Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

BAHAR ŞENLİKLERİ

Kuzey yarımküre 21 Mart’tan itibaren ilkbahar mevsimine girer. Bu günde gece ve gündüz eşittir. (Ekinos) Bu tarihten sonra gündüzler uzamaya başlar, aynı zamanda İlkbahar mevsimi de başlar. (İlkbahar ekinosu)
NEVRUZ
Her yıl dünyanın birçok yeri 21 Mart tarihinde Nevruz’u kutluyor. Ancak bu yıl ülkemizde ve diğer ülkelerde virüs salgını nedeniyle Nevruz kutlamaları iptal edildi.kelime anlamı Farsça’da “Yılın ilk günü-Yenigün” anlamına geliyor. Nevruz Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmen-istan, Özbekistan, Tataristan, Anadolu ve Balkan-larda geleneksel kutlamalarla günümüzde de canlılığını sürdürüyor. Nevruz gününden sonra Güneş göçmen kuşlar gibi Kuzey Yarımküre’ye yönelir. Havalar ısınmaya başlar. Karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, göçmen bütün canlılar için uyanış diriliş günüdür. Nevruz Yeni gün bayramı adıyla kutlanır. Nevruz ateşi yakılarak üzerinden atlanır. Çeşitli sosyalleşme etkinlikleri yapılır. Yöresel kıyafetler giyilir, yöresel oyunlar oynanır.
PASKALYA
Yurdumuzdaki Hıristiyan Ortodoksların İsa’nın ve doğanın dirilişini kutladıkları Paskalya bayramı vardır. Mart sonundan Nisan sonuna kadar kutlanır. Bu yıl 12 Nisan Pazar günü kutlanmıştır. Anadolu’daki Hıristiyanlar bu bayramda kilise ziyaretleri, aile yemekleri, hediyeleşme, yumurta boyama ve yumurta avı(yumurta kırma) gibi etkinlikler yaparlar. Benim küçüklüğümde bu yumurta boyama ve kırma işini biz de yapardık. Yumurtalar soğan kabuğu ile kaynatılarak boyanırdı. Yumurtalar tokuşturularak kırılır, kırılan yumurta sağlam yumurta sahibine verilirdi. Demek ki bu gelenek bize “Paskalya” bayramından geçmiş. Bu şunu gösteriyor Anadolu insanının ne kadar hoşgörülü olduğunu. Belki Müslüman Anadolu insanı diğer dinlerin geleneklerine ortak oluyor, onu paylaşıyor. Bu binlerce yıldır Anadolu geleneğidir. Şimdi ise tam tersi oluyor. Bırakın başka dinleri kendi dindaşlarımız birbirlerini kafirlikle suçluyorlar.
HIDIRELLEZ
Hıdırellez ya da Hıdrellez Orta Asya, Orta doğu Aradolu ve Balkanlarda kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Bu nedenle her yıl 6 Mayıs’ta Hıdrellez kutlanır. Bu yıl 6 Mayıs Hıdrellezi evlerimizde karşıladık. Hem ramazan ayı hem de virüs salgını nedeniyle bu şenlikleri tam anlamıyla kutlayamadık. Bu bayramın bir kutsallığı vardır. Hızır Peygamber ile İlyas Peygamberin buluştuğuna inanılan Hıdrellez Günü hem baharın gelişi hem de dileklerin kabul günü olarak kabul edilir. İstenen dilekler bir kağıda yazılır veya maketleri yapılarak geceden balkon veya bahçelere bırakılır. Mesirelik yerlere gidilir. Giderken güzel elbiseler giyilir, yiyecekler hazırlanır, gençler ve büyükler sosyalleşir. Sözlü veya nişanlı kızlara çeşitli hediyeler alınır. Bizim şehrimize ait bir gelenek de Karahisar Kalesi’ne çıkan genç kızların dileklerini sesli olarak dile getirmeleridir. Yine Nevruzda olduğu gibi ateş yakıp üzerinden atlanır. Çocuklar yerlerde yuvarlanır.
HIDIRELLEZ 2020
Bugün buruk geçti Hıdırellez
Olsun yine geldi yeşil kokulu bahar
Ülkemizin güzel onurlu insanlarına
Gönülden dualar, mutlu yarınlar.

Yaşadıkça göreceğiz
Yine gelecek bahar
Açacak kır çiçekleri
Yeşerecek umutlar.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER