• Haberler
  • Genel
  • Bağımsız Denetçiler Derneği kuruldu – Kocatepe Gazetesi

Bağımsız Denetçiler Derneği kuruldu – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar'da Bağımsız Denetçiler Derneği kuruldu. Dernek'in başkanlığına Erdal Sayar seçildi Afyonkarahisar Bağımsız Denetçiler Derneği kuruldu. Yönetim kurulu Başkanlığına Erdal Sayar getirildi. Yönetim Kurulu'nda 2. Başkan Kadir Pancaroğlu olurken, Sekreter Kadir Arık, Muhasip Eray Üçyıldız, Üye Selçuk Çallı olarak belirlerdi. Kurucu üyelerinden olan Bedrettin Yılmaz, Murat Özarık, Yücel Seleoğlu kurullarda görev aldılar.Bağımsız Denetçiler Derneği Başkanı Erdal [&hellip]

Bağımsız Denetçiler Derneği kuruldu

Afyonkarahisar’da Bağımsız Denetçiler Derneği kuruldu. Dernek’in başkanlığına Erdal Sayar seçildi

Afyonkarahisar Bağımsız Denetçiler Derneği kuruldu. Yönetim kurulu Başkanlığına Erdal Sayar getirildi. Yönetim Kurulu’nda 2. Başkan Kadir Pancaroğlu olurken, Sekreter Kadir Arık, Muhasip Eray Üçyıldız, Üye Selçuk Çallı olarak belirlerdi. Kurucu üyelerinden olan Bedrettin Yılmaz, Murat Özarık, Yücel Seleoğlu kurullarda görev aldılar.
Bağımsız Denetçiler Derneği Başkanı Erdal Sayar, dernek faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Sayar, “Bağımsız Denetim; finansal bilgilerin,finansal tablo ve finansal raporlama standartlarına uygunluğu ve doğruluğu hususunda, makul güvence sağlayacak yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtlarının elde edilmesi amacıyla, denetim standartlarında öngörülen gerekli bağımsız denetim tekniklerinin uygulanarak defter, kayıt ve belgeler üzerinden denetlenmesi ve değerlendirilerek rapora bağlanmasını ifade etmektedir” dedi.
2012’DE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Sayar, “Türkiye’de Bağımsız Denetim ilk defa 1981 yılında kurulan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde başlatılmıştır. 1956 yılından beri yürürlükte olan 6762 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tabir yerinde ise çöpe atılarak yeniden yazılmış 6102 Sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’nun büyük kısmı 1 Temmuz 20012 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Ayrıca uzun süredir yürürlükte olan 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu da Türkiye’de Bağımsız Denetim ile ilgili kurumsal ve kanuni düzenlemelere paralel olarak yeniden düzenlenmiştir. 6 Aralık 2012 tarih ve 6362 sayılı yeni Sermaye Piyasası Kanunu yayımlanarak yürürlüğe girmiştir” ifadelerini kullandı.
YÖNETİMİN İSTİFASINI
BİLE GEREKTİRİR
Başkan Sayar, açıklamasına şöyle devam etti:
“Bugün geçerli düzenlemelere göre, 660 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu tüzel kişiliğine haiz ve idari özerkliğe sahip olarak kurulan, Başbakanlıkla ilişkili, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Bağımsız Denetimlerin tüm kontrolüne yetkili kuruldur. Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) görev ve yetkileri çerçevesinde arka arkaya, 2013 ve sonraki yıllarda 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre yapılması gereken düzenlemeleri yapmaya başlamıştır. Bakanlar Kurulu da 2012/4213 sayılı B.K.K. ile 2013 yılında Türk Ticaret Kanunu’na göre yapılacak “Bağımsız Denetim” ‘e tabi şirketlerin kimler olacağını belirlemiştir.
2013 yılında Bağımsız Denetim yaptırma kapsamına giren şirketlerin sayısının 2.500 civarında olduğu KGK yetkilileri tarafından ifade edilmektedir. Denetçi tarafından sunulacak olan denetim raporunda; yönetim kurulunun yasalara uygun hareket edip etmediği, şirketin varlığını tehdit eden olguların bulunup bulunmadığı, ticari defterlerin hukuka uygun tutulup tutulmadığı, finansal tabloların ve yıllık raporun dürüstlük ve şeffaflık ilkesine uygun düşüp düşmediği, denetimin kapsamı ve niteliği belirtilecektir. Denetim sonucu, denetçi olumlu veya olumsuz görüş, şartlı görüş verebilir ya da görüş vermekten kaçınabilir. Denetçi görüşü, genel kurul kararlarını ve yönetim kurulunun görevde kalıp kalmayacağını etkileyici niteliktedir. Olumsuz denetçi görüşü sonucunda yönetim kurulunun istifa etmesi gerekecektir.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme