B. Kalecik'te isim karmaşası – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Merkez'e bağlı Büyük Kalecik Belediyesi'nin Belediye Meclisi’nin isim değişikliği ile ilgili aldığı kararının İçişleri Bakanlığı’na gönderilmesi ve ardından da Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması ile adı “Kocatepe” olan Büyükkalecik’te isim değişikliği belde sakinlerinin tepkilerine neden olmuştu.Afyonkarahisa Merkez ve Büyük Kalecik Beldesi'ne ardı ardına düzenlenen toplantılarda tepkilerini dile getiren Büyük Kalecik Beldesi sakinleri Belediye Meclisi'nin bu [&hellip]

Afyonkarahisar Merkez’e bağlı Büyük Kalecik Belediyesi’nin Belediye Meclisi’nin isim değişikliği ile ilgili aldığı kararının İçişleri Bakanlığı’na gönderilmesi ve ardından da Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması ile adı “Kocatepe” olan Büyükkalecik’te isim değişikliği belde sakinlerinin tepkilerine neden olmuştu.
Afyonkarahisa Merkez ve Büyük Kalecik Beldesi’ne ardı ardına düzenlenen toplantılarda tepkilerini dile getiren Büyük Kalecik Beldesi sakinleri Belediye Meclisi’nin bu kararı gizlice aldığını dile getirmiş ve Belde’nin geçmişine ihanet edildiğini dile getirmişti. Belde sakinleri adına yapılan açıklamalarda şu görüşlere yer verilmişti:
“Burada toplanmamızın amacı sesimizi duyurmak, Kocatepe bizim şanımızdır, Büyükkalecik ise namımızdır. Her yerde biz Kalecikli olarak tanınırız Kalecik dediğimiz zaman kimse nerede burası diye sormaz, Kocatepe’nin Büyükkalecik’te olduğunu bilmeyen yoktur. Şanımıza sahip çıkmak görevimiz olduğu gibi, Atalarımızdan kalan tarihimizin ve namımızın da silinmesine asla müsaade etmeyiz.
Toplanmamızda ki asıl mesele, halktan gizli olarak yürütülen, ta ki Resmi Gazete’de yayınlanıp, herşey resmileştikten sonra halka sunulan isim değişikliğine tepkidir. Sayın başkan açıklamalarında halka sorulduğunu iddia etmiştir. Ben burada kasaba halkına soruyorum böyle bir istişareden haberiniz oldu mu? Başkan bunu kimlere sormuştur veya kaç kişi buna onay vermiş belgelemesini istiyoruz.
Herkesin bildiği üzere başkan, yapılacak ya da yapılan hizmetleri sosyal medya üzerinden sürekli duyurarak halkın nabzını tutmaktadır. Peki soruyorum kendisine böylesine önemli bir konuda neden halkın nabzını tutmayı bırakın, aksine gizleme ihtiyacı duymuştur. Sayın Başkan bir televizyon programında bu fikrinin başkan olmadan evvel yaklaşık 8-10 yıl önce de böyle bir düşüncesinin olduğunu belirtmiştir. Madem ki 8-10 yıl önceki fikriydi seçim vaatlerinde bunu neden dile getirmedi. Biliyordu ki halk nazarında kabul görmeyecek.  Sayın Cumhurbaş-kanımızın dahi halkın üstünde güç olmadığını ifade ettiği halde Sayın Başkan bu gücü nereden almıştır. Halktan daha büyük bir güç mü bulmuştur da böylesine önemli bir konuda halkla istişare etme gereği duymamıştır.
Zannedilmesin ki biz Kocatepe’ye karşıyız. Biz tüm değerlerimize sahip çıkılmasından yanayız.
Biz tarihimizin birisini yaşatırken diğerinin yok edilmesine karşıyız. Başkanın açıklamalarının Kocatepe’yi markalaştırmak adına atıldığını yapıldığını belirtmiştir. Bu markalaşma rivayetlere göre 700 yıla yakın bir geçmişi olan kasabanın ismini silmek midir? Bizler Büyükkalecikliler olarak yukarıda da bildirdiğimiz gibi topyekün tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkarak, başkanında bu konuda gerekli sağ duyuyu gösterip. Halk arasında ayrışımlara sebep olmadan konuyu en kestirme yoldan çözeceğine inancımız olduğunu bildiriyor gereğini yapmasını arz ederiz.”
SON SÖZ BAKANLAR KURULU’NDA
Vatandaşların bu tepkileri üzerine Belde Belediye Meclisi, dün olağanüstü toplanarak konuyu masaya yatırdı. Toplantı sonucunda beldenin isminin yeniden “Büyükkalecik” olması doğrultusunda karar verildi. Kocatepe Belediye Başkanı Mustafa Çıngırak, “Belediye Meclisi olarak olağanüstü toplandık. Eski isme dönmek için karar çıktı. Beldemizin menfaati doğrultusunda karar almıştık. Kocatepe değerli bir isim. Yeni kararımız hakkındaki son sözü Bakanlar Kurulu söyleyecek” dedi. >> Murat ARISOY’un Özel Haberi

Bakmadan Geçme