Bacak damarı kesilmekten kurtarıldı – Kocatepe Gazetesi
ParkHayat Afyon Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Göçer, bacak damarı boydan boya tıkalı olan hastanın damarının içini traşlama (Aterektomi) yöntemi uygulanarak açtı. Bu uygulamayla bacak damarı tıkalı olan hastanın bacağı kesilmekten kurtarıldı.Yapılan işlemlerle ilgili bilgiler veren Göçer , 'Aterektomi ya da damar tıraşlama tedavisi atardamar darlık ve tıkanıklıklarını açmak için anjiyo ile yapılan bir yöntemdir. [&hellip]
ParkHayat Afyon Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Göçer, bacak damarı boydan boya tıkalı olan hastanın damarının içini traşlama (Aterektomi) yöntemi uygulanarak açtı. Bu uygulamayla bacak damarı tıkalı olan hastanın bacağı kesilmekten kurtarıldı.
Yapılan işlemlerle ilgili bilgiler veren Göçer , “Aterektomi ya da damar tıraşlama tedavisi atardamar darlık ve tıkanıklıklarını açmak için anjiyo ile yapılan bir yöntemdir. Yöntemin çalışma prensibi, balon ya da stentten farklı olarak damarı genişletmek değil damar duvarında oluşan kireçlenme dediğimiz kısmı tıraşlayarak temizlemektir. Bu nedenle aterektomi yöntemine damar tıkanıklığının tıraşlama tedavisi adı verilir” dedi.
Göçer, “Aterektomi cihazı son derece incedir ve anjiyoda kullanılan 2-3 mm genişliğindeki kılıf içinden kolaylıkla geçer. İstenen damara yönlendirilir ve burada damarda darlık ya da tıkanıklık oluşturan kısmı tıraşlayarak temizler. Tıraşlanıp alınan doku cihazın haznesinde depolanır ve dışarı çıkarılır. Aterektomi cihazı bir tek kere kullanılmaz. Bir damarı açmak için 7-8 kere yapılır. Her seferinde damarı tıkayan plaklar yavaş yavaş temizlenerek dışarı çıkarılır. Gerek görülürse damar tıraşlama işleminden sonra o damara balon, ilaçlı balon yapılabilir ya da bir stent yerleştirilebilir. Bazen de damar traşlama tek başına o damarı açmada yeterlidir” ifadelerini kullandı.