Bağımsızlık Seferberliği İçin Köprüler Yeşile Büründü
Yeşilay tarafından başlatılan Bağımsızlık Seferberliği dolayısıyla İstanbul'daki üç köprü yeşile büründü
26 Kasım’da İçişleri Bakanlığının öncülüğünde bağımlılıklarla mücadelede yeni bir dönem başlattı. “Hepimiz İçin Bağımsız Gelecek” sloganıyla yola çıkan Yeşilay, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç’in katıldığı “Bağımsızlık Seferberliği” lansmanında bağımsızlık mücadelesinin yol haritasını kamuoyu ile paylaştı. Seferberliğe dikkat çekmek amacıyla sahada ve sosyal medyada da çalışmalar gerçekleştirildi. Gönüllüler sahada seferberliğe çağıran gazete dağıtırken, İstanbul’un üç köprüsü de yeşile boyandı.
Bağımsızlık Seferberliği ilebağımlılıklarla mücadelede toplumun tüm katmanlarına ulaşılarak, önleyici ve rehabilite edici çalışmaların sahada daha etkin uygulanması amaçlanıyor.Bu çerçevedelansman günü yapılacak çalışmaları destekleyici saha ve sosyal medya çalışmaları yapıldı. Yeşilay’ın Bağımsızlık Seferberliği çağrısına dikkat çekmek amacıyla İstanbul'un üç simgesi 15 Temmuz, Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprüleri Yeşilay rengiyle aydınlatıldı. Dijital medyada drone paylaşımlarıyla dikkat çeken Hüseyin Azboy'un görüntülediği görsel şölen, sağlıklı bir gelecek için verilen büyük mücadelenin sembolü olarak hafızalarda yer edindi.Anadolu Ajansı da yeşile boyanan İstanbul köprülerini görüntüleyerek haberleştirdi. Bağımlılıklara karşı birlik ve dayanışma içinde harekete geçme mesajı tüm Türkiye’ye yayıldı.
Lansman günü ayrıca Yeşilay Danışmanlık Merkezlerinden hizmet alanların ürettikleri eserlerden oluşan bir sergi katılımcıların beğenisine sunuldu.Yeşilay gönüllüleri sahada seferberliğe çağıran gazete dağıttı, sembolik olarak hazırlanan kâğıttan gemiler Atatürk Kültür Merkezi önündeki havuzlarda seferberliğe çıkarıldı. Kampanyaya destek vermek isteyenler için lansman alanında Türkiye haritasından oluşan bir imza alanı oluşturuldu. Aynı zamanda sosyal medya üzerinden seferberliğe destek çağrısı yapılarak kullanıcılar kampanyanın web sitesi üzerinden imzaya davet edildi.
Yeşilay, Bağımsızlık Seferberliği ile bağımlılıkların pençesindeki bireyleri kurtarmak için çözüm odaklı adımlarını sahada hayata geçirmeyi amaçlıyor. Yeşilay’ın bu büyük çağrısıyla toplumun her kesimi, bağımlılıklar karşısında birlik ve beraberlik içinde harekete geçmeye davet ediliyor.
1920’den bu yana bağımlılıklara karşı mücadelede asırlık bir deneyime sahip olan Yeşilay, 81 ilde eş zamanlı başlattığı Bağımsızlık Seferberliği ile sadece önleme değil, rehabilitasyon çalışmalarını da mahallelerden şehirlere kadar geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor. Muhtarlardan din görevlilerine, sağlık çalışanlarından hukukçulara, eğitimcilerden esnafa kadar toplumun her kesimi bu harekete katılmaya davet ediliyor. Böylelikle bağımlılıklarla mücadele tüm bireylere dokunan bir seferberliğe dönüşüyor.
YEŞİLAY HAKKINDA
1920 yılında faaliyetlerine başlayan, dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Yeşilay; insan onurunu ve saygınlığını temel alır. Tüm toplumu ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışır. Millî ve ahlaki değerleri önceler. Ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ile savunuculuk çalışmaları yürütür. Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş; kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri artıkça Yeşilay’ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir. Alkolden sonra; tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı mücadele alanlarına dâhil olmuştur.
Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 97 Ülke Yeşilay’ı bulunmaktadır. 2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleriyle (YEDAM) bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz ayaktan psikososyal destek hizmeti verilmektedir. Türkiye’nin 81 ili ve KKTC’de olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunmaktadır. YEDAM’a 115 Danışma Hattı üzerinden ulaşılabilmektedir.
Türkiye’ye özgü bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan her biri 40’ar yataklı Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleriyle Bursa ile Diyarbakır’da alkol ve madde bağımlısı bireylere yatarak hizmet verilmektedir.
Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü”ne ve “Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Türkiye Mükemmellik Ödülü”ne sahiptir.