Bağımlılıkla Mücadele Ele Alındı

AKÜ SKS tarafından düzenlenen 'Bağımlılıkla Mücadele' konferansında bağımlılık konusu 2 uzman psikologlar ve bir polis memuru tarafından ele alındı.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS) tarafından “Bağımlılıkla Mücadele” konferansı düzenledi. Konferansta; Afyonkarahisar Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Psikoloğu Sevde Nur Yılmaz ve Psikolog Esma Elmas ile Afyonkarahisar Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Polis Memuru Yusuf Balta konuşmacı olarak yer aldılar. Konferansa Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekanı Prof. Dr. Şerife Ebru Okuyucu, Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Fevzi Nuri Kara, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

“KONTROLSÜZ KULLANIM BAĞIMLILIK RİSKİ OLUŞTURUYOR”

Konferansta ilk sözü alan Psikolog Sevde Nur Yılmaz, alkol ve tütün bağımlılığı hakkında bilgi verdi. Yılmaz bağımlılığı, kişinin kullandığı madde ya da bir davranışı üzerinde kontrolünü kaybetmesi olarak tanımladı. Yılmaz, “Kontrolsüzce kullanılan her madde ya da yapılan her hangi bir davranış bağımlılık oluşturma riski taşır. Alkol, madde, tütün ve teknoloji gibi birçok şeye karşı bağımlı olabiliyoruz.” dedi. Yılmaz konuşmasında bağımlılıkta beyindeki ödül sisteminin rol oynadığını belirterek, “Bize haz veren şeyler bu bölgeyi uyarıyor. Bu bölge de bu uyarıcı maddeyi tekrar tekrar almak istiyor. Bağımlılık, beynin işlevsel bozukluğu çerçevesinde ele alınan bir hastalıktır. Bağımlılıkta biyolojik, psikolojik, çevresel, genetik gibi pek çok ekten rol oynuyor.” diye konuştu.

Haber

“ÇEVRİM İÇİ GEÇİRİLEN SÜRE ÖNEMLİ”

Psikolog Esma Elmas ise “Teknoloji Bağımlılığı” konusunda bir konuşma yaptı. Elmas, internetin hayatın her alanına yayılmış olduğunu ve bununla birlikte riskli kullanımların da beraberinde geldiğini söyledi. Elmas, internet bağımlığını, kişinin devamlı internet kullanmak istemesi, internet kullanımını kontrol edememesi olarak tanımlayarak “Bağımlılık belirtileri diğer bağımlılıklarda görülen belirtilerle benzerlik taşımaktadır. İnternet kullanımı için aşırı istek, online geçirilen sürenin farkına varılamaması, yoksun kalındığında ise sinirlilik gibi belirtileri vardır. Haftada 40 ila 80 saate varan kullanım söz konusudur. Bilgisayar başından kalkamadıkları için, evden dışarı çıkamayan, okula gidemeyen gençlerle karşılaşılmaktadır.” şeklinde konuştu.

“ARKADAŞ ÇEVRESİNE DİKKAT EDİLMELİ”

Polis Memuru Yusuf Balta konuşmasında “Madde Bağımlılığı”nı anlattı. Balta, 1057 farklı tür uyuşturucu madde çeşidi olduğuna dikkat çekerek uyuşturucu maddeyle mücadeleye etkin şekilde devam ettiklerini söyledi. Balta izledikleri filmler ya da arkadaş çevresinden dolayı madde bağımlısı olan kişilerin çok daha ağır hasar aldıklarını ifade etti. Balta, “Uyuşturucu madde belirli bir miktarda kullanıldığında merkezi sinir sistemini etkileyerek kişinin akli, fiziki ve psikolojik dengesini bozan bir maddedir. Madde bağımlığı ise belirli kullanımlardan sonra, kullandığınız maddeyi bırakmakta zorlanıyorsunuz ve onsuz bir hayatı devam ettiremiyorsunuz” dedi. Balta, bağımlı kişilerin fiziki, sosyal ve ruhsal durumları hakkında bilgi verdiği konuşmasında çevrede ne kadar bağımlı varsa, kişinin maddeye ulaşmasının o kadar kolay olduğuna dikkat çekti. Bağımlılıkla mücadele yollarının anlatıldığı konferans soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Bakmadan Geçme