Az parayla çok iş yaptılar

Afyonkarahisar Özel OSB Rahmiye Sare Palalı Teknik Koleji öğrencileri kümes olarak kullanılan Fiat 126 Bis marka aracı alarak bütünüyle elden geçirdiler. Makine Bölümünde öğretmenlik yapan Otomotiv öğretmeni Kemal Erol yaptığı açıklamada, 'Öğrencilerin bir proje ödevi vardı. Bize geldiler 'hocam bizim bir aracımız var' dediler. 'Sürekli gördüğümüz kümese dönen bu aracı çalıştırıp yenilemek istiyoruz' dediler. Proje [&hellip]

Afyonkarahisar Özel OSB Rahmiye Sare Palalı Teknik Koleji öğrencileri kümes olarak kullanılan Fiat 126 Bis marka aracı alarak bütünüyle elden geçirdiler. Makine Bölümünde öğretmenlik yapan Otomotiv öğretmeni Kemal Erol yaptığı açıklamada, “Öğrencilerin bir proje ödevi vardı. Bize geldiler ‘hocam bizim bir aracımız var’ dediler. ‘Sürekli gördüğümüz kümese dönen bu aracı çalıştırıp yenilemek istiyoruz’ dediler. Proje yapabilir miyiz diye sordular. Biz de onay verdik ve bu şekilde başladık. İlk aşamada aracı satın alıp okulumuza getirdik. Burada ilk hafta aracın komple parçalarını ayırdık. Öğrencilerimizle birlikte bizim hedefimiz motorunu çalışır duruma getirip aracın yürür akşamını komple elden geçirmekti. Aracın yürür akşamını komple elden geçirdikten sonra motoru çalıştırmayı başardık” dedi.
ÖĞRENCİLER EMEK SARF ETTİ
Diğer bir amaçlarının da aracın restorasyonunu yapıp o eski görünümünü kaybedip boya yapmak olduklarını kaydeden Erol sözlerine şöyle devam etti: “Biz bu aracı 500 liraya aldık. Motoru şu an çalışır durumda. Elektrik tesisatı, sinyalizasyonları farları yoktu. Onları öğrencilerimiz yaptılar. Bunlar tamamen el yapımı. Elektrik tesisatı döşendi. Kornası sinyalleri her şeyi çalışır durumda. Hiçbir sorun yok. Komple boyası öğrencilerimiz tarafından yapıldı. Özellikle bir öğrenci kardeşimizin babasının boya atölyesi var. Onun atölyesinde yaptık. Başka bir arkadaşımızın babasının bir tamirhanesi var. Onun ekipmanlarından faydalandık. Çünkü bunlar eski model ve her türlü parçayı bulamıyorsunuz. 90’lı yıllardan kalma bir otomobil. Parçalarını bulmak biraz zor oluyor. İkinci el veya çıkma parçalar uydurarak motorunu da toparlamış olduk. Bizim hedefimiz bir aracı komple tanımaları ile ve yürür hale getirmekti.”
ÖĞRETMENLER DE DESTEK
VERİYOR
“Okulumuzun yürüyen bir aracı olsun istedik” diyen Erol, “İlerleyen dönemlerde de istedikleri veya geliştirdikleri bir projeyi bu aracın üzerinde deneyebilirler. Yani aracın farklı bölümlerine farklı yenilikler ekleyebiliriz. Mesela elektrik tesisatı sinyalizasyonu gibi daha ilerleyen dönemlerde aracın içerisinde bir tablet ekleyerek bütün kontrolleri o tablet üzerinden yapmayı hedefliyoruz. Ancak şuan için sınav döneminde olduğumuzdan dolayı yetiştiremedik. Önümüzdeki dönem yine bu yönde çalışmalarımız olacaktır. Çünkü onlar hevesli olduğu müddetçe bizler de elimizden gelen desteği esirgemiyoruz. Biliyorsunuz artık ülkemizde otomotiv sektörü belirli bir noktaya geldi. Biz de onları bir sektörün içerisine dahil edebilirsek ne mutlu bize” şeklinde konuştu.
MALİYET ÇOK ÖNEMLİYDİ
Makine Teknik öğretmeni Selçuk Örkmez de, “Arkadaşımız bu proje ile geldiler. ‘Hocam biz böyle bir projenin içerisine girmek istiyoruz’ dediler. Bizde hevesleri kırılmasın diye destek olduk ve ortaya okulla ilgili bir şey çıksın istedik ve bu yola başladık. Kemal hocamın dediği gibi araç geldiğinde motoru bitik durumdaydı ve çalışmıyordu. Camları yoktu. Aracı kısa sürede toparladık. Bizim için maliyet çok önemliydi. Az parayla bir aracı yürür hale getirebilmeyi hedefliyorduk. Biz minimum maliyetle aracı yürür hale getirdik. Bütün her şeyi öğrencilerimiz yaptı. Biz onlara sadece destek olduk elimizde böyle bir araç oldu” dedi. 

Bakmadan Geçme