Babalık doğum izni kaç gün?

Sigortalı olarak çalışan kadın doğum yaptığında doğum iznine ayrılabiliyorken, aynı şekilde erkek de doğun iznine ayrılabilmekte. Çocuğu olacak olan babaların sıklıkla merak ettiği konulardan birisi de babalık doğum izni kaç gün? sorusunun cevabı oluyor.

Doğum izni memurlarda ve özel sektörde değişkenlik göstermekte. Erkeklere verilen babalık izninde en temel amaç yeni doğum yapmış olan eşin maddi manevi yanında olabilmesini sağlamak. Baba adayı erkekler, babalık izni kaç gün diye merak ederken, internet üzerinde de sürekli olarak araştırılmakta. Eşi doğum yapmış olan pek çok memur ya da özel sektör çalışanı, bu izinden faydalanmak istiyor. Yasal bir hak olarak yeni baba olmuş pek çok kişi bu izini kullanarak eşinin yanında olabilmektedir. Bu durumda memurlar için verilen babalık izni 10 günlük bir süreyi kapsamaktadır. Bu durum 657 sayılı kanuna bağlı olarak 104. maddesinde yer alır. Özel sektör çalışanları için ise 4857 sayılı kanuna bağlı olarak 5 günlük bir süre ile erkekler babalık izni alma hakkına sahip. Hem memurlar için hem de özel sektör çalışanları adına bu izinler yıllık izin içerisinde yer almaz. Mazeret izni içinde yer alır ve yasal çerçevede kullanım hakkı bulunmakta.
Devlette sözleşmeli personel olarak çalışan kişilere babalık izni 2 gün süre olarak verilmektedir. Bu durum 4/B’li çalışan personel için geçerlidir. Diğer devlet memurları ise 10 günlük bir süre alma hakkına sahiptir.

Haber

Bakmadan Geçme