B6 En Çok Hangi Besinde?

B6 vitamininin temel kaynakları olarak tanımlanabilecek, yüksek oranda içeren besinlerin başında kuru baklagiller, başta nohut, kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri yer alıyor.

B6 vitamini açısından en zengin olan meyve ve sebzeler sırasıyla; Muz, avokado, kuru üzüm, karpuz gibi meyvelerdir. Bezelye, nohut, patates, kabak, ıspanak, marul, havuç, karnabahar gibi sebzeler de B6 vitamini içerir.

B6 VİTAMİNİ NEDİR?

B6 vitamini, Piridoksin olarak da bilinir. B6 vitamini birçok gıdada doğal olarak bulunmaktadır. Bu vitamin kan hücresi oluşumu, metabolizmaya yardımcı olması ve enzim reaksiyonunun önemli bir parçası olarak vücudun sağlıklı kalması için önemli olan 8 B vitamini kompleksinden biridir. B6 vitaminini vücut kendi başına üretemediği için gıdalar ve takviyeler aracılığı ile vücuda alınır. B6 vitamini, belirli gıdalarda bulunmasının yanı sıra laboratuvar ortamında da üretilir. Gıdalardan yeterli düzeyde alınamayan ve takviye yapılamaması sonucu oluşan B6 vitamini eksikliği bazı hastalıkların meydana gelmesine sebebiyet verebilir.

B6 VİTAMİNİN YARARLARI NELERDİR?

Beyin ve ruh sağlığı da dâhil B6 vitamininin çeşitli yararları vardır. B6 vitamini beyin fonksiyonlarını iyileştirir. Nörotransmitter yapıya üstlendiği görev nedeniyle B6 vitamini, beyin sağlığının iyileşmesinde etkili bir vitamindir. Özellikle B6 ve B12 vitamini eksikliğinin beyin fonksiyonlarının azalmasıyla bağlantılı olduğu ortaya konmuştur. Kansızlığı önler ve tedavi eder. B6 vitamini, özellikle hamilelerde ve doğurganlık çağında oluşan kişilerde yaşanan kansızlığa iyi gelir. B6 vitamini, hamilelik döneminde yaşanan mide bulantısı ve kusma sorunlarını önleyen bir vitamin türüdür.

Bakmadan Geçme