine teşekkür edilip, gönderilecek. İşlemi bittiğinde cep telefonuna mesaj gönderilecek veya telefonla aranarak ‘buyurun imzaya gelebilirsiniz’ şeklinde bir çalışma sistemine geçireceğiz. Bunu da 2011 yılı içerisinde tamamlayacağız. Kadastro ve Tapu Sicil Müdürlükleri yeni binasına taşındığı anda bu şekilde hizmet verilmeye başlanacak” dedi.
Vali İmga, Tapu’ya personel istedi
Fiziki mekân sıkıntısının yanı sıra personel eksikliğine de değinen Vali Haluk İmga ise, Bakan Demir’den ek personel istedi. Tapu Sicil Müdürlüğü’nün çalışmalarına ilişkin detaylı bilgiler veren İmga, “Bakanım, sizin de dediğiniz gibi fiziki mekânımız kötü. Burada klima çalışmadan yarım saat oturduğunuz takdirde havasızlıktan rahatsız oluyorsunuz” dedi. Kadastro Müdürü Şimşek’te; “Arkadaşlarımız fiziki mekan sıkıntısına rağmen, fedakarca çalışıyorlar, çoğunluğu mesailerini saat 7 gibi bitiriyor. Personel ihtiyacımız var ama işlemler yoğun olduğu için özverili bir şekilde çalışıyoruz. Buraya bir müdür yardımcısına ihtiyacımız var, arşiv memuruna ihtiyacımız var. Bunlar giderildiği zaman çalışmalar biraz daha hızlanacaktır” diye konurken, Bakan Demir başıyla işaret ettiği yardımcılarının konuyla ilgli not almasını istedi.
Memnuniyet yüzde 95
Ziyarette hizmet almak için müdürlüğe gelen bütün vatandaşların cep telefonu ve ev telefonu numaralarını aldıklarını söyleyen Müdür Şimşek, vatandaşlara işlemlerini yaptırdıktan sonra telefon açıp, aldığı hizmetten memnun olup olmadığını sorduklarını ifade etti. Bakan Mustafa Demir Şimşek’e; “Hizmet alan vatandaşların yüzde 10’unu arıyor musunuz mesela? Konuşmaları kayıt altına alıyor musunuz?” diye sordu. Bu soru üzerine vatandaşların yüzde 10’undan fazlasına telefonla ulaştıklarını açıklayan Şimşek; “Bu görüşmelerdeki konuşmaları not alıyoruz. Ayrıca telefon görüşmeleri de başından sonuna kadar kayıt altına alınıyor. Bunlarla ilgili işlemleri yapıyoruz. Memnuniyetsizliği olan varsa sıkıntıların çözülmesini sağlıyoruz. Memnuniyet şu anda yüzde 95’in üzerinde” dedi. Tapu Sicil Müdürlüğü’nde fiziki mekanın kötü olduğunu ve bir an evvel yeni binasına taşınmasın gerektiğini söyleyen Bakan Demir; “Fiziki mekan kötü olursa ne yaparsan yap? İstersen vatandaşa hiç onu buraya getirmeden telefonla hizmet ver” şeklinde konuştu.
Çoban, spor kompleksini tanıttı
Valilik binasının ardından yürüyerek Afyonkarahisar Belediyesi’ne giden Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ı makamında ziyaret etti. BaşkanÇoban, Bakan Demir’e Afyonkarahisar’ın genel tanıtımını yaptıktan sonra Belediye’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Geçim kaynağı son yıllara kadar tarım ve hayvancılık olan Afyonkarahisar’da mermer sektörü ve özellikle termal turizm sektörünün büyük bir gelişim içersinde olduğunu ifade eden Başkan Çoban, Afyonkarahisar’ın termalde dünyada önemli bir konuma sahip durumda olduğuna dikkat çekti. Şuan ilimiz merkezinde, Sandıklı ilçemizde, Gazlıgöl Kasabamızda 8 tane 5 yıldızlı otel bulunduğunu dile getiren Belediye Başkanı Çoban, “Ayrıca yapımı devam eden ve yapılması planlanan çok sayıda 5 yıldızlı termal otel gündemde. İlimiz termal ve sağlık turizminde büyük mesafe kat etmiş durumdadır. Bizde termal ve sağlık turizminin yanında spor turizmini geliştirmeyi ön gördük. TOKİ ile işbirliği yaparak 650 bin metrekarelik bir alanda Türkiye’nin en büyük spor kompleksini ilimize kazandırıyoruz. İhalesi yapılmıştı, fakat yaklaşık maliyetin altında teklif verilmesinden dolayı ihalesi iptal edildi. Ama en kısa sürede inşallah yeniden ihaleye çıkacak. Bu projemizin içersinde bir tane modern stadyum, üç tane kapalı spor salonu, yüzme havuzları, su kayak tesisi, tenis kortları birde futbol takımlarının antrenman yapabileceği açık stat ilimize kazandırılıyor. Burada hedefimiz özellikle futbol ve diğer salon sporlarında takımlarının hem hazırlık kampları hem de dönem sonu kampları için ilimizi tercih etmeleridir” diye konuştu. Takımların kamp için rakımı 1000’in üzerinde yerler tercih ettiklerini hatırlatan Başkan Çoban, ilimizin de hem nem olarak hem de rakım olarak tercih edilebilecek özelliklere sahip olduğunun altını çizdi.
Çoban, “İlk günler karamsarlığa kapılmıştım”
Başkanlık görevine başladığında ilk önce karamsarlığa kapıldığını açıklayan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, belediyenin gelirlerinin artması ile birlikte bu karamsarlıktan kurtulduğunu söyledi. Belediye’nin İller Bankası’ndan aldığı gelirlerin son dönemde artış gösterdiğini vurgulayan Başkan Çoban, “Bizim 2009 yılında aldığımız gelir bir önceki yıla göre yüzde 30 fazlaydı. Bu sene de yine geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 32.5 fazla gelir elde ettik. Bu aradaki fark bizim yatırımlarımıza hizmet olarak yansıdı, bundan dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca zaman zaman vergi, elektrik gibi borçlarını ödemeyen Belediye ve şahıslara çeşitli dönemlerde çıkan aflar var. Burada da borcunu zamanında ödeyen şahıs, belediye ve işletmeler kendisini haksızlığa uğramış gibi hissediyordu. Son alınan kararla birlikte borcunu zamanında ödeyenler bazı haklara kavuştu. Sağolsunlar Bakanlar Kurulumuz sizin öncülüğünüzde bir karar aldı. İller Bankası hariç, SSK’ya, TEDAŞ’a ve maliyeye borcu olmayan Belediyelerimizin İller Bankası kesintisi yüzde 40’tan yüzde 25’e düşürüldü. Bu yüzde 15’lik fark Belediyeler açısından yüzde 15 bir gelir artışı sağlayacaktır. Bu da bizim içir çok önemli bir rakam. Biz bu Yönetmelik 1 Nisan’da yürürlüğe girmiş olmasına rağmen bu rakamı yüzde 25’e düşüremedik. Durumu İller Bankasına ilettiğimizde geçmişten bulunan borçlardan dolayı yapamayız dediler. Onu da bu hafta ödedik, 10 yılda ödenecek olan 500 bin TL’yi nakit olarak ödedik. Şuan arkadaşlarımız İller Bankası’na gittiler. Sanıyorum bir mutabakat sağladılar. Yani Ekim ayından itibaren bizim İller Bankası kesintimiz yüzde 40’tan yüzde 25’e düşecek. Bu aradaki fark ise bize yılda 2 buçuk milyon TL’den daha fazla bir gelir getirecek. Borcunu zamanında ödeyen Belediyeler için çıkarılan bu karar bizi çok sevindirdi” diye konuştu.
Yerel ve merkezi yönetimin uyumu burada kendini gösteriyor
Afyonkarahisar’dan ve Başkan Çoban’dan övgü ile söz eden Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Afyonkarahisar’ın bulunduğu konum ve barındırdığı potansiyellerden dolayı çok önemli bir kent olduğunu belirtti. Afyonkarahisar’ın özellikle turizm alanında çok büyük mesafe kat ettiğini anlatan Bakan Mustafa Demir, “Tarihi bir şehrimiz olan Afyonkarahisar’da özellikle hükümetlerimiz döneminde her alanda çok büyük gelişmeler oldu. Eğitimde, sağlıkta, kırsal alt yapıda, kamu yapılarında, ulaşımda, sanayide büyük mesafe kat edildi. Bu gelişmelere yerel yönetimler ilave ayak uydurursa, gelişme hızı artıyor. Merkezde yerel yönetim entegre olursa, tadına doyum olmuyor. Afyonkarahisar’da bu yıllarını yaşamaya devam ediyor sizlerle birlikte. Gayretleriniz için ben sizleri tebrik ediyorum Belediyecilik hizmetin vatandaşın gözüne bakarak, eline dokunarak verilmesi imkanından dolayı gerçekten güzel bir çalışma. Ben çalışmalarınız kısmen biliyorum. Bir kısmını da buraya gelirken inceledim. Maşallah güzel gidiyor. Özellikle ben Afyonkarahisar’daki tüm Milletvekilli arkadaşlarımızla çok iyi bir çalışma ortamı içersindeyiz. Mecliste de sağolsunlar gelen tasarılara destek veriyorlar. Afyonkarahisar’a da çok güzel hizmetler veriyorlar. Yine İl Özel İdaremiz çok başarılı çalışmalar yürütüyor.”
Afyonkarahisar Belyediyesi’ne tam destek
Kesintiler ve iller bankasından yapılan ödemelerin yanı sıra projelerle ilgili sıcak bir sohbetin de konuşulduğu ziyarette Başkan Çoban’ın paradan iyi anladığını söyleyen Bakan Demir, Afyonkarahisar belediyesi’nin projelerine destek sözü verdi. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a Bayındırlık Bakanlığı ile ilgili her türlü projeye destek verebileceklerini söyleyen Bakan Demir, “Sayın Başkan çalışmalarınızda Bakanlığımızın her türlü desteği, her türlü imkanı yanınızdadır. Bu çalışmalarını devam ettirirken, özellikle her türlü prestij, vizyon projelerinize kredi verme imkanımız var. Gelir getirici projelere yönelebilirsiniz. İller Bankası’nın faizini yüzde 6’lara düşürdük ve vadeyi 15 yıla kadar çıkarıyoruz. Özellikle başarılı hizmetlerine daha da başarı katmak için proje üret. İller Bankası’ndaki arkadaşlarımızla da iyi tanışıyorsunuz. İller Bankası’nda 2009 yılında yerel yönetimlere sağlanan finans desteği 900 Milyon TL, 2010 yılında bunu 2 Milyar TL’ye çıkartıyoruz. Belli cazibe merkezi olan illerde gelişme hızlarını çok daha üst seviyelere çıkarırlarsa çevresindeki illere de katkısı oluyor. Çalışmalarınızdan dolayı sizleri tekrar tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.
Deprem kooperatifleri
de şeffaf olacak
Yine başka bir uygulama ile birlikte Kooperatiflerin de daha şeffaf yönetileceğini anlatan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, özel müteahhitlerin artık kayıt altına alınacağını sözlerine ekledi. Bakan Demir sözlerini şöyle sürdürdü, “Bildiğiniz gibi konuyla ilgili olarak gerekli olan Yasayı çıkartmıştık, yönetmeliğini ise yayınlanmak üzere gönderdik. İnşallah 01.01.2012 tarihinde uygulamaya girecek. Ama ilk uygulamaları 2011 yılında başlatacağız. Belgeli, sertifikalı usta çalıştırılması esası da yine aynı tarihte yürürlüğe giriyor. Bu iki sistemde birbirlerine entegre çalışacak. Proje ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapan firmaların ve müteahhitleri oradan tespit edeceğiz. Yapı Kooperatifçiliği hakkında çıkarılan Kanun yakın zamanda yürürlüğe girecek. Kooperatifçilikte daha şeffaf ve etkin bir şekilde yapılacak. Dolayısıyla Afyonkarahisar’da gündem olan afet konutlarıyla ilgili kurulan kooperatiflerinde şeffaf yönetilmesini temin edeceğiz. Çalışmaların tamamını yerel yönetimlerle koordineli şekilde yapacağız”
Başkan Çoban, Bakan Demir’e Afyonkarahisar’ın el dokuması kök boyalı bir süs heybesi içinde Afyonkarahisar’ın marka ürünlerinden sucuk, lokum ve helva hediye etti. Afyonkarahisar Belediyesi Onur Defteri’ni de imzalayan Bakan Demir, öğle yemeğini de belideye yemekhanesinde yedi.
Yapı denetimi ilimizde 01.01.2011 uygulamaya girecek
Bediyenin ardından Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanılığı’nı ziyaret eden Bakan Mehmet Demir, bir süre parti yönetimi ve partililerle görüştü. Referandum süreciyle ilgili partililere teşekkür eden Bakan Mehmet Demir, AK Parti il binası’nın ardından Bayındırlık İl Müdürlüğü’nü ziyaret etti. 2011 yılınında hizmet verecekleri yeni alanlarda hazır noktasına gelindiğini değinen Bakan Demir, “ Afyonkarahisar Bayındırlık İl Müdürlüğünü de inşallah buna hazırlayacağız. Öncelikli olarak yapı denetimi 81 vilayete yaygınlaştırdık. Yapı denetimi Afyonkarahisar’da 01.01.2011 tarihi itibarı ile uygulamaya girecek. Yapı denetimi kuruluşlarında tamamlayanlar, müracaat edenler oldu. Onların üzerinde değerlendirmeler devam ediyor. Bildiğiniz gibi yayınladığımız yönetmelik gereği, Afyonkarahisar’da belge yetki verilecek kuruluş sayısı belli, bunun üzerinde bir müraccat var. noter huzururnda bunlar kura ile belirlenecek, incelemelerin bitiminden sonra noter, kura ile ayrıca yedek sıralamasıda ona göre belirlenecek ve faaliyete Ocak ayı itibarıyla başlayacak. Burada önemli olan nokta şu, denetimi biz özellikle bir elektronik yazalımla takip edeceğiz. Bunlarla da ilgili çalışmalarımız hızla devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
Bayındırlık İl Müdürlüğü’nün ardından Mimarlar ve Mühendisler Odası’nın üyesi mimar ve mühendislerin katılımıyla basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya katıldı.Bakan Demir, Afyonkarahisar’daki temaslarını Zafer Haftası törenlerine katkı sağlayan kurum ve kişilere Kocatepe Üniversitesi tarafından verilen yemeğe katılarak tamamladı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme