Azerbaycan Vize İstiyor mu?

Dost ve kardeş ülke Azerbaycan vize istiyor mu, Türkiye'den gelen ziyaretçiler için nasıl bir prosedür izliyor?

Dünyanın birçok ülkesine vize ile giriş yapılabilen Türkiye, bu noktada son yıllarda artan spekülasyonlarla gündeme geliyor. Zira başta Avrupa’nın önemli bir kısmı olmak üzere çok sayıda ülkenin Türkiye’den ziyaret etmek isteyen vatandaşların vize başvurularını reddediyor. Sadece turistik ya da kısa süreli geziler değil, iş seyahatlerinde de benzer durumların söz konusu olduğu kaydediliyor.

Peki dost ve kardeş ülke Azerbaycan vize istiyor mu, Türkiye’den gelen ziyaretçiler için nasıl bir prosedür izliyor?

AZERBAYCAN VİZE İSTİYOR MU?

Türkiye’nin doğusunda yer alan Azerbaycan, şüphesiz komşular arasında ilişkilerin her daim sıcak olduğu bir ülke. Dost ve kardeş ülke Azerbaycan, gerek tarihi gerekse kültürel özellikleri ile komşular arasında Türkiye’ye en yakın olanı aynı zamanda.

Nüfusunun büyük kesimi Türk ve Müslüman olan Azerbaycan, ayrıca gelişmiş ekonomisiyle de öne çıkıyor. Peki Azerbaycan vize istiyor mu? Azerbaycan’a gidişte vize ve pasaport gerekiyor mu?

Türkiye’den Azerbaycan’a çeşitli nedenlerle gitmek isteyen çok sayıda kişi var. Bu kapsamda iki ülke arasındaki temaslar sonucunda nihai bir karar alındı. 10 Aralık 2020 tarihi itibarıyla Türk ve Azerbaycan vatandaşlarının karşılıklı olarak sadece kimlik kartları ile ülkelerine giriş yapabileceği kaydedildi. Uzun yıllardır devam eden anlaşma uyarınca Türkiye’den Azerbaycan’a ve Azerbaycan’dan Türkiye’ye girişlerde iki ülkenin vatandaşları için gerekli tek şey kimlik kartları (nüfus cüzdanları).

KAÇ GÜN KALINABİLİYOR VE KAPI VİZESİ GEREKİYOR MU?

Azerbaycan vize istiyor mu sorusunun yanıtı hayır vize istemiyor, nüfus kartı yeterli oluyor şeklinde. Öte yandan giriş yapıldıktan sonra ne kadar süreyle kalınabildiği konusu belirli bir sınırlamaya tabii.

1 Nisan 2021 tarihli ikili protokol uyarınca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Azerbaycan’a giriş yaptıktan sonra- ki giriş yapılabilmesi için yeni tek çipli kimlik kartı gerekiyor- 30 gün süreyle kalabiliyorlar. İlgili protokol uyarınca bu sürenin tamamlanmasından önce Türkiye’ye geri dönülmesi lazım.

Ek olarak kimlik kartı ile girişte kapı vizesi adı verilen bir belge veriliyor. Bunun için kimlik kartının yanı sıra ikamet adresi belgesi ve 2 de fotoğraf gerekiyor. Belgeler Azeri yetkililere teslim edildikten sonra süreç kısa sürede tamamlanıyor ve gümrük kapısında, Kapı Vizesi, Türk vatandaşlarına teslim ediliyor.

Azerbaycan; yakın coğrafyasındaki birçok ülke için, bunlar arasında Beyaz Rusya, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Rusya, Tacikistan, Ukrayna ve Özbekistan da bulunuyor, Kapı Vizesi ile 90 güne kadar geçici vize hakkı tanırken Türkiye için belirlenen sürenin 30 gün olduğunu belirtelim.

Azerbaycan’a girişlerde pasaport gerekliliği de bulunmuyor. Sadece kimlik kartı ile giriş yapılabiliyor. Bu yönüyle Azerbaycan’ın Türk vatandaşlarının en kolay giriş yapıp geçici süre kalabildiği ülkeler arasında bulunduğu kaydediliyor.

Bakmadan Geçme