Azim, hoşgörü ve sevgi: Ahilik

Ahilik Haftası kutlamalara çerçevesinde Sanayi Camii’nde Temsili Şet Kuşatma Töreni yapıldı.Törende, Ahilik’in sahip çıktığı değerlerin bugün de önemli ilkeler arasında olduğu vurgulandı Ahilik Haftası kutlamaları, Sanayi Camii’ndeki Temsili Şet Kuşatma Töreni’yle devam etti. Törene katılanlara bulgur pilavı ve ayran ikram edilirken, törende ilk konuşmayı Sandıklı Esnaf ve Sanatkârlar Odası Genel Sekreteri Ali Özeski yaptı. Özeski, [&hellip]

Azim, hoşgörü ve sevgi: Ahilik

Ahilik Haftası kutlamalara çerçevesinde Sanayi Camii’nde Temsili Şet Kuşatma Töreni yapıldı.Törende, Ahilik’in sahip çıktığı değerlerin bugün de önemli ilkeler arasında olduğu vurgulandı

Ahilik Haftası kutlamaları, Sanayi Camii’ndeki Temsili Şet Kuşatma Töreni’yle devam etti. Törene katılanlara bulgur pilavı ve ayran ikram edilirken, törende ilk konuşmayı Sandıklı Esnaf ve Sanatkârlar Odası Genel Sekreteri Ali Özeski yaptı. Özeski, “Ahilik, Fatih’in azmi, Mevlana’nın hoşgörüsü, Yunus Emre’nin sevgisidir. Ahilik, ustada mükemmeli yakalama azmi, hoşgörü, çırak ve kalfada öğrenme sevgisidir. Ahilik, toplumda birlik beraberlik, yardımlaşmaktır. Esnaf toplumun çimentosu ise gelenek ve göreneği olmayan esnaflığı düşünmek mümkün değildir. Bu gelenek ve göreneği devam ettirme görevi, zamanımızda esnaf odalarının, esnaf birliklerinin, Mesleki Eğitim Merkezleri’nindir. Çarşıda dükkanda, sanayide atölyede, usta-çırak ilişkileri yaşatılmaya çalışılmaktadır” dedi.
Kalfa, usta oldu
Özeski’nin konuşmasının ardından Temsili Şet Kuşatma Töreni başladı. Temsili törende, bir kalfanın ustalığa ermesi ve ustalık için mesleğin önde gelenlerinden “el alması” canlandırıldı. Kalfa, ustalar arasına kabul edildikten sonra şet kuşandı ve dua okundu. Dua okunurken, törene katılanlara lokum ve leblebi ikram edildi.
En önemli geleneklerden
Şet Kuşatma merasiminin ardından konuşan Ahilik Haftası Kutlama Komitesi Üyesi ve ESOB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Küçükuygur, “Ahilik, sanatın ticaretin ve mesleğin olgunluk ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir. Yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklidir. Toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür. Ahilikte iş ve meslek ahlakı kabul edilmesi mecburi kurallar hâline gelmiştir. Başkalarını kollamak, hakkettiğinden fazlasını istememek, kanaat ve tevazu ölçüleri içinde hırs ve tamahtan uzaklaşmaktır, sanatını mutlaka üstadından öğrenmektir” ifadelerini kullandı.
Yılın Ahisi’ne plaket
Geleceğin Ahileri olarak belirlenen Abdurrahman Şemşek, Ali Aydın ve Nafiz Anatürk’e hediye verilirken Ahilik Haftası Kutlama Komitesi tarafından Yılın Ahisi seçilen, Sandıklı Esnaf ve Sanatkârlar Odası üyesi Ahmet Gürkan’a plaket takdim edildi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme