Babadan Kalan Emekli Maaşını Kimler Alabilir?

Babadan kalan emekli maaşını kimler alabilir? sorusu bugün internette ne çok arananlar listesinde yer aldı. Peki, Babadan kalan emekli maaşını kimler alabilir? Şartları nelerdir? Tüm bu soruların yanıtı haberimizde.

Sigortalı bir bireyin ölümü halinde emekli maaşı (Dul ve Yetim Maaşı) adı altında geride kalan yakınlarına belirli koşullar altında ödenir.

ÖLEN SİGORTALININ EMEKLİ MAAŞI KİMLERE BAĞLANABİLİR?

  • Eşi
  • 18 yaşından küçük çocuklar,
  • 18 yaşından sonra 25 yaşına kadar belirli şartlarda)
  • Malul Çocuklar
  • Anne
  • Baba

Yetim Maaşı Alma Şartları Neler?

18 yaşını tamamlamış çocuklarda; lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşına, yükseköğrenime devam etmesi halinde 25 yaşını doldurana kadar aylık bağlanmaktadır. Ölüm aylığı mağdur çocuk; aylık almakta iken 4/1-(a) kapsamında sigortalılığa tabi çalışmaya başladığı taktirde hak sahibi çocukların da kanunda belirtilen yaş ve öğrencilik nitelikleri devam ettiği sürece bağlanan aylıkları kesilmez.  Bekar veya dul kalan kadınlar gerekli şatları sağladıkları koşulda babalarından emekli aylığını alabilirler.

ERKEK ÇOCUKLARA ÖLÜM AYLIĞI BAĞLANABİLMESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?

Ölüm aylığı almak isteyen erkek çocuklarında; kişinin evli olup olmadıklarına bakılmaksızın,  yükseköğrenim görmeleri halinde 25 yaşına kadar bağlanabilmektedir.  Ortaöğrenim görmeleri halinde 20 yaşını doldurmamış olmaları, herhangi bir eğitim kurumunda öğrenim görmemeleri halinde ise 18 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir.

Bu zaman zarfında ise; sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması gerekmektedir.

KIZ ÇOCUKLARA ÖLÜM AYLIĞI BAĞLANABİLMESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

Ölüm aylığı almak isteyen kız çocuklarının yetim aylığı alabilmeleri için; bekar veya dul olmaları, yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmıyor ve sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık almıyor olmaları gerekmektedir.

MALUL ÇOCUKLARA ÖLÜM AYLIĞI BAĞLANABİLMESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

Ölüm aylığı almak isteyen malul çocukların; Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirdiği tespit edilenlerde evli olup olmadığına, yaşına veya cinsiyetine bakılmaksızın ölüm aylığı bağlanır.

Bakmadan Geçme